FORSKNINGSKOMMUNIKATION. Trångboddhet och smitta hör samman, något som tycks ha glömts bort under årets pandemi. Podcasten Akademiliv gästas av Kristina Jakobsson och Maria Magnusson, som ingår i den arbetsgrupp som tar fram anpassad information om hur man kan begränsa smittspridning när man är trångbodda.
Hör podden här: https://soundcloud.com/sahlgrenskaakademin/covidsmitta-trangboddhet
Intervjuar gör kommunikatörerna Margareta Gustafsson Kubista och Elin Lindström.
– Det har varit en självklarhet att trångboddhet och smitta hör samman, men vi har tror jag tappat den kopplingen, och vi tappade den inför detta nya coronavirus, säger Kristina Jakobsson, professor i klinisk miljömedicin, som betonar att vi alla är olika inför covid-19:
– Våra levnadsförhållande är olika. Det har betydelse för risk at bli smitta och att riskera sprida smitta. En del bor ensamma, kan arbeta hemifrån och kan undvika att åka kollektivt, men andra arbetar kanske arbetar inom hemtjänst, bor med både sina föräldrar och sina barn i en för liten lägenhet och saknar bil.
Råd vid trångboddhet
Både Kristina Jakobsson och Maria Magnusson ingår i den arbetsgrupp som bildats som skapar underlag för råd för hur trångbodda kan agera för att begränsa smitta. Dessa råd är framtagna i dialog med mottagarna, och förmedlas av kulturtolkar och hälsoguider som är knutna till Angereds Närsjukhus.
– Det är en mänsklig rättighet. Man har rätt att föra dialog och få information på ett sätt så att stödet blir användbart. Det måste utgå från perspektiv och förhållanden som är tillämpliga för en själv. Informationen ska förstås vara korrekt och kommunikationen ska hålla en hög kvalitet. Det handlar om rätten till hälsa, säger Maria Magnusson, som disputerat vid Sahlgrenska akademin och som nu leder folkhälsoarbetet vid Sjukhusen i väster (Alingsås, Angered, Frölunda, Kungälv).
Här kan du ta del av material från Arbetsgruppen för råd om covid-19 vid trångboddhet: www.artcovid.se
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM