Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Resa till Indonesien ger nya samarbeten

21 februari, 2020

Gruppbild från besöket vid Universitas Sebelas Maret. I mitten syns Sven Hassler tillsammans med Dr. Reviono, dekan vid Faculty of Medicine. Fjärde från vänster, Ailiana Santosa.

 

INTERNATIONALISERING. I början av december besökte Sven Hassler och Ailiana Santosa fyra universitet i Indonesien. Målet var att skapa nya samarbeten för de populära internationella masterprogrammen i global hälsa och folkhälsa att knyta närmare band till institutionen för medicin. Här berättar de mer om resan.

Med stöd av Sahlgrenska akademins råd för internationalisering gjorde vi en rundresa på Java i början av december. Sammanlagt besökte vi fyra universitet i Jakarta, Yogyakarta och Surakarta. Målet var att knyta kontakt och att påbörja samarbeten kring student- och lärarutbyten samt forskning.

Vi som var med på resan var Sven Hassler, lektor i folkhälsovetenskap och programansvarig för masterprogrammet i Global hälsa och Ailiana Santosa, forskare, båda från avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa.

Stäker undervisning och forskning

Bild från centrala delarna av Yogyakarta med floden Code som flyter igenom staden.

De internationella masterprogrammen i global hälsa och folkhälsa vid Sahlgrenska akademin attraherar sökanden från hela världen och har närmare 40 nationaliteter representerade. Att ha en global representation i programmen har blivit en viktig resurs för erfarenhetsutbyte och kritisk reflektion kring de globala hälsoutmaningarna.

Möjligheten till utbyten med andra universitet är viktig, dels för rena studieutbyten, men också för praktik och samarbete i forskning, till exempel uppsatsprojekt baserade på insamlade data i pågående forskningsprojekt. Det är också viktigt med möjlighet till lärarutbyten för att utveckla kvalitén på våra masterprogram.

Ska införa nationell hälso- och sjukvård

Medarbetare vid Center for Health Economics and Policy Studies (CHEPS) vid Universitas Indonesia. Till höger om Sven Hassler syns Royasia Ramadani.

Vår resa inleddes i Jakarta med ett besök på Center for Health Economics and Policy Studies (CHEPS) vid Universitas Indonesia (UI). Där träffade vi bland annat Royasia Ramadani och hennes kolleger. De arbetar med en gigantisk databas som nu byggs upp, tack vare att Indonesien 2014 beslutade att införa ett nationellt hälso- och sjukvårdssystem som ska garantera allmän tillgång till sjukvård. Idag är 85 procent av Indonesiens befolkning anslutna till systemet, vilket motsvara cirka 222 miljoner människor.

En av anledningarna till vårt besök är att Royasia Ramadani håller på att mejsla ut ett doktorandprojekt ur denna unika tillgång till hälsodata. Hennes projekt handlar om att studera de hälsoekonomiska konsekvenserna av en åldrande indonesisk befolkning. Tanken är att hennes doktorandprojekt ska drivas som ett samarbetsprojekt mellan CHEPS och avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa vid institutionen för medicin. Initiativtagare till samarbetet är vår nye professor i Global hälsa, Nawi Ng, samt Royas handledare, professor Budi Hidayat.

Besökta indonesiens största universitet

Välkomstmiddag Universitas Gadjah Mada.

Efter Jakarta fortsatte resan till Yogyakarta. Där var huvudmålet ett besök på Universitas Gadjah Mada (UGM), Indonesiens största universitet med över 45 000 studenter med forskning och utbildning inom samtliga vetenskapsområden.

UGM är också ett av Indonesiens äldsta och mest välrenommerade universitet. Institutionen för Vårdvetenskap och hälsa vid Sahlgrenska akademin driver sedan många år ett framgångsrikt Linneaus-Palme samarbete med Fakulteten för Medicin, Folkhälsa och Vårdvetenskap vid Gadjah Mada. Vår ambition är att bredda samarbetet till att också omfatta institutionen för Medicin.

På Gadjah Mada blev vi med sedvanlig indonesisk gästfrihet, mycket väl emottagna av våra värdar på fakulteten. Främst var det representerade av de tre avdelningar som är knutna till folkhälsoprogrammet, Public Health Study Program. Ett digert program var planerat med presentationer av deras utbildningar och forskningsprojekt samt diskussioner kring olika typer av möjliga samarbeten.

Kan skapa utbyte mellan program

Gatuvy Kampoung Gotong Royong, Yogyakarta.

Tanken är att Sahlgrenska akademins studenter i global hälsa och folkhälsa ska kunna komma till UGM för att läsa kurser, göra praktik och få värdefull erfarenhet inom ramen för deras masterprogram. Det gäller bland annat datainsamling i fält och att via analys av dessa data få en bättre förståelse för ett hälsopanorama. Här ingår både smittsamma sjukdomar som malaria och tuberkulos och olika välfärdssjukdomar. Det är mycket relevant hälsopanorama ur ett globalhälsoperspektiv. På motsvarande sätt ska deras studenter läsa kurser hos oss och erbjudas erfarenheter från svenska perspektiv.

Flera förslag på vad vårt utbyte kan handla om diskuterades, bland annat Public Health Study Tour där studenterna för möjlighet att bo i ute i landsbygden utanför Yogyakarta och på plats uppleva datainsamling och sociala insatser av olika slag.

Ett annat högintressant för våra studenter och för kommande samarbeten är det så kallade Slemanprojektet (Sleman Health Demographic and Surveillance System). Projektet syftar till en hälsomässig och demografisk övervakning och uppföljning i ett av Yogyakartas distrikt, Sleman. Datan som kontinuerligt samlas kan svara på många intressanta frågor, till exempel kring tillgången till hälso- och sjukvård kopplat till olika socioekonomiska och demografiska faktorer. Det är frågor som våra värdar bjöd in våra studenter att ställa och analysera, till exempel i projekt för en masteruppsats.

Vill stärka kvinnors hälsa och ställning

Typisk gatumat i Yogyakarta, en rullande sopplunch, Mie Ayama (Kyckling Mie).

Under några intensiva dagar i Yogyakarta hann vi också med ett kortare besök på Universitas Ahmad Dahlan (UAD). Det är ett universitet inom den så kallade Muhammadiyah rörelsen, en indonesisk uttalad reformistisk muslimsk rörelse som förespråkar en tolkning av koranen mer anpassad till ett ”modernt” samhälle och som huvudsakligen verkar inom utbildning och socialt arbete. Universitetet har fått sitt namn av den Imam från Yogyakarta som 1912 grundade Muhammadiyahrörelsen, Ahmad Dahlan.

På UAD blev vi också mycket vänligt emottagna av dekanen för Institutionen för Psykologi, Dr Eli Nur Hayati. Dr Hayati vill också gärna etablera samarbete med Sahlgrenska Akademin, till exempel inom områden som rör stärkande av kvinnors hälsa och ställning i samhället.

Ett av historiens värsta folkmord

Diskussioner vid Faculty of medicine, Universitas Sebelas Maret.

Vistelsen i Indonesien och på Java avslutades med ett besök på Universitas Sebelas Maret i Surakarta, eller Solo som staden också kallas i folkmun. Surakarta och Yogyakarta är lite av systerstäder, båda två säte för den gamla kungamakten på Java.

Surakarta ligger en dryg timmes bilfärd nordöst om Yogyakarta och är liksom Yogyakarta berömt bland annat för sin tyg- och batikindustri, men också för sitt största universitet. Det är ett mycket välrenommerat universitet, rankat 10 i Indonesien och har bland annat en mycket populär läkarutbildning. Universitetet har cirka 30 000 studenter och ger utbildningar inom de flesta studieområden. Sebelas Maret betyder 11 mars och anger det datum då universitetet grundades, 11 mars 1976.

Datumet utgör också ett viktigt ögonblick i Indonesiens historia. 11 mars 1966 överlämnade Indonesiens första president Sukarno makten till General Suharto, en maktöverlämning som föregicks av ett av historiens värsta folkmord. Utrensningen av anhängare till kommunistpartiet uppskattas ha kostat en halv miljon indonesier livet.

Får motbesök under 2020

Indonesien, representerade av de fyra universitet vi besökt på Java, tror vi kommer kunna bli en mycket givande part för framtida samarbeten och utbyten.

Under 2020 kommer representanter från Universitas Gadjah Mada att besöka Sahlgrenska akademin för ett motbesök och fortsatta diskussioner kring vad vi kan samarbeta kring. Under året kommer vi även färdigställa en ansökan om Linnéaus Palme Partnerskap.

TEXT: SVEN HASSLER
FOTO: SVEN HASSLER/AILIANA SANTOSA

Av: Elin Lindström
Taggat med: Global hälsa, Indonesien, institutionen för medicin, Internationalisering, resebrev

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor