STIPENDIUM. Karin Granqvist, operationssjuksköterska och doktorand vid Sahlgrenska akademin, har utsetts som mottagare av Svensk sjuksköterskeförenings stipendium Florence Nightingale, som bara ges en enda gång, med anledning av att den banbrytande sjuksköterskan i år skulle ha fyllt 200 år.
Stipendiet är på 50 000 kronor. Det delas ut inom område hygien – ett område där Florence Nightingale och hennes kollegor fick stor uppmärksamhet i mitten av 1800-talet för sina livräddande insatser i krimkrigets fältsjukvård. Som modern operationssjuksköterska är infektionsprevention fortfarande en av yrkets hörnstenar, berättar Karin Granqvist:
– Handhygien är grundläggande för att förebygga infektioner, men dessvärre ändå eftersatt. Jag vill veta varför och hur man kan gå tillväga för att förbättra följsamheten.
Digital feedback
Med Annette Erichsen Andersson som huvudhandlare arbetar Karin Granqvist nu med sitt doktorandprojekt vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. I sitt avhandlingsarbete bedömer hon om en ny teknik, som ger digital feedback, kan förbättra handhygienen inom sjukvården.
Stipendiet ska hon använda för att lära sig mer om handhygien, ett område som kan låta enkelt men som Karin Granqvist insett är mer komplext ju mer hon lärt sig. I framtiden vill hon forska om handhygienen i andra kontexter:
– Jag vill gärna undersöka hur man kan underlätta för personalen att hålla god handhygien på mottagningar, vårdcentraler och på andra typer av vårdavdelningar än operation. Särskilt intressant vore att studera hur förutsättningarna för god handhygien kan förbättras inom den vård som bedrivs i kommunal regi, säger hon.
Sjuksköterskans år 2020
Stipendiet delas ut av delar Svensk sjuksköterskeförening tillsammans med Röda Korsets Högskola, Sophiahemmet Högskola samt Föreningen södra Sveriges sjuksköterskehem, med anledning av Florence Nightingales 200-årsdag och Sjuksköterskans år 2020.
Doktorandprojektet syftar till att minska vårdrelaterade infektioner med en innovativ ansats. Genom att öka följsamheten till riktlinjer med teknikens stöd ska personalens kunskap och erfarenhet tas till vara för att förbättra vården. Med patientsäkerhet i fokus och en tydlig plan för implementering och utvärdering har projektet stor potential för många delar av hälso- och sjukvården.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM