COVID-19. Från och med 18 mars stänger Göteborgs universitet sina fysiska campus och övergår till distansutbildning. På vårt campus kommer enstaka laborationer att få genomföras, men från den 26 mars ska den digitala övergången vara helt klar. Rektor har också beslutat att de medarbetare som kan ska arbeta hemifrån, efter samråd med sin chef.
Här kan du läsa information från gemensamma förvaltningen om rektorsbeslutet: https://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/coronaviruset/overgang-till-distansstudier-och-distansarbete
Rektorsbeslutet togs under ett extrainsatt ledningsråd tisdag eftermiddag, och är i linje med den rekommendation som regeringen gick ut med tidigare samma dag. Beslutet innebär att universitetet flyttar all undervisning till digitala kanaler. Universitetet är även fortsättningsvis öppet, med pågående undervisning, men våra studenter ska inte röra sig på campus, utan följa sina kurser hemifrån.
Väl i fas
Dekan Agneta Holmäng har tillförsikt om att Sahlgrenska akademin kommer att klara den snabba digitala övergången:
– Undervisningen ligger väldigt väl i fas, där vicedekan Silvana Naredi och utbildningschefen Annelie Hyllner tillsatt en grupp som håller samman arbetet. Jag vill ge en stor eloge till alla lärare vars insatser är avgörande för att vi kommit så långt som vi har gjort, och som fortsätter göra stora bidrag för att vi ska komma i mål i tid.
Hon tillägger:
– Vår fakultet står väl rustad för att hantera den här typen av krissituation. Jag ser att våra medarbetare visar stort ansvar och tillsammans kommer vi att klara detta.
Många lärare har redan börjat ge föreläsningar med hjälp av Zoom, och andra föreläsningar ersätts bland annat genom röstinspelning över ett bildspel.
Arbetsplatsen avgör VFU
För den verksamhetsförlagda utbildningen är det arbetsplatsen riktlinjer och förutsättningar som avgör. I nästan alla fall, med några få undantag, kan VFU i nuläget genomföras som planerat:
– Att kunna upprätthålla VFU är en viktig fråga både för oss och för de kliniker och mottagningar i vården som vi samarbetar med. För vår del är det viktigt att försöka upprätthålla kontinuiteten, och för vårdens del är studenter i verksamhetsförlagd utbildning en möjlig extraresurs när nu trycket på vården ökar, säger Agneta Holmäng.
Saktar ned spridningen
Målet är att minska antalet personer som rör sig på campus och därmed sakta ned smittspridningen. Rektor har också beslutat att de medarbetare som kan arbeta hemifrån, helt eller delvis, ska göra det. Chefer avgör vilka arbetsuppgifter som kan genomföras på distans, och vilka funktioner som behövs på campus. Detta är inte alltså en stängning av universitet – verksamheten ska fortgå.
Om det inte blir några ytterligare skärpningar i rekommendationerna kommer disputationer genomföras som planerat, men utan publik och med opponent per länk. För att uppfylla kravet på offentliga försvar kommer de att filmas och visas på webben. Studieplatserna på biblioteket kommer att stängas, men det kommer att vara möjligt att låna böcker under begränsade öppettider.
– Detta är en utmanande tid, där vi måste agera ansvarsfullt och bidra till att minska smittspridningen. Vi följer utvecklingen, men får förbereda oss att på att detta kan pågå under en längre tid. Jag ber alla medarbetare och studenter att försätta hålla sig informerade eftersom beslut kan komma att ändras och behöva kompletteras, säger Agneta Holmäng.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: CARINA GRAN / THOMAS JOHANSSON