STUDENT. Under 2019 fick ytterligare38 studenter, bland dem blivande läkare, apotekare och tandläkare från Sahlgrenska akademin, möjlighet att genomföra delar av sitt examenasarbete utomlands, tack vare stipendier från Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur. Nyligen delades diplom ut vid en ceremoni i Göteborg.
All forskning gynnas av att ställas i ett internationellt perspektiv, konstaterar Madeleine Olsson Eriksson, ordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur:
– Utländska universitet, lärosäten och innovationsmiljöer över hela världen är potentiella resmål, vilket även ger möjlighet till positiva kontakter för lärosätena här hemma. Stipendiaterna själva berättar också om personlig utveckling och etablering av viktiga personliga nätverk.
Vid diplomceremonin höll flera studenter korta presentationer om de exemansarbeten du kunnat genomföra i andra länder tacka vare stipendiet från Stenastiftelsen.
Jonathan Björkquist, som läser till apotekare, spenderade16 veckor i Reykjavik på Island för sitt exjobb, som handlade om tre olika typer av cellgifter: olaparib, cisplatin och doxorubicin. Studien fokuserade på bröst- och äggstockscancer, och dessa cellgifters effekt på cancerceller där endast den ena delen av genparet BRCA2 är muterat. I kombination med tidigare studier föreslår de nya fynden att nära hälften av de som utvecklat bröstcancer till följd av mutationer i BRCA2 kanske inte når önskad effekt vid olaparib behandling.
Linda Degeryd läser till läkare och var två månader vid Kibosho Hospital i Tanzania, där hon undersökte diabetes typ 2 och förhöjda blodsockernivåer bland hiv-infekterade individer. I Afrika söder om Sahara är hjärt-och kärlsjukdom och hiv två av de största hoten mot folkhälsan. Studiens syfte var också att undersöka den totala förekomsten av diabetes och dess förstadier bland patienter som sökte vård vid Kibosho Sjukhus.
– Vi ville också sprida kunskap om hur man med hjälp av en hälsosam livsstil kan förhindra utvecklingen av sjukdom samt kontrollera etablerad diabetes. Vi fann en skillnad i förekomsten av diabetes som talar för att socioekonomiska skillnader, övervikt, bukfetma och högt blodtryck är riskfaktorer för att utveckla diabetes och prediabetes, kommenterar Linda Degeryd.
Thérèse Henriksson, även hon student på läkarprogrammet i Göteborg, har tillbringat åtta veckor i Kathmandu, Nepal för att studera traumatiska huvudskador, som orsakar många dödsfall världen över varje år. Många av patienterna tvingas dessutom leva med både kort- och långsiktiga komplikationer. Nepal är ett av världens minst utvecklade länder, och syftet med studien var att kartlägga den patientgrupp som sökt till universitetssjukhusets akutmottagning för traumaorsakade huvudskador. Huvudskador visade sig utgöra cirka fem procent av alla akutbesök, och de flesta av patineterna var män eller pojkar. Många av de drabbade var barn: drygt en fjärdedel av dem som sökte vård på sjukhuset för traumatisk huvudskada hade inte fyllt elva år. De flesta skadorna var ytliga och hade orsakats av fall- eller trafikolyckor. Av studien framgår att huvudskador är en viktig orsak till lidande i Nepal och att skadorna i många fall kan förebyggas med olika preventiva åtgärder.
De två tandläkarstudenterna Matilda Nygren och Sara Al-Badry var under tre veckor i Kapstaden, Sydafrika, där de studerade den orala hälsan hos barn i kåkstaden Mitchells Plain. I studien undersöktes barn i mellan ett och fem år för att kartlägga den orala hälsan hos förskolebarn i det utsatta området med målsättning att kunna hjälpa staten med vårdplanering. De båda studenterna genomförde också en intervjustudie för att bestämma nivån av den högsta uppnåeliga hälsovården i området. De jämförde registreringen av karies med svaren från intervjuanalysen för att få en förståelse i hur vårdtillgänglighet och kariesprevalens korrelerar i utsatta delar av Sydafrika. Datainsamlingen, som är en del i en större och mer omfattande longitudinell studie, kan ge Kapstaden ett underlag för hur vården bör fördelas och kan förhoppningsvis bidra till en bättre oral hälsa bland barnen lokalt men också nationellt.
TEXT: STENASTIFTELSEN / ELIN LINDSTRÖM
FOTO: MAGNUS GOTANDER