BIDRAG. Sven Enerbäck, professor i medicinsk genetik vid Sahlgrenska akademin, sällar sig nu till den utvalda skara forskare som tar del av Vetenskapsrådets rådsprofessorsprogram. Utnämningen till rådsprofessor ger honom 50 miljoner kronor under tio år.
Bara de mest framstående, seniora forskarna kan vara aktuella för Vetenskapsrådets rådsprofessur. Utlysningen vände sig till internationellt ledande forskare med förmåga att bedriva nydanande forskning med stor potential att åstadkomma vetenskapliga genombrott. Det stora och långsiktiga bidraget ska möjliggöra etablering och uppbyggnad av en större forskningsmiljö av högsta kvalitet kring en ledande forskare.
– Det är ju förstås ett väldigt fint erkännande av att det som vi gör även av andra uppfattas som intressant och viktigt, säger Sven Enerbäck, som är en av totalt åtta forskningsledare, varav tre i medicin, att utses till rådsprofessorer i VR:s senaste utlysning.
Cellers ämnesomsättning
Sven Enerbäck har blivit internationellt känd för sin forskning om fettceller på molekylär nivå. Särskilt uppmärksammad blev upptäckten att inte bara spädbarn utan även vuxna har aktiv brun fettvävnad som påverkar ämnesomsättningen. Arbetet där Sven Enerbäcks forskargrupp tillsammans med en finsk grupp vid Åbo universitet kunde visa att även vuxna människor har aktivt brunt fett publicerades 2009, och öppnade då för nya möjligheter att hitta metoder för att behandla fetma.
Nu arbetar hans grupp med att identifiera transkriptionsfaktorer som reglerar cellulär metabolism, i flera typer av celler, däribland vita och bruna fettceller.
– Vi försöker förstå hur cellen känner av ändrade betingelser och hur den sedan med hjälp av transkriptionsfaktorer reglerar sin metabolism. Vi är särskilt intresserade av hur nivåer av intermediär metaboliter, som till exempel pyruvat och laktat, regleras och hur detta påverkar olika aspekter av systemisk energiomsättning som exempelvis insulinresistens, säger Sven Enerbäck.
Bred expertis
Gruppen består av ett tiotal medarbetare som är experter på allt från cellförsök till djurmodeller och humanstudier.
– Vi samarbetar med flera grupper på fakulteten men också med många kollegor på andra universitet och med läkemedelsbolag som AstraZeneca och Novonordisk, berättar Sven Enerbäck och fortsätter:
– Vårt framtida fokus är att försöka bättre förstå den transkriptionella regleringen av metabola pathways, bland annat glykolys, TCA-cykel, och oxidativfosforylering. Vi vill öka förståelsen för hur regleringen av enzymnivåer, transportörer av olika slag och substratflöden verkar för att optimera metabolismen. En annan spännande del av detta är hur de olika organen och celltyperna samverkar genom reglering av olika substratflöden för att hela organismens ämnesomsättning ska fungera så effektivt som möjligt.
Sven Enerbäck är sedan tidigare ledamot av Kungl. Vetenskapsakadmien och förnärvarande också ordförande i dess klass för medicinska vetenskaper. Han är prefekt för institutionen för biomedicin vid Göteborgs universitet.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM