Här kan du se den presentation som Jan-Ingvar Jönsson visade vid mötet: https://gubox.box.com/s/t9mjstfoktuqmhbwzmetug9j9f8y26oi
SEMINARIUM. I år får Vetenskapsrådets ämnesområde för medicin och hälsa nya beredningsgrupper, som du just nu kan nominera dig själv eller andra att ingå i. Det var en av de nyheter som Jan-Ingvar Jönsson berättade om vid det välbesökta allmänna akademimötet. Han uttryckte också farhåga mot det förslag för utökat basanslag som just nu bereds, och som kan leda till att regeringen tar av de medel som delas ut av forskningsråden efter kollegial granskning.
I samband med att Vetenskapsrådet ämnesområde för medicin och hälsa besökte Sahlgrenska akademin onsdag 15 januari, bjöds anställda in till ett allmänt akademimöte där dess huvudsekreterare Jan-Ingvar Jönsson gav insyn i de diskussioner som pågår om områdets utlysningar. Intresset för mötet var stort och uppslutningen god. När dekan Agneta Holmäng introducerade mötet uttryckte hon sin stolthet över att så många av fakultetens forskare var på plats. Inte vid något annat stopp under fakultetsturnén hade huvudsekreteraren mötts av en sådan uppslutning, konstaterade hon.
Jan-Ingvar Jönsson inledde med att beskriva hur Vetenskapsrådet är väktare av den fria och grundläggande forskningen. De delar ut medel i en öppen och transparant process, där forskare själva deltar i arbetet att sålla fram de forskare som får medel.
– Peer-review är en öppen och effektiv process, och det är tydligt beskrivet på vår webbplats hur ansökningar ska utformas och hur granskningsprocessen fungerar. Vi använder kollegial granskning för att premiera forskning av högsta vetenskapliga kvalitet, sade Jan-Ingvar Jönsson.
Tårtan blir inte större
Ämnesområdet för medicin och hälsa styrs av ett råd med nio valda ledamöter. Ann Hellström har där nyligen efterträtt Elias Eriksson som representant för Göteborgs universitet.
Ett illustrativt tårtdiagram visade vilka som finansierar forskning i Sverige, där 38,5 procent av forskningsmedlen ges i form av basanslag till lärosätena.
– Regeringen vill utöka basanslagen, och vi är nog alla överens om att basanslagen behöver öka. Men tårtan som helhet är konstant och det planeras inte tillföras några nya pengar. Om förslaget genomförs finns risk att de medel som delas ut av de statliga forskningsfinansiärerna minskar, sade Jan-Ingvar Jönsson, som förtydligade att Vetenskapsrådets håller med om att fakultetsanslaget behöver utökas men att detta inte bör ske på bekostnad av de medel rådet delar ut.
Uppbundna infrastrukturpengar
Sverige satsar omkring 0,8 procent av BNP på forskning, något Jan-Ingvar Jönsson tyckte borde öka. Att satsa en procent av BNP är inte orimligt, menade han:
– Vårt land har fortfarande en framskjuten position inom forskning i en internationell jämförelse, men satsningen har legat på en konstant nivå under många år, medan många andra länder, bland annat Danmark, Korea och Japan, börjat satsa mer. Det gör att vi tappar position i den internationella forskningstoppen.
Av de 1,9 miljarder kronor som Vetenskapsrådet har avsatt för infrastruktur är det endast 350 miljoner som är öppna för ansökningar. Resten av pengarna är uppbundna i stora internationella infrastruktursatsningar, fram för allt MAX IV och ESS. Eftersom investeringsplanerna är satta i andra valutor och den svenska kronans värde sjunker förutspådde Jan-Ingvar Jönsson att det inom kort knappt kommer finnas några medel alls att utlysa inom infrastruktur.
– Det är en utmaning att de forskningsmedel som avsätts för medicin och hälsa ligger på en konstant nivå, samtidigt som forskningen blir dyrare och dyrare att utföra, kommenterade Jan-Ingvar Jönsson när han gick igenom utdelningen från Vetenskapsrådet inom medicin och hälsa förra året.
Viktigt att läsa instruktionerna
I år öppnar den stora utlysningen den 5 februari och stänger den 10 mars. Jan-Ingvar Jönsson poängterade vikten att nog läsa instruktionerna på Vetenskapsrådets hemsida innan man skickar in sin ansökan.
– Det är mycket tydligt beskrivet vad ansökan ska innehålla och hur den ska se ut. Om du inte följer dessa instruktioner riskerar du att beredningsgruppen hänger upp sig på annat än ditt forskningsprogram.
Han tipsade om att det också går att ladda hem de instruktioner som medlemmarna i beredningsgrupper får på Vetenskapsrådets hemsida. Även om denna handbok vänder sig till ledamöterna ger den en nyttig insyn i hur bedömningen går till även för den som ska söka medel och bli bedömd.
Nya beredningsgrupper
En nyhet för 2020 är att de beredningsgrupper som bedömer ansökningar inom medicin och hälsa har ändrats. Just nu (fram till den 15 februari) kan du nominera dig själv eller andra forskare att ingå i någon av beredningsgrupperna. Den som nomineras ska vara docent eller professor och gärna ha erfarenhet av granskningsarbete. Ämnesområdet för medicin och hälsa beslutar vilka som blir ledamöter under våren 2020. Deras mandatperiod i beredningsgrupperna är tre år.
Starting Grants kan komma att förlängas
Årets utlysning har stora likheter med förra årets när det gäller den genomsnittliga storleken på bidragen, de förutbestämda årsbeloppen och taket på 2,5 miljoner kronor per år. Vetenskapsrådet kommer i år att dela ut 30 etableringsbidrag, så kallade starting grants. Det diskuteras just nu om en bidragsperiod på fyra år är tillräckligt för att möjliggöra för de unga forskarna att verkligen etablera sig som självständiga forskningsledare.
Jan-Ingvar Jönsson konstaterade också att Västra Götalandsregionen inledningsvis varit mycket framgångsrik när bidragsformen klinisk behandlingsforskning lanserades, men att framgångarna uteblivit de senaste tre åren. Av 44 ansökningar har göteborgsregionen bara fått bidrag för fyra, vilket är mindre än tio procent:
– Jag vet inte vad detta beror på, utan lämnar det för er att diskutera internt.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM CLAESSEN
Här kan du se den presentation som Jan-Ingvar Jönsson visade vid mötet: https://gubox.box.com/s/t9mjstfoktuqmhbwzmetug9j9f8y26oi
Här kan du se en lista över de nya beredningsgrupperna: https://www.vr.se/download/18.247403aa16e8e5ca6b3432/1574841210354/Beredningsgrupper%20MH%202020.pdf.
Här kan du läsa mer om hur du nominerar ledamöter till beredningsgrupperna: https://www.vr.se/aktuellt/nyheter/nyhetsarkiv/2019-11-28-nominera-ledamoter-till-beredningsgrupper-inom-mh-2020.html