KRÖNIKA. Efter åtta års uppehåll är nu programmet Alltinget tillbaka i radio. Programmet lades ned när programledaren Lasse Swahn gick i pension, men nu är han och panelen tillbaka igen varannan vecka under våren i Sveriges Radio P4 Göteborg. I en krönika ger panelmedlemmen Henrik Sjövall oss inblick bakom kulisserna från nypremiären.
Här kan du höra årets första sändning av Alltinget (2 timmar och 47 minuter in i programmet Förmiddag i P4 Göteborg: https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1459163?programid=2369
Satte mig på 16-bussen till Sveriges Radio, kändes som mycket länge sedan sist. Vi var tre ”gamla rävar” som skulle vara med: jag, Kerstin Norén och Snuttan Sundell. Hur återkomsten i etern gått till verkade inte ens Lasse själv veta. ”Lasse” är förstås Lasse Swahn, radioreportern från Styrsö som först hade Ring Så Spelar Vi i många år och sedan outtröttligt och alltid lika entusiastiskt ledde Alltinget. Programmet, en göteborgsk variant på Fråga Lund, hade som mest någon halvmiljon lyssnare men lades sedan ned baserat på ett litet märkligt resonemang om att ”publiken utgjordes mest av högutbildad övre medelklass”. Vi gav oss dock inte utan körde vidare utan radio, först på Stadsbiblioteket och sedan på Världskulturmuseet, alltid med mycket god publiktillströmning. Men nu var det alltså dags igen, vi skulle tillbaka i etern.
Studion kändes bekant, fick återse den magiska plexiglasstaven som blir pirrigt grön när vi är i sändning.
Lasse fick för omväxlings skull sitta i orkestern, det var Stefan Livh som var dirigenten den här gången. Efter litet presentation och kallprat kom så första frågan, litet som förväntat handlade den om varför alla dessa virus dyker upp hela tiden. När staven tänds händer något med mig, jag blir litet hög och tenderar att använda metaforer. Jag beskrev relationen mellan människor och mikrober (bakterier, virus, diverse andra kryp) som ett stormigt äktenskap, där makarna trots allt bråk inser att de hör ihop och behöver varandra. Drog paralleller till mässlingsepidemin för några år sedan, pratade om ”det lilla eländet” (mässlingen), ”det stora eländet” (smittkopporna), varför det heter ”smallpox” och vad som var ”big pox” (en tidig och ilsken variant av syfilis som följde med conquistadorerna hem). Snuttan fyllde i med exempel på infektioner hos hästar, något som alla hästägare är väl bekanta med. Slutklämmen blev ”vad tror ni vi kommer att kalla covid-19 för när det hela väl är över?” ”Snakepox?” Kan tyckas att det möjligen blev litet väl glättigt, men det här med epidemier är faktiskt inget nytt i mänsklighetens långa historia, äktenskapet lär bölja vidare…
Nästa fråga handlade om varför man aldrig ser några duvbon, och Snuttan redde ut olika varianter på hur fåglar bygger mer eller mindre väl gömda bon på våra tak och hur dom hjälps åt att ta hand om sina ungar. Sedan fick vi en ”halvpolitisk” fråga, om skillnaden mellan integration och assimilation. Kerstin drog den språkliga skillnaden och sedan pratade Snuttan och jag om hur människor och djur i flock bäst fördelar ansvar, om riskerna med att alla djur eller människor är exakt lika vid yttre hot. Om värdet av heterogena grupper, med någon som redan kan det där man behöver kunna om det inte finns tid att lära sig när det dyker upp oförutsägbara hot. Och om faran med ”klonade” grupper av lärda herrar, med ett litet elakt tjuvnyp till KI med tanke på Macchiariniaffären.
Till sist fick vi en svår rackare, vad kärlek gör med hjärnan. Och den litet udda följdfrågan huruvida man kan älska ett handbollslag. Kerstin läste upp Svenska Akademins Ordboks kärleksdefinitioner (inga handbollslag nämndes där) och sedan pratade jag nätverk i hjärnan med champagne som metafor: champagne består av en blandning av tre druvor, kärlek kräver aktivering av tre nervnätverk i hjärnan. Och utan den tredje druvan, oxytocin, blir det inte bra!
It takes three to tango!
Vi kom in på moderskärlek, minnesfunktioner i de där systemen och hur de kan triggas igång av dofter (och rosor…). Och som slutkläm: experimentet om huruvida de där nätverken kan triggas av kärlek till ett handbollslag (eller för den delen IFK), är vad jag vet aldrig gjort.
Det behövs alltid mer kunskap!
Den magiska staven slocknade. Tredje uppgiften var därmed levererad för den här gången och Stefan Livh tackade för showen och fortsatte med sitt förmiddagsprogram. Farväl, du gröna stav, hoppas vi ses snart igen!
Henrik Sjövall
Tider för Alltinget nu i vår:
Sveriges Radio P4 Göteborg, onsdagar kl 12.00-13.00
18 mars, 1 april och 15 april.
Världskulturmuseet, torsdagar kl. 14.00-15.00
19 mars, 2 april och 16 april.
Zerif Olsen skriver
Jag har försökt hitta programmet ”Alltinget” programmet som ska sändas enligt de angivna datum och tid men hittar ingenting på Sveriges Radio.
Vad är det som inte funkar?
Vänliga hälsningar,
Zerif Olsen