UTBILDNING. Sahlgrenska akademin tar ett stort ansvar för sjukvårdens kompetensförsörjning av läkare och sjuksköterskor, men ser ingen möjlighet att bygga ut utbildningarna ytterligare. Beskedet har väckt frågor bland engagerade lärare. Fakultets- och utbildningsledningen vill därför beskriva de omständigheter som gör att vi måste säga nej till att ta in fler studenter.
”Vårt samhälle tar sig nu igenom en av de största kriserna i modern tid, där behovet av vårdkompetens verkligen ställs på sin spets. Vi känner alla ett starkt driv att hjälpa till, både medarbetare och studenter, vilket bland annat avspeglas i det stora söktrycket till våra utbildningar. I detta läge är vi tråkigt nog tvungna att konstatera att fakulteten måste säga nej till att ta in ännu fler studenter på speciellt sjuksköterske- och läkarprogrammen.
Detta beror på flera aspekter. Sjuksköterske- och läkarprogrammen har haft en stor utbyggnad de senaste åren, och det är tyvärr ogörligt att bygga ut dessa program mer med bibehållen kvalitet.
Det största hindret för ökat studentantal på dessa utbildningar är den verksamhetsförlagda utbildningen, där vi i samverkan med framförallt VGR, men även med region Halland, redan före pandemin vänt på alla stenar för att skapa de platser som behövs för våra studenter.
Dessutom har genomströmningen varit ett problem; trots stora överintag har vi inte kunnat examinera det antal studenter som behövs för att vi ska nå det utbildningsuppdrag vi har.
Det råder samsyn bland svenska lärosäten som utbildar studenter inom vårdsektorn om svårigheterna att bygga ut dessa utbildningar ytterligare. Ett exempel på det är den konferens vi var värdar för här i Göteborg i december 2018, där 23 svenska lärosäten enades om att det inte är möjligt att utöka antagningarna till sjuksköterskeutbildningarna med bibehållen kvalitet.
Under våren har pandemin dessutom lett till att mycket verksamhetsförlagd utbildning fått ställas in, och detta gör att vi utöver de ordinarie platserna, i en ansträngd sjukvård, behöver bereda plats för ytterligare studenter till hösten.
Sahlgrenska akademin har förutom de nationella grundutbildningarna även kompletteringsutbildningar för läkare och sjuksköterskor med examen utanför EU/EES. Institutionen för vårdvetenskap och hälsa ansvarar även för socialstyrelsens kunskaps- och kompetensprov för sjuksköterskor med examen utanför EU/EES, så att de ska ha möjlighet att erhålla svensk sjuksköterskelegitimation. Sahlgrenska akademin deltar även i socialstyrelsens kunskaps- och kompetensprov för läkare med examen utanför EU/EES. Nu diskuteras också att i höst starta reaktiveringskurser för legitimerade sjuksköterskor som har varit borta från yrket ett tag, men som nu skulle vilja återvända.
Sammantaget anser vi att Sahlgrenska akademin tar ett stort ansvar för sjukvårdens kompetensförsörjning av läkare och sjuksköterskor, men att vi samtidigt tar hänsyn till den pressade situationen för den kliniska delen av utbildningen.
Agneta Holmäng, dekan
Silvana Naredi, vicedekan för utbildning på grund- och avancerad nivå
Agneta Ekman, ordförande läkarprogramskommittén
Inger Jansson, viceprefekt utbildning, institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Carina Sparud Lundin, proprefekt, institutionen för vårdvetenskap och hälsa