UTBILDNING. Omställningen till distansundervisning och anpassade examinationer har kommit långt. I samarbete med sjukvård och tandvård arbetar fakulteten också för att VFU ska kunna fortgå om möjligt. Om det behövs kommer alla utbildningar prioritera studenter som nu läser sin sista termin. Akademiliv har träffat Simon Persson, som snart är färdig tandläkare.
Silvana Naredi, vicedekan för utbildning vid Sahlgrenska akademin, konstaterar att alla på fakulteten arbetar för att undervisning och examinationer ska fungera. Sahlgrenska akademin samarbetar med sjukvård och tandvård för att även den verksamhetsförlagda utbildningen ska att kunna fortgå så långt det är möjligt.
– Om vi kommer i ett läge där vi måste prioritera är det fakultetens övergripande princip att alla utbildningar ska fokusera på att ge möjlighet för studenter som läser sin sista termin att uppnå studiemålen och kunna ta examen, säger Silvana Naredi.
Nu på torsdag, den 26 mars, ska övergången till distansundervisning vara helt klar i enlighet med rektors beslut.
Aktivitet i Odontologens undervisningskliniker
Simon Persson sitter i ett bås på utbildningskliniken för barntandvård och väntar på nästa patient. Han är inne på sin tionde och sista termin på tandläkarprogrammet, och förväntas ta examen nu i maj.
– Både jag och de andra i klassen har varit lite osäkra på hur det skulle gå med vår examen och om den skulle påverkas av utbrottet av det nya coronaviruset. Men i morse fick vi veta att det är en prioritet för utbildningen att vi ska kunna nå våra mål, och det var betryggande, säger Simon Persson.
Äldre patienter stannar hemma
Under tandläkarprogrammets sista termin varvas klinisk träning på Odontologens utbildningskliniker för vuxen- och barntandvård med verksamhetsförlagd utbildning på tandläkarklinik i regionen. För att nå utbildningsmålen behöver studenterna uppnå särskilda behandlingskvoter, och studenterna planerar i god tid de moment som behöver göras i egna tidböcker. Men många av de patienter som brukar komma till utbildningskliniken för vuxentandvård är över 70 år, och stoppas nu från sina tandläkarbesök på grund av smittorisken.
– Jag har två moment kvar på vuxenkliniken som jag inte vet hur jag ska kunna göra klart. Jag behöver cementera en pelare och färdigställa en bro, vilket är protetiska behandlingar som ofta ges till äldre, berättar Simon Persson, och tillägger att han tror att det kommer att lösa sig med stöd från handledare och kursansvariga.
– Vårt budskap är att vi kommer att göra en helhetsbedömning av hela terminen och ta hänsyn till vad som händer de sista veckorna. Vi kommer att prioritera termin 10 på tandläkarprogrammet och termin 6 på tandhygienist- och tandteknikerprogrammet, säger Agneta Robertson, proprefekt vid institutionen för odontologi.
Studenter på plats
Odontologens tre utbildningskliniker är en av få platser på Medicinareberget där studenter fortsätter utbildas på plats på Campus Medicinareberget. Här tränas både tandläkarstudenter och tandhygieniststudenter i att ge tandvård åt patienter under handledning av lärare anställda inom Folktandvården, i lokaler som tillhör Västra Götalandsregionen.
– Vi följer de direktiv som gäller för verksamhetsförlagd utbildning och klinisk undervisning, som kan fortsätta så länge verksamheterna tillåter det. Studenter som har symtom ska givetvis inte befinna sig här, och inte heller patienter som är sjuka, säger Agneta Robertson.
Med tanke på omständigheterna har studenterna fått repetera sina kunskaper om den skyddsutrustning som ska användas under arbetet: skvättskydd, munskydd, visir och handskar.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM