[Här kan du lyssna på podden med Martin Lagging.]
COVID-19. I det senaste avsnittet av podcasten Akademiliv hör du Martin Lagging, professor i klinisk virologi vid Göteborgs universitet, i ett samtal om corona och andra virus, med fokus på forskningen om tester och antikroppar.
På kort tid har Mikrobiologen i Göteborg utökat sin kapacitet för att hantera alla de coronaprover som nu skickas till laboratoriet från hela regionen. I nuläget handlar det om tester där prover tagna från näsans slemhinna med en lång tops analyseras för att upptäcka genetiska spår av virus genom så kallade PCR-analyser.
Snart finns också tester som kan användas för att bedöma om någon har de antikroppar som krävs för att kvalificera som sannolikt genomgången coronainfektion. Men för dessa tester återstår att avgöra hur gränserna ska sättas. Det är mycket viktigt att gränsen för hur mycket antikroppar som ett sådant test behöver påvisa, för att en testperson ska anses ha haft en genomgången covid-19 infektion, sätts korrekt för att minimera risken för falskt positiva svar, dvs. att analysen tyder på genomgången covid-19 när så inte är fallet.
För all testning gäller dock att det aldrig går att vara hundraprocentigt säker på provsvaret, betonar Martin Lagging i podden. Det finns alltid risk för kontamination och andra osäkerhetsfaktorer som kan påverka resultatet.
Podden är inspelad torsdag 16 april. Intervjuar gör kommunikatörerna Margareta Gustafsson Kubista och Elin Lindström.