FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Genom Biobank Väst kan forskare effektivisera och kvalitetssäkra hanteringen av prover. Nu har biobankens första regionala laboratorium invigts – på Östra sjukhuset.
Av Biobank Väst kan forskare få hjälp med insamling, provhantering, förvaring och spårbarhet av biobanksprov. Biobanken drivs av Västra Götalandsregionen, i samverkan med Göteborgs universitets Core Facilities. Biobank Väst har sedan tidigare två laboratorier, belägna på sjukhustomten Sahlgrenska och bakom Mikrobiologen på Guldhedsgatan 10.
– Vi har uppdrag att regionalisera oss, och då ser vi vårt nya lab på Östra som en första etapp utanför Sahlgrenskatomten, sade enhetschefen Linda Paulson lite skämtsamt när hon inledde invigningsseminariet i Östras aula i onsdags.
Ordning och reda
Biobanken arbetar med en kvalitetssäkrad, standardiserad process som innebär att alla prover behandlas likadant. Jenny Isaksson, som har det operativa ansvaret, beskrev hur Biobank Väst underlättar hantering av biobanksprov och säkrar en god provkvalitet.
– Prov som hanteras och förvaras på Biobank Väst följer kvalitetssäkrade rutiner från mottagning till utplock. Förutom insamling av vätskeprover som serum, plasma, urin och likvor kan vi hantera rör med helblod till direktinfrysning och annat material, som exempelvis buffy coat, cellfraktion och plasma för cirkulerande cellfritt DNA. Vi kan också hämta vävnadsprover i Coolbox, berättade Jenny Isaksson.
För forskare som förvarar sina prover hos Biobank Väst är en stor fördel att du kan hämta ut ett mindre prov utan att behöva tina för stora mängder. En sådan hantering säkrar god provkvalitet.
Om du har en egen frys som behöver bättre struktur och ordning kan Biobank Väst komma till ditt laboratorium och hjälpa till på plats. Du kan också ställa dig i kö för att hyra frysplats hos biobanken.
Flexibilitet och service
Många av de forskare som använder biobanken är anställda eller anknutna till Sahlgrenska akademin. Under seminariet gavs presentationer om tre av de projekt som redan använder biobanksfilialen på Östra sjukhuset: förlossningsläkaren Teresia Svanvik hade fått uppdraget att berätta om projektet GO PROVE som bygger upp en biobank för studier om havandeskapsförgiftning, forskningssjuksköterskan Wiveka Björkvall beskrev syftet och logistiken för alla prover i projektet BASUN om fetmakirurgi, och Martin Dahlin berättade om projektet CITUP som han leder vid Sahlgrenska Cancer Center. Det projektet följer barn med flera olika cancersjukdomar med prover av plasma, vita blodkroppar och urinprov med målet att hitta ett nytt sätt att optimera cancerbehandling till varje enskilt barn. Alla tre gav en starkt positiv bild av sitt samarbete med Biobank Väst, som en flexibel och serviceinriktad forskningspartner.
Biobank Väst deltar också i den nationella satsningen Biobank Sverige, som bland annat arbetar för att det ska bli lättare att samarbeta i multicenterstudier genom ökad harmonisering med nationella och internationella riktlinjer.
Läs mer om Biobank Väst här: https://www.biobankvast.se/
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM