INTERNATIONALISERING. I början av december besökte Sven Hassler och Ailiana Santosa fyra universitet i Indonesien. Målet var att skapa nya samarbeten för de populära internationella masterprogrammen i global hälsa och folkhälsa att knyta närmare band till institutionen för medicin. Här berättar de mer om resan.
Med stöd av Sahlgrenska akademins råd för internationalisering gjorde vi en rundresa på Java i början av december. Sammanlagt besökte vi fyra universitet i Jakarta, Yogyakarta och Surakarta. Målet var att knyta kontakt och att påbörja samarbeten kring student- och lärarutbyten samt forskning.
Vi som var med på resan var Sven Hassler, lektor i folkhälsovetenskap och programansvarig för masterprogrammet i Global hälsa och Ailiana Santosa, forskare, båda från avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa.
Stäker undervisning och forskning
De internationella masterprogrammen i global hälsa och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin attraherar sökanden från hela världen och har närmare 40 nationaliteter representerade. Att ha en global representation i programmen har blivit en viktig resurs för erfarenhetsutbyte och kritisk reflektion kring de globala hälsoutmaningarna.
Möjligheten till utbyten med andra universitet är viktig, dels för rena studieutbyten, men också för praktik och samarbete i forskning, till exempel uppsatsprojekt baserade på insamlade data i pågående forskningsprojekt. Det är också viktigt med möjlighet till lärarutbyten för att utveckla kvalitén på våra masterprogram.
Ska införa nationell hälso- och sjukvård
Vår resa inleddes i Jakarta med ett besök på Center for Health Economics and Policy Studies (CHEPS) vid Universitas Indonesia (UI). Där träffade vi bland annat Royasia Ramadani och hennes kolleger. De arbetar med en gigantisk databas som nu byggs upp, tack vare att Indonesien 2014 beslutade att införa ett nationellt hälso- och sjukvårdssystem som ska garantera allmän tillgång till sjukvård. Idag är 85 procent av Indonesiens befolkning anslutna till systemet, vilket motsvara cirka 222 miljoner människor.
En av anledningarna till vårt besök är att Royasia Ramadani håller på att mejsla ut ett doktorandprojekt ur denna unika tillgång till hälsodata. Hennes projekt handlar om att studera de hälsoekonomiska konsekvenserna av en åldrande indonesisk befolkning. Tanken är att hennes doktorandprojekt ska drivas som ett samarbetsprojekt mellan CHEPS och avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid institutionen för medicin. Initiativtagare till samarbetet är vår nye professor i Global hälsa, Nawi Ng, samt Royas handledare, professor Budi Hidayat.
Besökta indonesiens största universitet
Efter Jakarta fortsatte resan till Yogyakarta. Där var huvudmålet ett besök på Universitas Gadjah Mada (UGM), Indonesiens största universitet med över 45 000 studenter med forskning och utbildning inom samtliga vetenskapsområden.
UGM är också ett av Indonesiens äldsta och mest välrenommerade universitet. Institutionen för Vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin driver sedan många år ett framgångsrikt Linneaus-Palme samarbete med Fakulteten för Medicin, Folkhälsa och Vårdvetenskap vid Gadjah Mada. Vår ambition är att bredda samarbetet till att också omfatta institutionen för Medicin.
På Gadjah Mada blev vi med sedvanlig indonesisk gästfrihet, mycket väl emottagna av våra värdar på fakulteten. Främst var det representerade av de tre avdelningar som är knutna till folkhälsoprogrammet, Public Health Study Program. Ett digert program var planerat med presentationer av deras utbildningar och forskningsprojekt samt diskussioner kring olika typer av möjliga samarbeten.
Kan skapa utbyte mellan program
Tanken är att Sahlgrenska akademins studenter i global hälsa och folkhälsa ska kunna komma till UGM för att läsa kurser, göra praktik och få värdefull erfarenhet inom ramen för deras masterprogram. Det gäller bland annat datainsamling i fält och att via analys av dessa data få en bättre förståelse för ett hälsopanorama. Här ingår både smittsamma sjukdomar som malaria och tuberkulos och olika välfärdssjukdomar. Det är mycket relevant hälsopanorama ur ett globalhälsoperspektiv. På motsvarande sätt ska deras studenter läsa kurser hos oss och erbjudas erfarenheter från svenska perspektiv.
Flera förslag på vad vårt utbyte kan handla om diskuterades, bland annat Public Health Study Tour där studenterna för möjlighet att bo i ute i landsbygden utanför Yogyakarta och på plats uppleva datainsamling och sociala insatser av olika slag.
Ett annat högintressant för våra studenter och för kommande samarbeten är det så kallade Slemanprojektet (Sleman Health Demographic and Surveillance System). Projektet syftar till en hälsomässig och demografisk övervakning och uppföljning i ett av Yogyakartas distrikt, Sleman. Datan som kontinuerligt samlas kan svara på många intressanta frågor, till exempel kring tillgången till hälso- och sjukvård kopplat till olika socioekonomiska och demografiska faktorer. Det är frågor som våra värdar bjöd in våra studenter att ställa och analysera, till exempel i projekt för en masteruppsats.
Vill stärka kvinnors hälsa och ställning
Under några intensiva dagar i Yogyakarta hann vi också med ett kortare besök på Universitas Ahmad Dahlan (UAD). Det är ett universitet inom den så kallade Muhammadiyah rörelsen, en indonesisk uttalad reformistisk muslimsk rörelse som förespråkar en tolkning av koranen mer anpassad till ett ”modernt” samhälle och som huvudsakligen verkar inom utbildning och socialt arbete. Universitetet har fått sitt namn av den Imam från Yogyakarta som 1912 grundade Muhammadiyahrörelsen, Ahmad Dahlan.
På UAD blev vi också mycket vänligt emottagna av dekanen för Institutionen för Psykologi, Dr Eli Nur Hayati. Dr Hayati vill också gärna etablera samarbete med Sahlgrenska Akademin, till exempel inom områden som rör stärkande av kvinnors hälsa och ställning i samhället.
Ett av historiens värsta folkmord
Vistelsen i Indonesien och på Java avslutades med ett besök på Universitas Sebelas Maret i Surakarta, eller Solo som staden också kallas i folkmun. Surakarta och Yogyakarta är lite av systerstäder, båda två säte för den gamla kungamakten på Java.
Surakarta ligger en dryg timmes bilfärd nordöst om Yogyakarta och är liksom Yogyakarta berömt bland annat för sin tyg- och batikindustri, men också för sitt största universitet. Det är ett mycket välrenommerat universitet, rankat 10 i Indonesien och har bland annat en mycket populär läkarutbildning. Universitetet har cirka 30 000 studenter och ger utbildningar inom de flesta studieområden. Sebelas Maret betyder 11 mars och anger det datum då universitetet grundades, 11 mars 1976.
Datumet utgör också ett viktigt ögonblick i Indonesiens historia. 11 mars 1966 överlämnade Indonesiens första president Sukarno makten till General Suharto, en maktöverlämning som föregicks av ett av historiens värsta folkmord. Utrensningen av anhängare till kommunistpartiet uppskattas ha kostat en halv miljon indonesier livet.
Får motbesök under 2020
Indonesien, representerade av de fyra universitet vi besökt på Java, tror vi kommer kunna bli en mycket givande part för framtida samarbeten och utbyten.
Under 2020 kommer representanter från Universitas Gadjah Mada att besöka Sahlgrenska akademin för ett motbesök och fortsatta diskussioner kring vad vi kan samarbeta kring. Under året kommer vi även färdigställa en ansökan om Linnéaus Palme Partnerskap.
TEXT: SVEN HASSLER
FOTO: SVEN HASSLER/AILIANA SANTOSA