Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Vilka läkemedel har effekt mot corona?

21 april, 2020

COVID-19. Stora mängder framodlat sars cov-2-virus finns nu i ett specialutrustat laboratorium på mikrobiologen. Odlingarna ska användas för att testa om det bland 1 500 redan godkända läkemedel kan finnas någon substans som också har effekt mot covid-19.
– Jag hyser goda förhoppningar om att vi ska hitta något intressant, förklarar Kristina Nyström, docent i medicinsk mikrobiologi.

De undersökningar som nu startar på mikrobiologen handlar om att ge medicin till patienter som redan har covid-19, alltså inte om vaccin för att förebygga sjukdomen.
– Många får ju svåra symtom och är sjuka länge, förklarar Kristina Nyström. Självklart vore det därför oerhört värdefullt om vi kunde hitta en verksam medicin, som redan är godkänd, om än för en annan sjukdom, och som finns på marknaden. Samtidigt forskas det förstås också på att ta fram helt nya substanser men det här skulle kunna vara en genväg för behandling av svårt sjuka patienter.

Det är Folkhälsomyndigheten som odlat fram coronaviruset med hjälp av prover från den kvinna i Jönköping som var det första upptäckta fallet i Sverige. Stora volymer av viruset har nu odlats upp på mikrobiologen och förvaras i en frys som håller –80 grader.

Kristina Nyström

– Nyligen fick vi också in ett bibliotek med över 1 500 läkemedel, både antivirala och andra, som vi nu står i begrepp att börja testa, förklarar Kristina Nyström. Vi kommer att pröva samtliga substanser men antagligen kommer vi att avfärda de flesta ganska direkt. Det finns dock några kandidater som verkar intressanta som vi hoppas kunna gå vidare med.

Förändringar vid infektion

Viruset kommer att testas på celler från grönapa som tydligt visar förändringar vid infektion. Försöken görs i ett speciellt laboratorium som håller biologisk skyddsnivå 3. Det innebär bland annat en särskild sluss för provmaterialet, en annan sluss för personalen, samt bänkar med ett luftflöde som filtreras i flera steg. Personalen måste ha särskilda kläder och dessutom ansiktsmask, handskar och förkläde som genast slängs efter användning.

– Först kontrollerar vi att den substans vi testar inte är toxisk, alltså giftig, för cellen. Sedan undersöker vi, steg för steg, hur cellen ser ut utan infektion, med infektion, utan läkemedel och till sist med läkemedel i olika koncentrationer. De substanser som verkar ge effekt kommer vi att studera mer i detalj och exempelvis titta på om läkemedlet påverkar cellen i början eller i slutet av infektionen.

Forskarna kommer också att göra andra studier, som att undersöka hur viruset ser ut, exempelvis hur mycket socker som sitter längst ut på partikeln. Det har betydelse för hur viruset binder till celler, vilket kan ge ledtrådar vid utveckling av nya mediciner. Också antikroppar, tagna från personer som haft sjukdomen, kommer att studeras.

– Det är en stor fördel att GU och sjukhuset samarbetar så bra, förklarar Kristina Nyström. Det gör det enkelt att gå mellan labb och klinisk forskning, till nytta för båda verksamheterna.
Hur lång tid det kan tänkas ta att hitta redan färdiga läkemedel som kan sättas in i behandlingen av patienter med covid-19 kan Kristina Nyström inte svara på.

– Flera tester måste göras. Men jag är optimistisk och tror att det inte kommer att ta så väldigt lång tid innan vi hittat något preparat som kan användas i vården.

Fotnot: Vetenskapsrådet får 100 miljoner kronor extra i vårbudgeten för att stödja forskning om covid-19. Utöver regeringens satsning kommer Vetenskapsrådet att stärka den grundläggande virusforskningen med 100 miljoner kronor under åren 2020–2024.

TEXT: EVA LUNDGREN / GU-JOURNALEN
FOTO: JOHAN WINGBORG

Av: Elin Lindström
Taggat med: Covid-19, forskning, gu-journalen, institutionen för biomedicin, virologi

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor