Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Utbildningsuppdraget nästan i balans

27 januari, 2020

UTBILDNING. Fakulteten ser nu ett trendbrott när det gäller utbildningsuppdraget, som efter flera år med stora underskott nu nästan är i balans. Bakom det goda resultatet ligger ett stort jobb på institutionerna, bland annat inom de odontologiska utbildningarna.

Underprestationen inom utbildningarna, som innebär att Sahlgrenska akademin inte examinerat det antal studenter som utbildningsuppdraget säger att vi ska, har varit ett problem för fakulteten sedan 2016. Nu verkar utbildningarnas hårda arbete ha gett resultat, och vi ser en kraftig minskning av fakultetens underprestation som 2018 var 25 miljoner kronor.

Silvana Naredi. Foto: Johan Wingborg.

– Vi dras fortfarande med ett visst underskott, men i år blir det bara knappt fem miljoner kronor, vilket är mycket bättre än vi trodde att det skulle bli. Samtidigt måste vi inse att vi fortfarande går back, och att det gäller att fortsätta på den inslagna vägen så att vi kommer i balans med utbildningsuppdraget, säger Silvana Naredi, vicedekan för utbildningsfrågor.

Fakulteten har också en skuld till universitetsstyrelsen för tidigare års underproduktion som inte får öka. Om prestationen i utbildningarna inte når upp till uppdraget riskerar fakulteten att behöva betala tillbaka takbelopp.

Stora överintag

I många fall har stora överintag av studenter varit nödvändiga, utan att undervisningssituationen för de antagna studenterna försämras. Silvana Naredi konstaterar att det ligger ett hårt arbete bakom vändningen, där lärare och kursadministrationer fått dra ett tungt lass:

– När vi började gå minus blev vi mer medvetna om problemet med underprestationen, och även Göteborgs universitet har nu gjort grundliga undersökningar och analyser för att förstå vad det är som gör att studenter hoppar av och inte fullföljer sina studier. Många utbildningar har också gjort stora insatser med nya former av stöd till studenterna för att möjliggöra att fler av studenterna kan fullfölja sin studier.

En orsak till det stora underskottet är den kraftiga utbyggnaden av sjuksköterskeutbildningarna, både på grund- och avancerad nivå, som det inte fanns realistiska förutsättningar för. Där har uppdraget nu krympt och möjligheterna att nå utbildningsuppdraget har förbättrats.

Flexibla studenter

Institutionen för odontologi, som driver utbildningarna till tandläkare, tandhygienist och tandtekniker, har länge haft ett rejält överintag av studenter för att kompensera för det bortfall som alltid sker under utbildningarnas gång. För tre år sedan utökades överintaget till tandläkarprogrammet ytterligare. Varje termin antas nu 75 studenter till de 46 platser som programmet har (47 platser på höstterminen).

Agneta Robertson. Foto: Elin Lindström.

– När jag själv läste började läsa till tandläkare för 45 år sedan var det i stort sett alla som började på utbildningen som också avslutade den. Dagens studenter är mer flexibla, och kan söka sig till en utbildning för att testa på och känna efter om det är rätt för dem, säger Agneta Robertson, proprefekt för institutionen för odontologi.

Tolv uteblev från uppropet

Just denna dag var det upprop till vårterminens start av tandläkarprogrammet. Av de 75 som kallats var det tolv som aldrig dök upp. Under de första veckorna kommer dessa platser att fyllas med sökanden som står på reservlistan.

Agneta Robertson är noga med att lärarkollegiet ska ha insyn i hur det går med institutionens utbildningsuppdrag, och ger med jämna mellanrum presentationer på möten för att ge insyn och förståelse för varför de stora överintagen är nödvändiga. Det är inte institutionens mål att examinera fler tandläkare än vad uppdraget anger, och Agneta Robertson konstaterar att siffrorna jämnar till sig i förlängningen:

– I vissa kullar examinerar vi kanske sextio färdiga tandläkare, medan det i nästa kull försvinner fler och bara omkring fyrtio går klart utbildningen.  Tack vare vårt stora överintag lyckas vi på det stora hela nå upp till vårt utbildningsuppdrag.

Liksom många andra utbildningar vid Sahlgrenska akademin har tandläkarprogrammet undersökt vad avhoppen beror på. En anledning kan vara att studenter senare fått en plats på ett annat program som de egentligen hellre velat gå, medan studenter i andra fall en bit in i utbildningen insett att tandläkaryrket inte varit rätt val.

Ett samtal från en tandläkarstudent

Förutom överintag har institutionen också satsat på att de nya studenterna ska tycka att det är trevligt att komma in på programmet. Inför utbildningsstarten ringer befintliga studenter runt till alla som antagits, hälsar välkommen och svarar på eventuella frågor om livet som student på Odontologen. Denna satsning har institutionen döpt till ”ring-ring”.

Agneta Robertson. Foto: Elin Lindström.

– Studenterna blir positivt välkomnade, och det tror jag är väldigt viktigt. Från och med den här terminen har vi också skjutit fram en odontologisk kurs i anatomi några veckor, för att ge en mjukare start och ha ett större fokus på introduktion i början av utbildningen, säger Agneta Robertson.

Under första terminen får tandläkarstudenterna också praktisk färdighetsträning, där de bland annat får undersöka varandras munhålor, vilket är viktigt för att ska få en tydligare bild av det yrke de ska utbilda sig till.

Tandhygienistprogrammet har fått en ny utbildningsplan, vilket även tandteknikerprogrammet kommer att få. För tandläkarprogrammet kommer utbildningsplanen att revideras. En del av förändringarna i utbildningsplanerna kommer förhoppningsvis att bidra till att fler fullföljer utbildningen. För tandhygienistprogrammet blir det tredje året nu obligatoriskt för att få ut yrkesexamen vilket sannolikt kommer öka antalet som fullföljer alla tre år. Tandteknikerprogrammet får en tydligare inriktning mot den digitalisering som yrket står inför. Även tandläkarprogrammet får en reviderad utbildningsplan, som bland annat innebär en omfördelning av kurser för att studiebördan ska bli mer jämn för studenterna.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för odontologi, överintag, sjuksköterskeprogrammet, speciialistsjuksköterskeprogrammet, studenter, tandhygienistprogrammet, tandläkarprogrammet, tandteknikerprogrammet, utbildningsuppdrag

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor