UTBILDNING. Många vårdstudenter har fått andra platser för sin verksamhetsförlagda utbildning än det var tänkt från början, men på det stora hela fungerar lösningarna bra. Bara ett fåtal studenter på termin två får avvakta med sin VFU, men institutionen för vårdvetenskap och hälsa räknar med att de kommer kunna ta igen den, och senare ta examen som planerat.
Efter en tuff omställningsperiod och stora insatser av lärarna verkar nu den teoretiska undervisningen flyta på vid institutionen, berättar Inger Jansson, som är viceprefekt med utbildningsansvar vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa. De praktiska momenten för studenterna på sjuksköterske-, röntgensjuksköterske och specialistsjuksköterskeprogrammen har varit svårare att lösa.
Flera avdelningar och vårdenheter inom kommun och region tar inte emot studenter just nu på grund av covid-19, men efter en hel del pusslande fungerar nu överlag även den verksamhetsförlagda utbildningen.
Gott samarbete med vården
– I början hade jag daglig kontakt med mina VFU-samordnare och med ansvariga för VFU platser i vårdverksamheterna för att pussla platser och hitta lösningar. Alla, både lärare, vårdverksamhet och studenter, har visat en otrolig vilja att få det att fungera och att se till att studenterna som tar examen i sommar ska kunna bli klara med utbildningen, säger Inger Jansson.
Vårdverksamheten har jobbat hårt för att hitta fungerande lösningar, som i många fall inneburit att de avdelningar som är tillgängliga för VFU öppnat för fler studenter än normalt.
– På termin två har vi fjorton studenter på sjuksköterskeprogrammet och sex studenter på röntgensjuksköterskeprogrammet som just nu inte kan få den VFU de skulle ha haft, men de kommer att kunna ta igen det under utbildningen. Just nu behöver vi ge dessa platser till studenter som ska ta examen i juni, säger Inger Jansson.
En exceptionell situation
Även om studenterna inte gör VFU på avdelningar där det finns covid-smitta går det inte att undvika att de påverkas av vårdens pressade situation. Studenthandledarna på de enheter i vården som kan ta emot studenter har fått ta sig an fler studenter, vilket kan påverka den individuella handledningen.
– Fokus är att studenterna ska nå sina kursmål och genomföra kliniska examinationer. De får dessutom med sig unika erfarenheter av att medverka i vården under exceptionella omständigheter, säger Inger Jansson.
Hundra sjuksköterskor klara i juni
Just nu är samtliga 104 sjuksköterskestudenter på termin sex ute på VFU. En tredjedel av dem är inom kommunal vård och resten inom slutenvård. Efter denna VFU-period får de möjlighet att göra eventuella omtentor, och ska sedan ta examen i juni.
– Vi har just beslutat att ställa in den fina examensceremoni som vi brukar ha i Annedalskyrkan. Ceremonin uppskattas av våra studenter och det är verkligen tråkigt att vi inte kan ha den. Vi diskuterar nu om vi ska göra en digital ceremoni i Zoom, eller kanske skjuta upp ceremonin och ta den till hösten istället, berättar Inger Jansson.
Anpassningar
Kliniskt träningscentrum, KTC, spelar normalt en viktig roll för studenternas kliniska träning. KTC har anpassats efter den rådande situationen, och tar nu endast emot mycket begränsade grupper för examination. Även KTC finns dock tillgängligt på distans, genom filmade instruktioner och möjlighet att ställa frågor via Zoom inför examinationerna.
Även studenterna som läser sjätte terminen på röntgensjuksköterskeprogrammet gör nu sin sista långa VFU-period, och tar examen i juni. På specialistprogrammet för anestesi- och IVA sjuksköterskor har de studenter som är anställda inom vården gått tillbaka till arbete som sjuksköterskor, men de ges möjlighet att parallellt arbeta med sina examensarbeten. De som inte kan kombinera studier med arbetet som sjuksköterskor får komma tillbaka i höst och avsluta sin utbildning.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM