ALF-MEDEL. Under tre möten på Sahlgrenska Universitetssjukhusets olika tomter ger prodekan Henrik Hagberg och FoUUI-direktör Caterina Finizia information inför den stora ansökningsomgången för ALF-projektmedel och ALF-projektmedel för yngre forskare 2021-2023. Akademiliv rapporterar här från det första mötet, som hölls på Östra sjukhuset.
Du hittar all information inför din ansökan på ALF-webben, www.alfvastragotaland.se. Där kan du också se den presentation som Henrik Hagberg och Caterina Finizia visar vid de tre informationstillfällena. (Här kan du se en tidigare version av presentationen: https://gubox.box.com/s/dsrdh8mpk4jnbagq2cwq6htcp05afhgt)
– Börja inte med din ansökan dagen innan den ska lämnas in. Skriv ut och läs instruktionerna noggrant, sade Caterina Finizia, som poängterade att det är viktigt att ansökan görs korrekt:
– Om du lämnar in mer än de tio sidor som är tillåtet kommer du att få tillbaka ansökan med vändande post. Det kommer att diskvalificera dig från ansökningsomgången, utan undantag.
Ansökan för ALF-projektmedel för yngre forskare ska vara kortare, max sex sidor.
Öppen för ansökan 17 april-1 juni
Årets ansökningsomgång för ALF-projektmedel öppnar fredag 17 april, och stänger precis före midnatt måndag 1 juni. Du gör din ansökan elektroniskt i Researchweb, www.researchweb.org/is/alfgbg.
Årets ansökningsomgång liknar på många sätt den förra: bedömningskriterierna är i stort sett de samma och den totalsumma som fördelas är lika stor.
– Vi gjorde stora förändringar inför den förra ansökningsomgången, och ville därför inte förändra så mycket denna gång. Du som sökte i förra omgången kommer att känna igen mycket, sade Henrik Hagberg.
För att få ALF-projektmedel måste sökande vara docent. Liksom förra året öronmärks cirka fem miljoner kronor per år för forskare som ännu inte blivit docenter (300 000 kronor per år under tre år). Konkurrensen om dessa ALF-medel för yngre forskare förväntas bli hög, med tanke på att beviljandegraden vid det senaste ansökningstillfället var 15 procent.
Fler granskningsgrupper
I Västra Götalandsregionen går nära hälften av ALF-medlen till projektmedel, vilket är en ovanligt hög andel jämfört med andra regioner och landsting som omfattas av ALF-avtal. Projekten kommer som mest att kunna få 6 000 000 kronor (2 000 000 kronor per år under tre år), och som minst 1 200 000 kronor (400 000 kronor per år under tre år).
För att avlasta granskningsgrupperna utökas antalet grupper i år till sex stycken, från tidigare fyra. Varje granskningsgrupp har tre ledamöter från ett annat svenskt lärosäte och tre interna ledamöter.
– Här har särskilt Kristina Eriksson gjort ett stort arbete, och vi är mycket nöjda med att vi har så hög vetenskaplig nivå i granskningsgrupperna. Vi kommer i stort sett att tillämpa samma jävregler som Vetenskapsrådet gör, förutom att det inte nödvändigtvis kommer att betraktas som jäv att tillhöra samma institution, sade Henrik Hagberg.
– Bedömarna är medicinskt väldigt skickliga personer, men tänk på att de är generalister. Skriv din ansökan så att även forskare inom andra områden kan förstå den, sade Caterina Finizia.
Ny utvärdering nästa år
2021 ska Vetenskapsrådet genomföra nästa ALF-utvärdering, som fokuserar på den kliniska forskningens kvalitet vid de landsting och regioner som omfattas av ALF-avtalet. I den förra utvärderingen fick den kliniska forskningen i Västra Götaland toppbetyg, med högsta betyg i två av de tre kategorier som utvärderades. Denna ansökningsomgång får sökande svara på enkla frågor som ska användas för nästa utvärdering, men dessa frågor är inte alls så omfattande som de var vid det förra ansökningstillfället.
Direktlänkar till informationen på ALF-webben:
- Presentationen från informationsmötena >>
- Här kan du se en något tidigare version av presentationen: https://gubox.box.com/s/dsrdh8mpk4jnbagq2cwq6htcp05afhgt
- Utlysningstext inkl. riktlinjer för ALF-projektmedel 2021-2023 >>
- Bedömningskriterier för ALF-projektmedel 2021-2023 >>
- Utlysningstext inkl. riktlinjer för ALF-projektmedel yngre forskare 2021-2023 >>
- Bedömningskriterier för ALF-projektmedel yngre forskare 2021-2023 >>
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM