UTBILDNING. Det dokument som förtydligar Sahlgrenska akademins hantering av utbildningsfrågor under smittspridningen är nu beslutat av dekan Agneta Holmäng. Huvudregeln är att utbildning ska bedrivas på distans fram till den 31 oktober, och önskemål om undantag bereds inom utbildningsorganisationen i samråd med prefekter och beslutas av dekan.
Som huvudregel ska höstterminen inledas med fortsatt distansutbildning inom alla utbildningar vid Göteborgs universitet fram till sista oktober, i enlighet med rektors inriktningsbeslut.
– Om nationella restriktioner lättar eller upphör tidigare än den beslutade perioden kan undervisning succesivt återgå till mer ordinarie former. Då kommer vi också kunna dra nytta av de positiva erfarenheter och andra lärdomar vi fått under distansperioden, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor vid Sahlgrenska akademin.
Inventering av lokaler
Eftersom en stor del av den teoretiska undervisningen ska göras digitalt öppnas möjlighet att använda fler lokaler än vanligt för undervisning och examination av praktisk natur. En inventering ska ge en bild av vilka lokaler som är lediga, och som dessutom tillåter att den fysiska distansen kan bevaras även under praktiska moment. Eftersom det ska vara en och en halv meter mellan varje person kan mellan fem och tio personer, inklusive lärare, vistas i samma lokal samtidigt, beroende på rummets storlek.
– Kurser och program kommer behöva samarbeta, och vi kommer behöva samordna lokalbokningen. Det är viktigt att vi minimera kontakt mellan människor och undviker trängsel i korridorer och andra utrymmen vid undervisningslokalerna, säger Silvana Naredi.
De lokaler som används vid fysisk undervisning och examinationer kommer även att städas oftare.
Nyantagna studenter
Det förtydligande som nu beslutats kommer att kompletteras av ett annat dokument som just nu bereds inom utbildningsorganisationen, som går in närmare på hur uppstarten av höstterminen 2020 ska fungera för nyantagna studenter.
– Programmen har börjat planera för hur uppstarten för nya studenter ska kunna se ut, där vi vill göra det möjligt för nyantagna studenter att kunna ha vissa fysiska möten i mindre grupper. Introduktionen av nya studenter kommer att göras i nära samarbete med studentkåren SAKS, säger Silvana Naredi.
Den fakultetsgemensamma tillsatta gruppen, REDO, med representation från samtliga program och SAKS fortsätter under höstterminen och har som uppgift att stödja digital undervisning och examination. Kontaktperson för REDO är Axel Wolf, viceprefekt för Innovation, Digitalisering & Nyttiggörande vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa: axel.wolf@gu.se.
Önskemål om undantag från huvudregeln om distansundervisning kan mejlas till Åsa Örjefelt (asa.orjefelt@gu.se) för beredning av utbildningsrådet och beslut av dekan.
Här kan du läsa hela förtydligandet: https://gubox.box.com/s/oh07qu7f1dx0q2ueqegxjjwt5rx2ewr0
TEXT: ELIN LINDSTRÖM