Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Kristoffer, Julia och Haris tar examen i coronatider

2 juni, 2020

STUDENT. Akademiliv vill rikta ett STORT GRATTIS till de hundratals studenter som nu tar examen vid någon av Sahlgrenska akademins utbildningar. Tre studenter som nu går ut från utbildningarna till audionom, läkare och tandläkare berättar i Akademiliv hur de upplevt coronavåren 2020.

Kristoffer Dale, nybliven audionom.

När beskedet om distansundervisning kom i mitten av mars hade Kristoffer Dale och hans 17 kurskamrater på audionomprogrammet just avslutat de praktiska momenten inför uppsatsen, och det var smidigt att sitta hemma och skriva den första distansperioden. Under april och maj fick de sedan undervisning på distans, vilket han upplevde fungerade bra:

– Jag har uppskattat att kommunikationen med lärarna har fungerat riktig bra i hela perioden där vi har pluggat på distans. Jag gillar också att vi kunnat få automatiskt omlån av böcker från biblioteket, säger Kristoffer Dale, som framför allt saknat att umgås med sina kurskamrater:
– Jag är nog inte ensam om att sakna pauserna på skolan med kaffe och spännande diskussioner. Det är framförallt de mellanmänskliga interaktionerna och diskussioner som har blivit lidande.

Imponerande omställning

Julia Kempa, snart examinerad läkare.

Julia Kempa förbereder sig nu för sista muntan innan hon tar läkarexamen efter fem och ett halvt års studier på Sahlgrenska akademin. Hon är imponerad över kursernas snabba digitala omställning och tycker överlag att undervisningen fungerat väldigt bra:

– Kurserna har varit lyhörda och flexibla när studenter inte kunnat delta i fysisk form. Den flexibiliteten hoppas jag att vi kan ta med oss även efter pandemin, säger hon, men tillägger att hon upplevt att vissa moment och examinationer blivit onödigt krångliga jämfört med hur de har fungerat i fysisk form.
– Det har också funnits en osäkerhet bland studenter kring om vi kan utgå från kursmålen för att veta vad vi behöver kunna eller om det inte kommer räcka, säger Julia.

Att Julia och hennes kurskamrater går miste om sin sista studenttid tillsammans och inte får den traditionella examensceremonin är en stor besvikelse.
– Samtidigt är ju detta något som står utom vår kontroll och vi har förståelse för rekommendationerna i samhället. Det ligger ju i vårt intresse att hålla nere smittspridningen eftersom många av oss kommer jobba med just covid19-patienter mycket snart, säger Julia, som själv ska arbeta på infektionsklinik efter examen.

Smidigt över Zoom

Haris Isic som nu tar examen från tandläkarprogrammet.

Haris Isic, som nu blir färdig tandläkare, tycker att universitetet gjort det bästa av situationen för att åstadkomma en värdefull sista termin, men upplever att undervisningen de senaste månaderna haft varierande kvalitet:
– En del föreläsningar försvann från schemat helt och hållet, men de som hölls över Zoom genomfördes smidigt och fungerade bra. Jag hade inte haft emot om det gjordes fler digitala föreläsningar i allmänhet, säger han.

Lite tur i oturen har de haft, konstaterar Haris, eftersom de flesta hunnit klart det mesta av sina praktiska moment på undervisningskliniken innan covid-19.
– Vi blev exempelvis inte lika påverkade av förbudet att borra som en del andra studenter, men vi fick också anpassa oss och göra mindre av vissa moment som hade varit intressant att öva mer på.

Några av hans kurskamrater har varit stressade över att de haft moment kvar som de inte kunnat genomföra på patienter som planerat, men Haris uppfattning är att dessa studenter fått hjälp av lärarna att på något sätt kunna komplettera de kunskaper som behövdes.

Firar med avstånd

Hur kan då dessa studenter fira sin examen? Tandläkarna försöker skapa en minnesvärd dag med frukost i kårhuset, rundvandring i skolan och lunch hos Göteborgs Tandläkarsällskap, följt av examensceremoni med lärarna över Zoom. De nyutexaminerade läkarna firar på olika sätt med nära och kära. Eftersom Julias familj bor utomlands och inte kan resa till Göteborg blir det grill och picknick med några vänner för hennes del.

De nyutexaminerade audionomerna satsar på ett gemensamt firande under öppen himmel, på en plats där det går att hålla avstånd.
– Det ser jag fram emot, säger Kristoffer Dale och tillägger:
– Stort grattis till alla som tar examen nu!

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: audionomprogrammet, audionomstudent, Covid-19, distansundervisning, examen, läkarstudenter, tandläkarprogrammet, tandläkarstudent

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

13 december – LUCIATÅG

Göteborgs Medicinska Sångarcorps Corus Acusticus framför luciasånger på Sahlgrenska akademin.

  • Start klockan 12:30 vid Häloscaféet, Hälsovetarbacken
  • Slut klockan 12:45 vid Salt & Syra / Natrium

Årets vinterledighet närmar sig. I år pausas Akademilivs nyhetsbrev från den 21 december till den 9 januari.

Vanessa Vermeirssen: Inferring regulatory programs of tumor heterogeneity

Hybrid meeting – in Lecture Hall Arvid Carlsson or online via Zoom.
NOTE the time: 1300H.

  • Hybrid webinar 13:00-14:00, Thursday November 16th.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED NOVEMBER 2023]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela höstens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Seminarium gav handfasta tips för etikansökan för djurförsök

7 december, 2023

FORSKNINGSETIK. Ingrid Wernstedt Asterholm, professor i fysiologi, har lång erfarenhet både av att formulera egna ansökningar och av att bedöma an … [Read More...]

Avhandling: Rädsla ett hinder efter hälsenebristning

7 december, 2023

NY AVHANDLING. Hälseneruptur är en vanlig skada. Omkring 20 procent kommer inte tillbaka till samma nivå av fysisk aktivitet som de hade innan hä … [Read More...]

Föreställningar om personcentrerad vård utmanas med humor och evidens i dialogmaterial

7 december, 2023

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Med humor som verktyg hoppas forskarna på nya sätt göra kunskap för vårdens utveckling enklare att agera på. Sex lekfu … [Read More...]

Familjen Kamprads stiftelse efterfrågar bättre ansökningar

5 december, 2023

SAMVERKAN. Familjen Kamprads stiftelse vill finansiera forskning som är nära verkligheten, där resultaten har potential att implementeras i nära f … [Read More...]

Uppmärksammad bok av Ingmar Skoog – vinn ditt exemplar

4 december, 2023

BOK. ”70 är det nya 50” har nästan etablerats som ett nytt ordspråk i Sverige. Nu har upphovsmannen Ingmar Skoog skrivit en bok i ämnet, med just … [Read More...]

VR finansierar nationell forskarskola i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri

4 december, 2023

FORSKARUTBILDNING. En ny nationell forskarskola i psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatri etableras nu av Göteborgs universitet i samarbete med … [Read More...]

Starkt engagemang för ökad kunskap om sexuell riskutsatthet och sexuellt våld

4 december, 2023

KONFERENS. Nyligen fylldes Göteborgs universitets aula med personer från bland annat myndigheter, sjukvård, socialtjänst och civilsamhället för at … [Read More...]

Rådsprofessur till Henrik Zetterberg

4 december, 2023

ANSLAG. I en nära framtid kan kanske ett enkelt blodprov användas för att visa om en person börjat utveckla bland annat frontallobsdemens. Vet … [Read More...]

Podden Akademiliv – om fibromyalgi och annan långvarig generaliserad smärta

28 november, 2023

FORSKNINGSKOMMUNIKATION. I det senaste avsnittet av podden Akademiliv hör du Anna Grimby Ekman, professor i hälsovetenskaplig statistik, vars f … [Read More...]

Avhandling om att förutse och förebygga förtidig födsel

28 november, 2023

NY AVHANDLING. Förtidig födsel är den främsta orsaken till att barn under fem år dör. Tove Wikströms forskning handlar om metoder att identifiera … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor