PRIS. Netha Hussain, som inom kort ska disputera vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi, är årets akademiska mottagare av det internationella priset Women in Open Source Award. Hon får priset för att hon under många år bland annat aktivt förbättrat Wikipedias medicinska innehåll.
– Priset betyder mycket för mig, och jag skulle bli ännu gladare om det kan inspirera kvinnor att göra fler bidrag till Wikipedia, säger Netha Hussain i den film som Red Hat låtit producera för att uppmärksamma årets båda pristagare.
Netha Hussain är utsedd som akademisk pristagare för priset Women in Open Source Award, som delas ut av företaget Red Hat. Hon får priset för idoga insatser för open source, särskilt på Wikipedia, och för att hon är en föregångare för andra inom området.
Tillgängligt med open source
Senare i maj månad ska Netha Hussain försvara sin avhandling, om virtuell verklighetsbaserad teknik som kan användas för att bedöma av funktionen i armarna efter stroke. Även den programvara som användes i avhandlingsarbetet, Curictus, är tillgänglig med open source, vilket innebär att dess källkod är offentlig och tillgänglig för alla att använda och ändra. Som forskare inom rörelseanalys med virtual reality-teknologi hoppas hon kunna överbrygga gapet mellan teknologi och klinisk praktik genom billiga instrument baserade på open source till sjukhus.
– Jag planerar att fortsätta arbeta ideellt för Wikipedia, och då särskilt fokusera på att öka kvaliteten på bilder och innehåll relaterat till artiklar om hälso- och sjukvård, berättar Netha, som just nu arbetar mycket med texter om covid-19.
Tio år med Wikipedia
Hon började bidra till Wikipedia redan 2010, när hon just börjat läsa till läkare.
– Idén att bygga en encyklopedi, baserad på samarbete där vem som helt kan bidra fascinerade mig. Jag började redigera och bidra med nya artiklar relaterade till hälso- och sjukvård, och upptäckte senare flera communities som handlar om filosofin bakom open source, berättar Netha.
Sedan dess har det blivit en stor mängd artiklar i tidskrifter, bloggposter, undertexter till videos, bidrag till kartor, programmering och målningar, allt öppet tillgängligt på nätet.
Språkansvarig för TED Talks
På Wikipedia skriver hon artiklar som handlar om kvinnor, vård och hälsa, på både engelska och malayam, ett språk som talas av drygt 35 miljoner människor, främst i den indiska delstaten Kerala. Netha Hussain är också Langauge Manager för detta språk för TED Talks, där hon skapar undertexter på malayam. Hon bidrar också med mängder av data till Wikidata och tusentals bilder till Wikimedia Commons.
Priset Women in Open Source Award delas ut årligen till två mottagare, en akademisk och en kommersiell. Priset delas ut av Red Hat, som är ett ledande företag för open source-lösningar som bland annat lanserade en av de första distributionerna av operativsystemet Linux.
- Här kan du läsa mer om priset: https://www.redhat.com/en/about/women-in-open-source
- Här kan du se filmen från Red Hat med de båda pristagarna för 2020, Netha Hussain och Megan Byrd-Sanicki: https://www.youtube.com/watch?v=gaFV_LPbSfM
- Här kan du läsa Netha Hussains avhandling Virtual reality based kinematics for assessment of post-stroke upper limb function: https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/63288
TEXT: ELIN LINDSTRÖM