STUDENT. Många av Sahlgrenska akademins studenter på internationella utbyten kunde ta sig hem innan gränser stängdes och karantäner infördes. Nitton studenter befinner sig fortfarande utomlands, och de internationella koordinatorerna vid Sahlgrenska Academy International Office är kontinuerligt i kontakt med dem.
De internationella utbytena har tvärbromsats av pandemin – alla planerade utbyten har stoppats och de flesta av de dryga 60 studenter som var aktuella för utbyten när pandemin bröt ut är nu hemma i Sverige. Sedan pandemiutbrottet håller de internationella koordinatorerna vid Sahlgrenska Academy International Office (SAIO) kontinuerlig kontakt med alla våra utbytesstudenter.
Försäkring skyddar utmärkt
– Överlag tycker jag att studenterna är avslappnade, och inte alls så stressade som man skulle kunna tänka sig att de skulle kunna vara. Istället är de coola och håller sig informerade om vad som gäller. Det är beundransvärt, och något jag tycker de ska ha en eloge för, säger Ida Mattiasson, som är den av Sahlgrenska akademins internationella koordinatorer som fått uppgiften att koordinera SAIO:s arbete under pandemin.
I början av pandemin var 66 studenter från många olika utbildningsprogram vid Sahlgrenska akademin aktuella för utbyten, men för några av dem hann utbytet stoppas innan de gav sig iväg. De utbyten som universitetet är med och arrangerar omfattas av en utmärkt försäkring, berättar Ida Mattiasson:
– Försäkringen omfattar en tjänst som ger dem hjälp dygnet runt, som de kan vända sig till för att ordna med resor, hitta alternativa resvägar och hjälpa dem på andra sätt. Vi trodde att försäkringen var mycket bra, och så här i skarpt läge har den verkligen levt upp till våra förväntningar.
Nitton studenter på utbyte
I skrivande stund (fredag 3 april) befinner sig nitton studenter fortfarande utomlands. Det är studenter som läser till apotekare, arbetsterapeut, läkare och sjuksköterska, och några läser på mastersprogrammet inom global hälsa. De befinner sig i Australien, Finland, Ghana, Indonesien, Japan, Nepal, Norge, Rwanda och USA.
– Alla dessa länder är mer eller mindre drabbade av pandemin. Vi håller en kontinuerlig kontakt med dem så at vi har koll på var de befinner sig och hur det är för dem där de befinner sig, säger Ida Mattiasson och tillägger att några av studenterna också valt att inte avbryta, utan fullfölja sina utbyten på plats:
– I de nordiska länderna och i Australien bedrivs distansutbildning precis som här hemma, och beroende på vilket lärosäte de befinner sig vid och vad det är de gör under sitt utbyte kan ändå några av våra studenter försätta delta i undervisning.
Halverade utbyten
Vanligtvis skickas ett hundratal studenter ut på utbyten från Sahlgrenska akademin varje termin, men denna vårtermin har majoriteten ställts in eller behövt avbrytas i förtid. När det gäller medarbetares utbyten tar den kris- och katastrofgrupp som arbetar på central nivå inom universitetet ansvar för kontakterna.
Vad tror du bli den viktigaste lärdomen efter pandemin, från ert perspektiv på SAIO?
– Det är en bra lärdom att se att försäkringen fungerar så bra som ett skydd för våra utresande studenter. Sedan blir det nu extra tydligt hur viktigt det är att samarbetet mellan olika funktioner på universitetet och även mellan kollegorna fungerar bra. När detta är över behöver vi alla diskutera och analysera hur vi kan förändra våra arbetssätt för att kunna hantera liknande situationer ännu bättre i framtiden, säger Ida Mattiasson.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM