FORSKNINGSSAMARBETE. Anders Palmquist, Margarita Trobos och Omar Omar deltar i ett nytt EU-konsortium inom biomaterialvetenskap. Forskare från tio länder ska samarbeta i projektet för att ta fram nya typer av implantatytor med lägre infektionsrisk och snabbare inläkning.
EU-projektet kallas BIOREMIA, och har en budget på drygt fyra miljoner Euro, motsvarande 43 miljoner kronor. Genom innovativ materialvetenskap ska forskarna i projektet skapa nya typer av implantatytor som motverkar bakteriell tillväxt och därmed minskar infektionsrisken, samtidigt som de stimulerar till läkning, berättar Anders Palmquist:
– Implantatrelaterade infektioner orsakade av bakteriella biofilmer är ett stort problem som ofta leder till att implantatet behöver bytas ut eftersom antibiotikabehandling inte är verksam. Detta medför både onödigt lidande för patienten och stora kostnader för samhället.
Två doktorander till Göteborg
Drygt sex miljoner av EU-projektets budget finansierar två doktorander hos Anders Palmquist, Margarita Trobos och Omar Omar vid avdelningen för biomaterialvetenskap. Där ska de i detalj studera den antimikrobiella effekten av ytorna med odling av relevanta bakterier från patienter med infektionrelaterad till implantat. De ska också utvärdera det cellulära svaret, och samspelet mellan implantatytan och inflammatoriska och regenerativa celler.
– Vi vet att ytans egenskaper har stor betydelse för det efterföljande läkningsförloppet, och kommunikationen mellan inflammatoriska celler och regenerativa celler är viktig för att förstå långtidsaspekterna, menar Anders Palmquist.
I ett senare skede ska doktoranderna samarbeta i kombinerade studier där bakterier odlas tillsammans med antingen inflammatoriska eller regenerativa celler för att förstå hur implantatytan stimulerar processen där inflammatoriska celler omsluter och dödar bakterier (så kallad fagocytos), eller hur implantatytan stimulerar regeneration så att bakterier inte kan kolonisera ytan.
Bred uppslutning
Projektet koordineras av professor Mariana Calin vid tyska Leibniz Institute for Solid State and Materials Research Dresden (IFW). Förutom Tyskland och Sverige ingår akademiska och industriella partners i Österrike, Grekland, Storbritannien, Spanien, Italien, Schweiz, Irland och Frankrike. Totalt 15 doktorander kommer få en interdisciplinär forskarutbildning inom BIOREMIA.
Läs mer om EU-projektet på dess webb: Bioremia.eu.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM