BIDRAG. Två projekt vid Sahlgrenska akademin har fått gehör från AFA för sina ansökningar, och får nu totalt 3,2 miljoner kronor. Inger Ekman ska undersöka hur ett personcentrerat arbetssätt påverkar sjukvårdspersonalens arbetsmiljö, medan Håkan Tinnerbergs projekt handlar om skorstensfejares exponering för sot.
Inger Ekman, professor vid institutionen för vårdvetenskpa och hälsa och en av forskningsledarna inom Centrum för perosncentrerad vård (GPCC) får 1 647 000 kronor till sitt projekt, där hon ska studera det perosncentrerade arbetssättet från sjukvårdspersonalens perspketiv, och hur arbetssättet påverkar deras arbetstillfredsställelse, arbetsstress och psykosociala arbetsmiljö.
Personcentrerad vård är en modell där patienten är en partner i planering och genomförande av vården. Tidigare studier visar att arbetssättet kan ha positiva effekter för patienter, som till exempel kortare slutenvård. Kunskapen om dess effekt på vårdpersonalens arbetsmiljö och hälsa är däremot begränsad. Ökad kunskap om hur ett personcentrerat arbetssätt påverkar arbetstillfredsställelse, stress och psykosocial arbetsmiljö kan visa om modellen har potential att minska personalomsättning och sjukfrånvaro i vården.
För studien skickas enkäter ut innan, under och efter införandet av arbetsmodellen. I studien ingår också att genom intervjuer ta reda på vilka hinder och möjligheter personalen upplever att modellen medför. Projektet pågår till och med september 2021 och förväntas visa om ett personcentrerat arbetssätt kan minska stress, personalomsättning och sjukfrånvaro. Projektet ingår i en plattform för kunskapsdelning och införande av personcentrerad vård och resultaten väntas kunna vara till hjälp för sjukhus och regioner som planerar att införa modellen.
Sotares arbetsmiljö
Sotare utsätts för polyaromatiska kolväten, PAH, som finns i sot och löper hög risk att insjukna i cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Håkan Tinnerberg, forskare vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, institutionen för medicin, ska i en studie undersöka hur exponeringen ser ut vid olika arbetsmoment och hur den bäst kan mätas kan bidra till förebyggande insatser och bättre arbetsmiljö och hälsa för sotare. Håkan Tinnerberg får 1 577 000 kronor till studien, som ska undersöka sotares exponering för sot genom att mäta deras upptagning av PAH via luften och huden. Sotare kommer att få föra dagbok, bära ett direktvisande och loggande mätinstrument och lämna urinprover. I projektet ingår att testa en arbetsmetod där man sotar skorstenar nedifrån, vilket kan minska sotexponeringen.
Projektet pågår till och med december 2021 och förväntas ge ny kunskap om vilken utrustning som bäst skyddar sotare från PAH och om vilka metoder som är lämpliga för att övervaka sotarnas exponering. Resultaten väntas bidra till bättre arbetsmiljö och hälsa för sotare och kan också komma till nytta för andra yrkesgrupper som utsätts för sot och PAH.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM