Vi har haft en intensiv vår, där både medarbetare och studenter behövt anpassa sig till en helt ny situation. Det har varit tufft för många men jag blir glad över att höra om många goda exempel från utbildning där övergången till digital undervisning gått bättre än förväntat. Det är min övertygelse att denna tid av prövning kommer att ge erfarenheter som kommer att berika vår verksamhet långt efter att pandemin dragit förbi.
I slutet av maj kommer besked från Folkhälsomyndigheten om skolorna öppnas i höst eller inte, och många universitet avvaktar därför dessa rekommendationer. För att underlätta planeringen för våra lärare har GU:s rektor redan meddelat att vi ska rikta in oss på att det blir fortsatt distansundervisning fram till den sista oktober. Men vi är medvetna om att det kan bli aktuellt med campusundervisning tidigare än så, och att vi får anpassa oss efter de besked som kommer från Folkhälsomyndigheten och regeringen.
I skuggan av pandemin fortsätter vi också att arbeta med andra frågor som är viktiga för vår fakultet, som det nya läkarprogrammet. Så sent som i förra veckan genomförde Universitetskanslersämbetet intervjuer, bland annat med rektor Eva Wiberg, vår vicedekan för utbildning Silvana Naredi och mig själv, som en del i underlaget för beslutet om examensrätt. Jag upplevde att det var en givande intervju, och att UKÄ ställde många bra och relevanta frågor. Arbetet med ansökan har involverat inte bara läkarprogramskommittén utan lärare och ansvariga från alla terminer. Jag vill passa på att framföra mitt stora tack för ett mycket gediget och bra arbete. Det nya läkarprogram vi nu ansöker om till UKÄ är mycket väl genomarbetat och sammanhållet. Beslut från UKÄ kommer till hösten, och om allt går enligt plan så tar vi emot den första kullen studenter på nya läkarprogrammet hösten 2021.
Inom kort får vi också besked om den ALF-utvärdering som är planerad att genomföras nästa år skjuts upp på grund av covid-19 eller inte. Vi och vår region är väl förberedda inför att ta oss an utvärderingen, men andra regioner, där smittspridningen fått mycket stora konsekvenser, har lyft fram att de gärna ser ett uppskov av utvärderingen. Frågan diskuteras på det nationella ALF-mötet den 1 juni.
Idag, onsdag 27 maj 09:00-11:30, är du välkommen att Zooma in på ett seminarium med forskningspresentationer av fyra framstående unga forskare som av sakkunniga är topprankade kandidater till två tjänster som universitetslektorer i medicinsk och vårdvetenskaplig forskning. Detta är en välkommen strategisk bred utlysning beslutad av vår fakultetsstyrelse. Här kan du se programmet: https://akademiliv.se/2020/05/65799/. Du kan registrera dig fram till dess att seminariet börjar, genom denna länk: https://gu-se.zoom.us/webinar/register/WN_GP_X6S3DSWK0Zo89yVpX0Q.
Passa på och njut av den första sommaren!
Agneta Holmäng