BIDRAG. Gunnel Hensing, professor i socialmedicin, får nästan fyra miljon kronor från AFA Försäkring för att undersöka vilka faktorer som kan göra det möjligt för en individ att arbeta, trots psykisk ohälsa.
– Många studier handlar ju om vad det är för faktorer som gör att man inte kan vara kvar. Och med vara kvar menar vi i första hand om man blir sjukskriven eller inte, säger Gunnel Hensing, verksam vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa.
Enkät och register
Hennes forskargrupp ska nu skicka ut en enkät till 20 000 anställda personer i olika sektorer, där mottagarna får svara på frågor om bland annat sin psykiska hälsa, sin arbetsförmåga och sin arbetsmiljö.
– Frågorna om arbetsförmåga bygger på en enkät vi utvecklat i vår forskargrupp och baseras på flera kvalitativa studier där vi intervjuat deltagare om hur förmågan att arbeta påverkas av olika symtom, säger Gunnel Hensing och fortsätter:
– Efter ett år ska vi följa upp deltagarna genom register, för att se om de som blivit sjukskrivna under året skiljer sig från de som inte blivit sjukskrivna. Det kan vara skillnader i arbetsmiljö, svårighetsgrad av psykisk ohälsa, grad av nedsatt arbetsförmåga, eller i vilken utsträckning man har behandling.
Intressant undersökning
Gunnel Hensing konstaterar att enkätundersökningen i sig blir intressant, eftersom den blir den första i sitt slag som mäter arbetsförmåga i en större yrkesverksam befolkning:
– Hur vanligt är det att de som arbetar har nedsättning i arbetsförmågan? Hur starkt är sambandet med psykisk ohälsa och med arbetsmiljö? Arbetsförmåga är ett intressant begrepp som är dynamiskt, och den beror alltid på den arbetssituation som individen befinner sig i och också förstås av personen själv. Redan när vi samlat in data i enkätundersökningen kan vi alltså göra analyser av data från den. För den andra, huvudfrågeställningen, får vi vänta ett år på att få svar.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM