DISPUTATION. När Tugce Satir disputerade den 20 mars satt opponenten i Finland och en ledamot av betygsnämnden i Lund.
– Familj och vänner hemma i Turkiet följde allt via en länk som var öppen för allmänheten. Det gick jättebra, men det är klart att det hade varit roligare om vi alla istället varit här tillsammans.
Att plack av beta-amyloid spelar en roll vid Alzheimers sjukdom är ganska väl undersökt. Men varför finns amyloiden överhuvudtaget i hjärnan? Det är en av flera frågor som Tugse Satir tar upp i sin avhandling.
– Forskarna har varit fokuserade på att försöka förstå vad som orsakar sjukdom men det är också viktigt att undersöka proteinets normala funktioner i hjärnan. Det vi tror är att amyloiden har betydelse för nervcellernas utveckling och för de synapser som hjälper nervcellerna att kommunicera med varandra.
Bättre än att skjuta upp
Att opponent och delar av betygsnämnden deltog online, tycker Tugce Satir var ett bättre alternativ än att skjuta upp disputationen.
– Allt gick precis som planerat. Vi hade inga tekniska problem och power point-presentationerna fungerade väl. Och jag är tacksam och lättad över att det blev en sådan intressant diskussion; ingen försökte få ut mig på hal is utan alla verkade uppriktigt intresserade av mina resultat och mina svar på olika frågor. Så jag är väldigt lycklig och glad även om det förstås är tråkigt att min familj inte är här. De följde dock med via en länk på GU Play och har redan skickat gratulationer.
Föredrar fysisk disputation
Opponenten Annakaisa Haapasalo, docent i neurobiologi vid Östra Finlands universitet, deltog från Kuopio i Finland.
– Det är första gången jag är med om en online-disputation. Jag tycker att det fungerade mycket väl. Vi befinner oss ju i en väldigt speciell situation där alla alternativa sätt att mötas och arrangera konferenser måste övervägas. Kanske kommer online-möten att bli mer vanliga i framtiden, nu när så många får erfarenhet av dem. Redan nu, på väldigt kort tid, har flera konferenser jag känner till lyckats omvandla sina ordinarie program, inklusive poster-presentationer, till online-träffar. Men just doktorsdisputationen tror jag trots allt görs bäst på det traditionella sättet, med doktorand, opponent, betygsnämnd och publik fysiskt närvarande. Disputerar gör de flesta bara en gång i livet. Och på en digital disputation missar man ju också festen efteråt.
Titeln på Tugce Satirs avhandling är The physiological processing of Alzheimer-associated amyloid beta precursor protein in human and animal-derived neuronal models.
https://gupea.ub.gu.se/handle/2077/62690
Caroline Beck Adiels skriver
De digitala hjälpmedel som finns tillhanda vid GU är ett ypperligt alternativ. Detta kan jag själv intyga då jag utförde min disputation 2008 via videolänk som Wallenbergsalens personal ordnade på kort varsel.
Dock hade jag min betygsnämnd fysiskt på plats.
https://www.medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/gu-journalen/innehall/Nyheter+Detalj//guj-3-08–disputation-online.cid806438?skipSSOCheck=true
Grattis till doktorstiteln Tugce Satir!