Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Rutin för etisk prövning av exjobb nu på plats

17 februari, 2020

UTBILDNING. Sahlgrenska akademin inför nu en rutin för etisk granskning av projekt för examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå. Rutinen är tänkt att göra det lättare för både handledare och studenter att se till att alla studentarbeten bedrivs under etiskt säkerställda och trygga former.

Här kan du läsa dokumentet Rutiner för etisk prövning vid examensarbeten (dnr GU 2019-2622): https://gubox.box.com/s/hq9sozkp0xv9t3emrfgcq8mzy9c7j9y0

Sahlgrenska akademins nya rutiner innebär att studentarbeten som berör människa eller djur, oavsett om de omfattas av etikprövningslagen eller djurskyddslagen eller inte, ska genomgå en etisk granskning av prefekten eller avdelningschefen, alternativt verksamhetschef inom sjukvården. Ansvaret för granskningen kan enligt rutinen delegeras till en person eller gruppering, bara dessa inte är jäviga.

Att dessa rutiner just är rutiner, och inte ett formellt regelverk, beror på att Rådet för forskningsetik (FER) vid Sahlgrenska akademin enats om fastställda rutiner är det bästa sättet att få ett gott resultat.

Sven Wallerstedt. Foto: Elin Lindström.

– Att etikpröva examensarbeten behöver inte vara komplicerat. Det handlar om att någon utomstående sätter sig in i vad som ska göras och bedömer om etiska frågor har hanterats på ett godtagbart sätt. I många fall är denna bedömning snabbt genomförd, men det är viktigt att den genomförs, säger Sven Wallerstedt, vice ordförande i FER.

Han konstaterar att den nya rutinen engagerat många medarbetare, och att den föregåtts av ett stort berednings- och förankringsarbete, där bland andra vicedekan Silvana Naredi gjort en stor insats.

En elegant lösning

Ett komplicerat problem som processen behövde lösa var hur Sahlgrenska akademin skulle hantera de arbeten som handlar om registerstudier och andra studier som baseras på data insamlade av vården:

– Detta problem fick en elegant lösning av Sahlgrenska Universitetssjukhuset som utarbetade ett formulär för uppdragstilldelning, där verksamhetschefen kan uppdra åt en särskild person att utföra specifika uppgifter, exempelvis att granska journaler, berättar Sven Wallerstedt och fortsätter:
– Det finns ett klart intresse för forskningsetiska frågor på fakulteten och när jag presenterat hur rutinen ska fungera har den fått ett mycket positivt mottagande. Jag har givetvis fått en del frågor vilket motiverat några förtydliganden.

Rutinen sammanfattar på två sidor dels vilka arbeten som ska etikgranskas, dels formerna för denna granskning. Bland annat ska studentarbeten som berör människa etikprövas om arbetet innefattar behandling av känsliga personuppgifter, om forskningspersoner påverkas fysiskt eller psykiskt eller om det finns risk för exempelvis integritetsmässig skada av försökspersoner. Även studier på biologiskt material som tagits från en levande eller avliden människa och kan härledas till denna människa tillhör de studier som ska etikprövas. Rutinen listar också undantag. Studier som inte behöver etikprövas är bland annat litteraturöversikter, studier som inte innefattar vävnad från identifierbara människor eller arbeten som genomförs med encelliga djur. Inte heller arbeten som redan omfattas av tidigare etikgodkännade behöver en ny etikprövning, enligt rutinen.

Inget studentundantag

Eftersom etikprövningslagen inte uttryckligen omfattar vissa arbeten som görs av studenter finns en spridd uppfattning att det finns ett undantag för etisk prövning för examensarbeten och andra studentarbeten. Något sådant studentundantag finns dock inte.

Sven Wallerstedt. Foto: Elin Lindström.

– Dessa arbeten omfattas inte av den definition av forskning som gäller för etikprövningslagen, och därmed omfattas de inte av just denna lagstiftning. Men, i andra lagrum och förarbeten framförs att regeringen förutsätter att även studentarbeten bedrivs under etiskt säkerställda och trygga former, med utbildningsanordnaren som ansvarig, förklarar Sven Wallerstedt och tillägger:

– Att säkerställa detta torde inte vara möjligt utan någon form av granskning!

En tydlig rutin

Från och med i år definieras inte heller studentarbeten som endast bedrivs inom ramen för högskoleutbildningen som forskning, och ska därmed inte heller granskas av etikprövningsmyndigheten. Tanken bakom tillägget i lagen var att forskare inte skulle kunna komma ifrån en etisk granskning av ett avancerat projekt genom att rubricera detta om ett studentarbete.

– Det finns däremot inget som säger att dessa arbeten och studier inte alls behöver etikgranskas. För mig är det kristallklart att vi behöver ha en tydlig rutin för hur examensarbeten ska etikprövas. Den nu antagna rutinen tydliggör vem som ansvarar för att etikprövningen genomförs och hur prövningen kan fungera på ett bra sätt, säger Sven Wallerstedt.

Sahlgrenska akademins rutin för etisk prövning av studenters vetenskapliga arbete stöds också av högskolelagen 1 kap. 3 a §, som slår fast att högskolorna i sin verksamhet ska värna vetenskapens trovärdighet och god forskningssed. Beträffande studentarbeten tydliggör regeringen detta i sin proposition om vissa etikprövningsfrågor (Prop. 2007/08:44, sid. 20). I propositionen anges också att detta ansvar vilar på utbildningsanordnaren.

– Jag är mycket glad över att Sahlgrenska akademins dekan, Agneta Holmäng, och fakultetsstyrelse ställt sig bakom den nya rutinen, avslutar Sven Wallerstedt.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

 

  • Här kan du läsa dokumentet Rutiner för etisk prövning vid examensarbeten (dnr GU 2019-2622): https://gubox.box.com/s/hq9sozkp0xv9t3emrfgcq8mzy9c7j9y0
  • Här kan du läsa Regeringens proposition 2007/08:44 Vissa etikprövningsfrågor m.m: https://www.regeringen.se/contentassets/1b9daef38a27443fbe8098b399ff07aa/vissa-etikprovningsfragor-m.m.-prop.-20070844
  • Här kan du läsa Högskolelag (1992:1434): https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/hogskolelag-19921434_sfs-1992-1434

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: etisk prövning, examensarbeten, exjobb, fakultetsstyrelsen, forskningsetik, Rådet för forskningsetik (FER), rutin, student, styrdokument

Kommentarer

  1. Henrik Sjövall skriver

    19 februari, 2020 vid 05:08

    Mycket bra! Och om man så önskar torde det väl fortfarande vara fullt möjligt att också begära prövning av forskningsetisk kommitté, om man så önskar (tex för att möjliggöra publicering i vetenskaplig tidskrift)?

  2. Sven Wallerstedt skriver

    20 februari, 2020 vid 13:41

    Hej Henrik!
    Tack för ditt påpekande. Denna viktiga punkt kom inte med i intervjun men i de antagna rutinerna anges följande under punkt C6; ”Om publicering i internationellt tillgänglig tidskrift är (eller förväntas kunna bli) aktuell ska etikprövning av EPM övervägas”.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor