Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Mikael Nilsson är ny föreståndare för Sahlgrenska Cancer Center

21 februari, 2020

UPPDRAG. Mikael Nilsson, professor i anatomi, har tillträtt som ny föreståndare för Sahlgrenska Cancer Center. Hans grupp, som arbetar med cancer i sköldkörteln, har varit en del av cancercentrum sedan starten för tio år sedan.

Mikael Nilsson kliver in i rollen som föreståndare sedan hans företrädare Jonas Nilsson fått möjlighet att starta upp ett andra forskningslaboratorium i Perth, Australien.

– Jag fick frågan om jag kunde tänka mig att ta över ansvaret att leda Sahlgrenska Cancer Center, eftersom kollegor tyckte att uppdraget skulle passa mig, säger Mikael Nilsson, som lyfter Sahlgrenska Universitetssjukhusets process att bilda Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center som en spännande och utmanande utveckling som nuvarande Sahlgrenska Cancer Center gärna vill bidra till:

– Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center är en sjukhusangelägenhet, men det kommer att innebära en uppväxling för cancerforskningen överlag i Göteborg. Ett ”Comprehensive Cancer Center” förutsätter högkvalitativ forskning och kommer att snabba på möjligheterna att föra ut forskningsresultat till kliniken. Vi kommer också behöva utreda vårt eget namn, så att namnen inte krockar när Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center sannolikt etableras inom några år.

Jag träffar honom på Mikaels lilla kontor i det hus som ibland kallas Nya Forsken, där Sahlgrenska Cancer Center har sin hemvist. Centrumet har sedan länge vuxit ur sina lokaler, och trångboddheten är en annan utmaning, som Mikael Nilsson hoppas kunna föra dialog om med fakultetsledningen.

Ett strategiskt forskningsområde

Sahlgrenska Cancer Center bildades 2010, sedan cancerforskare i Göteborg tillsammans med kollegor vid Lunds universitet fick ett av de forskningsprogram (BioCARE) som regeringen då hade utannonserat som strategiska satsningar. Kombinerat med medfinansiering från rektor blev dessa statsmedel basen för etableringen av Sahlgrenska Cancer Center, som samlade många olika grupper med translationell forskning om cancer i samma hus och organisation. Samtidigt utsågs också cancer till ett strategiskt forskningsområde vid Göteborgs universitet. Dessa förbättrade förutsättningar för cancerforskningen har bland annat lett till ökade anslag från Cancerfonden och flera lyckade forskarrekryteringar inom cancer till Göteborg.

Genererar forskningssamarbeten

Mikael Nilsson leder en mindre forskargrupp som studerar hur sköldkörteln utvecklas embryonalt och de former av cancer som kan uppstå i organet. I sina studier använder Mikael Nilsson och hans kollegor både cellodlingstekniker och djurexperimentella modeller. Gruppen har rötter från 1950-talet på dåvarande Anatomiska institutionen på Medicinareberget, och blev redan från början för tio år sedan en del av cancercentrum. Han ser tydligt att gruppen gynnats av närheten till andra cancerforskare, framförallt har det snabbat på utvecklingen av nya forskningsmetoder.

Mikael Nilsson

– Det finns naturligtvis många forskningssamarbeten som inte är beroende av centrumbildningar, och som uppstår helt naturligt, baserat på gemensamma intressen. Men ett centrum som vårt innebär att man stöter på folk man annars inte träffat och det kan generera forskningssamarbeten på många fronter och på olika nivåer, från doktorandnivå till samarbeten mellan forskargruppsledare, säger Mikael Nilsson.

Mödosamt arbete bär frukt

För Mikael Nilssons egen del har samarbeten inom Sahlgrenska Cancer Center bland annat resulterat i en ny musmodell för sköldkörtelcancer. I tidigare transgena modeller, där möss genförändrats för att tumörer ska uppstå i sköldkörteln, får alla celler i organet den mutation som framkallar cancer. I samarbete med Martin Bergö har Mikael Nilssons grupp funnit en ny metod som innebär att det spontant utvecklas tumörer i sköldkörteln och sjukdomsutvecklingen därmed mer liknar det naturliga förloppet hos människa. Efter flera års mödosamt arbete är gruppen nu på gång med den första publiceringen baserad på den nya modellen:

– Den vanligaste typen av sköldkörtelcancer, papillär sköldkörtelcancer, drabbar betydligt oftare kvinnor än män. Det anses bero på hormonella skillnader, men det är inte klarlagt i detalj på vilket sätt det sker. I vår musmodell kan vi nu för första gången visa att tumören blir större hos hondjur än handjur. Det var inte vårt mål att specifikt undersöka könsskillnader, men det är ett mycket intressant fynd som det ska bli spännande att undersöka närmare i djurmodellen, säger Mikael Nilsson.

Barn drabbade efter Tjernobyl

Sköldkörtelcancer är en förhållandevis ovanlig cancerform, med uppemot 700 nya fall per år i Sverige. För papillär sköldkörtelcancer, som utgör 75 procent av fallen, finns flera subtyper med olika prognos.

– När vi följer tumörutvecklingen i mössen kan vi spåra de olika tumörformerna som uppstår i olika delar av körteln. I mikroskop kan vi se att tumörer med olika cellursprung ser olika ut och med andra analyser och färgningar ser vi skillnader till exempel i tumörernas tillväxt- och spridningsegenskaper. Det är vår ambition att också kartlägga de molekylära skillnaderna mellan olika tumörer som utvecklas i musmodellen för att bättre förstå bakgrunden till heterogen tumörutveckling i sköldkörteln, säger Mikael Nilsson.

Sköldkörteln är känslig för joniserande strålning, särskilt hos barn. Åren efter olyckan i Tjernobyl, som skedde 1986, var det just en kraftig ökning av sköldkörtelcancer hos barn som var den enda tydligt dokumenterade hälsokonsekvensen i Östeuropa. Det berodde på att radioaktiv jod som frigjordes och spreds efter olyckan togs upp i sköldkörteln hos exponerade individer i Ukraina, Ryssland och Vitryssland.

Just jod är ett kärt ämne för Mikael Nilsson. Han disputerade här i Göteborg 1991 med en avhandling om jodtransport i sköldkörteln, där studierna genomförts på odlade sköldkörtelceller i ett speciellt tvåkammarsystem som efterliknar cellernas organisation i verkligheten.

Mikael Nilsson är läkare, och arbetar även sporadiskt med patienter både inom öppenvården och som jourläkare.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Cancerforskning, institutionen för biomedicin, ledningsuppdrag, Sahlgrenska Cancer Center (SCC), Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center (SCCC), sköldkörtel, uppdrag och tjänster

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor