Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Mat påverkar vår mentala hälsa – men många dieter är inte vetenskapligt underbyggda

8 januari, 2020

STUDIE. Ångest, depression och andra sjukdomar som påverkar vårt humör kan kopplas till vad vi äter. Det visar en ny översiktsstudie bland annat genomförd av forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. För flera enskilda sjukdomar är det välbelagt att en särskild diet kan hjälpa, men många andra dieter som ofta framförs som hjälpsamma saknar tillräckligt vetenskapligt stöd.

Vad vi äter påverkar vår psykiska hälsa, bekräftar den nya expertgranskningen som publicerats i den vetenskapliga tidskriften European Neuropsychopharmacology. Studien är genomförd inom den vetenskapliga organisationen European College for Neuropsychopharmacology (ECNP), under ledning Suzanne Dickson, professor i fysiologi, särskilt neuroendokrinologi, vid Sahlgrenska akademin:

– Vår översiktsstudie visar att det finns allt större bevis på en koppling mellan en dålig diet och en försämring av humörsjukdomar, inklusive ångest och depression. Men vi visar också att det saknas tillräckliga vetenskapliga bevis för många vanliga uppfattningar om hälsoeffekter av vissa livsmedel, kommenterar Suzanne Dickson.

Medelhavsdiet är fördelaktig

Studien visar att kopplingen mellan kost och mental hälsa inom vissa områden är välgrundad och etablerad, som exempelvis att barn med epilepsi kan bli hjälpta av en diet med hög fetthalt men låg kolhydrathalt, liksom att brist på vitamin B12 kan leda till trötthet, försämrat minne och depression. Studien visar också att det finns goda bevis för att en Medelhavsdiet, rik på grönsaker och olivolja, gynnar den mentala hälsan, och ger ett visst skydd mot depression och ångest.

Men för många livsmedel eller kosttillskott är bevisen otydliga.
– Det gäller bland annat användningen av D-vitamintillskott och de livsmedel som tros vara kopplade till ADHD eller autism. För flera enskilda tillstånd och sjukdomar ser vi tvetydliga vetenskapliga bevis för den kost som ibland förs fram som gynnsam, säger Suzanne Dickson och fortsätter:

– För ADHD kan vi exempelvis se att en ökning av mängden raffinerat socker i kosten verkar öka hyperaktiviteten, medan en föda med mer färsk frukt och grönsaker verkar skydda mot ADHD. Men det finns relativt få studier, och många av dem har inte pågått tillräckligt länge för att visa långtidseffekter.

Fokus på förklaringar

Även om vissa livsmedel kan förknippas med ett psykiskt hälsotillstånd, saknas oftast förklaringar om varför maten orsakar denna effekt. I sin översiktsstudie drar forskarna slutsatsen att den framtida forskningen inom näringspsykiatri behöver fokusera med på att koppla psykiska hälsoeffekter med mekanismer och mer detaljstudier av hur olika dieter påverkar sjukdomar och tillstånd.

Suzanne Dickson. Foto: Johan Wingborg.

– Det finns en allmän övertygelse om att kostråd för mental hälsa är baserade på solid vetenskapligt bevis. I verkligheten är det mycket svårt att bevisa att specifika dieter eller specifika kostkomponenter bidrar till mental hälsa, säger Suzanne Dickson.

I vissa fall är länken mellan näring och mental hälsa otvetydig och förhållandevis lätt att bevisa, bland annat betydelsen av näring i livmodern och spädbarnstiden och barnets hjärnfunktion senare i livet. Men att bevisa effekten av diet på mental hälsa i den allmänna befolkningen var svårare, konstaterar Suzanne Dickson:

– Hos friska vuxna är dieteffekter på mental hälsa ganska små, och det gör det svårt att detektera dessa effekter. Det kan vara så att kosttillskott bara fungerar om det finns brister på grund av en dålig diet. Vi måste också ta hänsyn till genetik, där subtila skillnader i metabolism kan innebära att vissa människor svarar bättre på förändringar i diet än andra.

Nytt forskningsfält

Näringspsykiatri är ett nytt forskningsområde, där denna översiktsstudie visar att diet har effekt på mental hälsa, men att forskare måste vara försiktiga med att dra slutsatser baserat på otillräckliga bevis. Det krävs fler studier om de långsiktiga effekterna av dagliga dieter.

Det finns också praktiska svårigheter som måste övervinnas när dieter undersöks med vetenskapliga metoder. Mat skiljer sig från läkemedel, och kan därför inte testas som ett läkemedel:

– Vi kan ge någon ett sockerpiller för att se om det är en förbättring på grund av placeboeffekten, men det är mycket svårt möjligt att ge folk låtsasmat. Budskapet i detta dokument är att effekterna av diet på mental hälsa är verkliga, men att vi måste vara försiktiga med att hoppa till slutsatser på grundval av preliminära bevis. Vi behöver fler studier om de långsiktiga effekterna av dagliga dieter.

Artikel: Nutritional psychiatry: Towards improving mental health by what you eat; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0924977X19317237

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: depression, diet, institutionen för neurovetenskap och fysiologi, kostbehandling, kosttillskott, näringsämnen, neuropsykiatri

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Karin Strijbis: Microbe-host interactions at mucosal surfaces – the unexpected functions of transmembrane mucins

Hybrid meeting – in Assembly Room Birgit Thilander (NOTE the venue and the time!) or online via Zoom.

  • Hybrid webinar 09:00-10:00, Thursday June 8th.
  • Link to Zoom webinar.
  • Sahlgrenska Academy Science Seminars – see full program in the Staff Portal.

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAY 23]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Akademistatistik hjälper dig med statistiken

Akademistatistik erbjuder statistisk och hälsoekonomisk expertis till forskare och doktorander som arbetar vid Sahlgrenska akademin och i Västra Götalandsregionen. Här får du råd inom alla aspekter, från projektformulering till de analyser som krävs för tidskriftspublicering.

  • Om du vill boka tid, använd deras onlinebokningssystem.
  • Mer information om Akademistatistik finns på deras hemsida.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Landénska forskningsstipendiet till läkarstudenten Josephine Sager

9 juni, 2023

STUDENT. Läkarstudenten Josephine Sager har utsetts som årets mottagare av Landénska forskningsstipendiet på 160 000 kronor. Vid sidan av sina läk … [Read More...]

Nationellt möte i Göteborg för de tre svenska dietistutbildningarna

9 juni, 2023

UTBILDNING. Nyligen samlades representanter för alla tre dietistutbildningar i Sverige för ett lunch-till lunch-möte i Göteborg. Flera gemensamma … [Read More...]

Ljuva examenstider för studenter och lärare

9 juni, 2023

UTBILDNING. Efter flera års tuffa studier har nu ännu en kull studenter kunnat ta ut sin examen och ge sig ut i yrkeslivet. Akademiliv gör ne … [Read More...]

Gunnar Tobin får Sahlgrenska akademins pedagogiska pris: ”För mig har alltid studenten varit i centrum”

8 juni, 2023

Hallå där Gunnar Tobin - stort grattis till Sahlgrenska akademins pedagogiska pris 2023! Hur känns det att få detta pris? Jag är mycket glad fö … [Read More...]

Svenskastudier rustar sjuksköterskor inför arbetslivet

8 juni, 2023

UTBILDNING. Nu har en ny kull sjuksköterskor med utländsk examen fått sin svenska yrkeslegitimation. Med i utbildningen finns en termin med in … [Read More...]

Steg för steg genom din ansökan med Etikprövningsmyndigheten

8 juni, 2023

SEMINARIUM. Det digitala seminariet med Etikprövningsmyndigheten den 30 maj om etikprövning av forskning på människor blev både välbesökt och upps … [Read More...]

Avgörande fynd ger hopp om snabbare och bättre återhämtning efter stroke

8 juni, 2023

NY STUDIE. En effektiv behandling för flertalet strokedrabbade – även de som i dag inte hinner få vård inom de första timmarna. Det är målet med e … [Read More...]

Halverat alkoholdrickande med diabetesläkemedel

8 juni, 2023

NY STUDIE. Läkemedlet semaglutid används vid diabetes typ 2 och fetma, men kan vara effektivt också vid alkoholberoende. I en studie från Göt … [Read More...]

Goda exempel från Sahlgrenska Universitetssjukhuset lyfts fram i utvärdering från Socialstyrelsen

8 juni, 2023

RAPPORT. Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är ett lärande exempel för hur medarbetare kan uppmuntras till fors … [Read More...]

Så påverkar klimatförändringarna vår hälsa – se filmad föreläsning

2 juni, 2023

SAMVERKAN. Fler fall av astma och hjärt-kärlsjukdomar, en värre situation för pollenallergiker och fler som dör i värmeböljor. Det är några hälsok … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor