SAMVERKAN. Forskningsrådet för det nybildade Sahlgrenska Cancer Center har nu haft sitt första möte. Rådets uppdrag är att leda samordning och samverkan inom den cancerforskning som bedrivs av Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
– Det känns väldigt inspirerande och motiverande att jobba tillsammans på det här sättet, säger Karin Mellgren, som är adjungerad professor i barnonkologi, och överläkare på Barncancercentrum på Östra sjukhuset.
Medlemmarna i rådet är nominerade efter forskningsområden, där åtta av de tio ledamöterna nominerats av universitetet. En av medlemmarna i rådet är Peter Naredi, som är prefekt, professor och överläkare inom kirurgi. Han ser fram emot samarbetet:
– Rådets uppdrag är att lyfta fram forskningsprojekt som har prioritet för bra cancervård. Vi kommer att kunna spela en viktig roll i prioriteringsarbetet och verkligen bidra till ett integrerat samarbete mellan akademin och sjukvården, säger han.
Mot ett Comprehensive Cancer Center
Sahlgrenska Cancer Center bildades i februari i år som del i Sahlgrenska Universitetssjukhusets arbete för att bli ett så kallat ackrediterat Comprehensive Cancer Center (CCC). Centret ska stärka samarbetet mellan sjukhusets olika verksamheter och ha en nära samverkan med forskningen. Claes Jönsson, områdeschef område 5, är ordförande i ledningsrådet.
– Det är mycket glädjande att arbetet i forskningsrådet kommit igång och att vi därigenom tar ytterligare ett viktigt steg på i ackkrediteringsprocessen, säger Claes Jönsson.
Forskningsrådet blir rådgivande till ledningsrådet för Sahlgrenska Cancer Center, och några av medlemmarna är med i båda dessa råd.
Hela vårdkedjan för cancer
Karin Ahlberg, docent i vårdvetenskap, universitetssjukhusöversjuksköterska och medlem i forskningsrådet, menar att kontakter med forskningsfinansiärer kommer att bli en viktig fråga för forskningsrådet.
– Det är en framgångsfaktor i arbetet att öka tilldelningen av forskningsanslag till Göteborg att i god tid ha kännedom om och om möjligt påverka kommande utlysningar, säger hon.
Expertisen i forskningsrådet spänner över alla de områden som är relevanta för hela kedjan inom cancervården, från molekylär cellbiologi, patologi och imaging till kirurgi, onkologi och omvårdnad.
– Inom det område som jag företräder, vårdforskning, kommer vi genom bildandet av Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center tillsammans bli starka inom forskning om exempelvis patientrapporterade data angående utfall, nytta och nöjdhet. Forskning som omgående kan implementeras på klinik och komma patienterna till godo, säger Karin Ahlberg.
Nästa möte för forskningsrådet blir i mitten av september.
I forskningsrådet sitter:
- Karin Ahlberg, prefekt och docent i vårdvetenskap, Sahlgrenska akademin, samt universitetssjukhusöversjuksköterska Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Pernilla Dahm-Kähler, docent i obstetrik och gynekologi, Sahlgrenska akademin, samt överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset
- Claes Jönsson, områdeschef område 5, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Karin Mellgren, adjungerad professor i barnonkologi, Sahlgrenska akademin, samt överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Peter Naredi, professor i kirurgi, Sahlgrenska akademin, samt överläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Mikael Nilsson, professor i anatomi, föreståndare Sahlgrenska Centrum för cancerforskning (SCCR), Sahlgrenska akademin.
- Lars Ny, docent, adjungerad universitetslektor, Sahlgrenska akademin, samt överläkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Tidig klinisk prövningsenhet
- Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi, Sahlgrenska akademin.
- Lars Palmqvist, docent i klinisk kemi, Sahlgrenska akademin, samt verksamhetschef, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
- Göran Stenman, professor i patologi, Sahlgrenska akademin.
TEXT: LISA NYLÈN / ELIN LINDSTRÖM