FORSKNINGSSAMVERKAN. Som ett led i processen att kunna bli ett Comprehensive Cancer Center har Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu beslutat att bilda Sahlgrenska Cancer Center. För att undvika förvirring har styrgruppen för Sahlgrenska Cancer Center vid Göteborgs universitet inlett ett arbete för att ta fram ett nytt namn för vårt translationella forskningscentrum på Medicinareberget.
– Vi ser fram emot etableringen av ett Comprehensive Cancer Centre i Göteborg. Vi har hela tiden varit införstådda med att Sahlgrenska Cancer Center är arbetsnamnet för SU:s ackrediteringsprocess, och att vi skulle behöva förändra vårt eget namn för att undvika förväxling. Vår styrgrupp för nu diskussioner om ett passande nytt namn, som sedan formellt kommer att beslutas av dekan Agneta Holmäng, säger Mikael Nilsson, föreståndare för Sahlgrenska akademins centrumbildning Sahlgrenska Cancer Center.
Vässar forskning och vård
Ackrediteringsprocessen beräknas ta cirka två år. Det nybildade Sahlgrenska Cancer Center inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset ska skapa ett starkare samarbete mellan sjukhusets olika verksamheter och ha en nära samverkan med forskningen, med målet att ge patienten en bättre och tryggare cancervård.
– Sahlgrenska Universitetssjukhuset ligger mycket långt framme inom cancerområdet och har ambitionen att bli ett internationellt ledande cancersjukhus. När vi bildar Sahlgrenska Cancer Center skapar vi förutsättningar för att vässa forskningen och vården för våra patienter, säger Henrik Ripa, ordförande för Sahlgrenska Universitetssjukhusets styrelse.
Kräver framstående forskning
Comprehensive Cancer Centre (CCC) är en internationell certifiering som utfärdas av Organization of European Cancer Institutes (OECI). För att bli ackrediterade som CCC krävs att sjukhuset bedriver cancervård av hög kvalitet och framstående forskning inom ramen för centrat.
– Ett CCC innebär en identitet och en struktur som samlar cancervården på ett ännu bättre sätt än vad som görs på idag. Målet är att ge en tryggare, säkrare och bättre vård för patienterna. Nu tar vi ett viktigt steg på vägen dit, säger Claes Jönsson, områdeschef för område 5 och ordförande för det nybildade Sahlgrenska Cancer Centers ledningsråd.
Samverkan med Sahlgrenska akademin
Sahlgrenska Universitetssjukhuset har nu skickat in de uppgifter som OECI kräver för att sjukhuset ska få tillstånd att inleda ackrediteringsprocessen. Sahlgrenska Universitetssjukhusets ansökan sker i samverkan med Sahlgrenska akademin och Regionalt cancercentrum Väst. Ackrediteringen innebär bland annat en så kallad peer review, som granskar allt från forskning och utbildning till klinisk verksamhet, administration och informationshantering på sjukhuset.
– En ackreditering som Comprehensive Cancer Centre innebär att Sahlgrenska Universitetssjukhuset har en cancervård i internationell toppklass, vi ska inte ha lägre ambitioner än så, säger Claes Jönsson.
TEXT:
ELIN LINDSTRÖM / SAHLGRENSKA AKADEMIN
KOMMUNIKATION / SAHLGRENSKA UNIVERSITETSSJUKHUSET