FORSKARUTBILDNING. Någon gång i månaden träffas Doktorandrådet och diskuterar aktuella frågor för forskarutbildningen. Mötena fungerar också som en öppen samlingspunkt för doktorander som vill få kontakt med andra. Alla doktorander vid Sahlgrenska akademin är välkomna.
Doktorandrådet (DoR) är ett utbildningsråd inom Sahlgrenska akademins studentkår, som ska bevaka att kvaliteten på forskarutbildningen upprätthålls, och arbeta för en god arbetssituation för doktorander.
– Vi är omkring 15 doktorander som är aktiva i rådet som tar olika uppdrag, men omsättningen av folk är hög och vi skulle behöva vara fler, konstaterar Naimi Johansson, som just nu är Doktorandrådets ordförande.
Ökad kompensation
En viktig uppgift för rådet är att representera doktorandernas perspektiv i olika råd och kommittéer på olika nivåer inom Sahlgrenska akademin. Doktorander som har uppdrag att vara representanter i dessa grupperingar kompenseras genom att fakulteten betalar för en förlängning av forskarutbildningsperioden under ett visst antal dagar, beroende på hur omfattande uppdraget är. Det pågår en diskussion om denna kompensation kan utökas, berättar Naimi Johansson:
– De dagar man får kompensation för borde vara fler än de är idag. Fakulteten är positivt inställd och vi för nu en dialog om vilka nivåer som är rimliga. Om de dagar man får verkligen täcker upp den tid som krävs för olika uppdrag skulle det bli lättare att rekrytera doktorander att ta de uppdrag som behöver göras.
Gemenskap för doktorander
Naimi Johansson är själv nationalekonom i grunden, utbildad i Örebro, och kom till Göteborg för att forska. Som doktorand är hon verksam inom hälsoekonomi, där hon studerar patientavgifter och regionala skillnader i vårdkonsumtion. När hon påbörjade sin forskarutbildning var hon ensam doktorand på sin arbetsplats, men genom Doktorandrådet fick hon ett större sammanhang och kontakt med andra doktorander.
– Nu har jag flera doktorandkollegor i min direkta närhet, men jag har fortfarande av ett behov att träffa andra doktorander utanför mitt eget forskningsfält. Vi kan utbyta erfarenheter och diskutera saker som dykt upp som man själv är lite osäker på hur det kan hanteras, berättar Naimi Johansson.
Just detta, att öka samverkan och engagemang mellan doktoranderna är en viktig fråga för Doktorandrådet. Rådet arbetar aktivt för att förbättra sin egen kommunikation och för att nå ut till alla doktorander, exempelvis genom att vara aktiva på Facebook. Rådet planerar nu för årets fakultetsgemensamma PhD Day som kommer att gå av stapeln i november.
– Vi vill också sätta lite press på fakultet och institutioner att fundera över vad de gör för sina doktorander. Vilka mötesplatser för att stimulera doktoranders nätverkande och samverkan finns på er institution eller er avdelning? Det är viktigt att under forskarutbildningen ta del av en komplett akademisk miljö med allt vad det innebär: att komma ut från labbet eller kliniken ibland och ha möjlighet att diskutera forskning med andra än sin handledare.
Många är samverkansdoktorander
För två år sedan genomfördes en arbetsmiljöundersökning som doktorandrådet initierade och genomförde, där doktorander fick svara på en enkät med frågor om olika aspekter av den psykosociala arbetsmiljön.
– Vi hoppas kunna göra en ny sådan undersökning, med stöd av Rådet för forskarutbildningsfrågor. Majoriteten av alla doktorander vid Sahlgrenska akademin är samverkansdoktorander, och eftersom de inte är formellt anställda av universitetet omfattades de inte av den stora arbetsmiljöundersökningen som universitetet nyligen genomfört, ARK. Det är viktigt att täcka upp det glappet och kartlägga studie- och arbetsmiljön även för dessa doktorander, säger Naimi Johansson.
Doktorandrådsmötena är öppna för alla doktorander vid fakulteten, och används för att diskutera aktuella frågor för forskarutbildningen. Vanligtvis bjuder DoR på fika, men de två möten som återstår denna termin (5 maj och den 2 juni) kommer dock att ske över zoom. Mejla dor@saks.gu.se om du vill delta.
Läs mer om Doktorandrådet på kårens webbplats: www.saks.se/dor (på engelska www.saks.se/dor/?lang=en)
TEXT: ELIN LINDSTRÖM