Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Ett första steg mot nya TBE-läkemedel – projekt förbereder för kliniska prövningar

7 januari, 2020

BIDRAG. Martin Lagging, professor i klinisk virologi, vill uppmana alla som får feber inom två veckor efter fästingbett i Västra Götalandsregionen eller i Östergötland att kontakta närmaste infektionsklinik och ge blodprov, eftersom det hjälper utvecklingen av nya anti-virala läkemedel mot TBE. Martin Laggings projekt, som är ett viktigt steg i utvecklingen av nya TBE-läkemedel, är en av fyra forskare vid Sahlgrenska akademin som får bidrag ur den senaste tilldelningen från Vetenskapsrådet inom klinisk behandlingsforskning.

TBE är en virussjukdom som sprids med fästingar och som i många fall bara ger lindriga symtom. Hos uppemot en tredjedel av dem som smittas kan viruset dock ge allvarlig hjärninflammation. Viruset finns främst i området runt Stockholm, Uppsala och Mälaren. TBE har under senare år spridits till fler geografiska områden, bland annat områden runt Vänern och Vättern, Göteborg och i östra Skåne. 2018 anmäldes 318 fall av TBE till Folkhälsomyndigheten, vilket motsvarar 3,8 fall per 100 000 invånare. Varje år sker enstaka dödsfall orsakade av TBE.

Det finns vaccin, som ger möjlighet att förebygga infektionen, men som inte skyddar till fullo. Även hos den som är vaccinerad kan infektionen få ett genombrott, och om man är äldre när man börjar vaccinera sig blir skyddet från vaccinet inte lika bra. Förhoppningsvis finns snart också läkemedel som kan användas för att motarbeta själva viruset om infektionen skulle etablera sig trots vaccination.

Martin Lagging

– Det finns nya lovande anti-virala läkemedel som är under utveckling och förhoppningsvis kommer det snart att påbörjas kliniska försök. Men innan dessa läkemedel kan testas på människor som har en TBE-infektion behöver vi etablera sätt att identifiera personer som smittats i ett tidigare skede än idag, säger Martin Lagging, professor i klinisk virologi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Feber efter fästingbett

TBE har två sjukdomsfaser. Någon vecka efter infektionen kommer först influensaliknande symtom, med feber och värk i huvud och kropp. Ofta känns det sedan som att man blir bättre, men efter ytterligare några veckor kan virusinfektionen leda till hjärninflammation, med svår huvudvärk, förvirring och eventuellt kramper och förlamning.

– Vi har nu börjat etablera ett svenskt nationellt forskningsnätverk och en preliminär klinisk observationsstudie, där vi ska förbättra kunskapen om den tidiga fasen med feber vid TBE och andra fästingburna infektioner. Vårt arbete är nödvändigt för kommande kliniska behandlingsförsök med de nya lovande anti-virala läkemedlen mot TBE, berättar Martin Lagging.

Följa infektionen

Studien, som kallas Fever After Tick-Bite eller FATB-studien, fick nyligen 1,2 miljoner kronor från Vetenskapsrådets utlysning inom klinisk behandlingsforskning. Med hjälp av en ny metod, som utvecklats av Martin Lagging och hans kollegor och som baseras på så kallad multiplex PCR, kommer forskarna inom samarbetet upptäcka beståndsdelar av virus och bakterier.

– Dessa små beståndsdelar av virus finns inte längre kvar i blodet när TBE-infektionen vanligen upptäcks idag, det vill säga i den andra sjukdomsfasen då den redan orsakat hjärninflammation. Vi vill därför uppmana alla som fått ett fästingbett och som inom två veckor efter att de blivit bitna får feber att kontakta någon av de infektionskliniker som ingår i forskningssamarbetet för att eventuellt kunna ingå i studien, säger Martin Lagging.

Flera kliniker ingår

Samtliga infektionskliniker i Västra Götalandsregionen samarbetar i studien, det vill säga infektionsklinikerna på Östra sjukhuset i Göteborg, Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) i Trollhättan, Skaraborgs sjukhus i Skövde och Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. I forskningssamarbetet ingår även infektionsklinikerna på universitetssjukhuset i Linköping och Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Ytterligare infektionskliniker ska knytas till projektet, med målet att infektionskliniker inom alla områden med TBE-smitta i södra Sverige ska ingå.

Blodproven som tas i studien ska bland annat användas för att identifiera de biomarkörer som behövs för att kunna förutse och följa infektionen av TBE i de kliniska försök som sannolikt ska inledas.

Förutspå konsekvenser

Ungefär hälften av de som får hjärninflammation av TBE får kvarstående symtom, som kan påverka bland annat minnet, koncentrationsförmågan, personligheten och sömnen.

Martin Lagging

– Inom projektet ska vi också försöka identifiera biomarkörer som kan användas för att förutspå vilka konsekvenser en infektion kommer att få, och som kan användas för att följa virusets utveckling och effekterna av de anti-virala läkemedlen i kommande kliniska försök. Vi ska också etablera en biobank med prover från patienter för forskning om TBE och andra fästingburna infektioner, säger Martin Lagging.

Ytterligare tre fick VR-bidrag

Även Seema Baid-Agrawal, Inger Gjertsson och Elmir Omerovic fick alla gehör från Vetenskapsrådet för sina ansökningar inom klinisk behandlingsforskning. Seema Baid-Agrawal är docent i medicinska njursjukdomar affiliierad till instituitionen för medicin, och får 19,5 miljoner kronor för att kunna genomföra en randomiserad kontrollerad öppen multicenterstudie med målet att förlänga överlevnad hos njurtranbsplanterade patienter. Projektet handlar om behandling av kronisk antikroppsmedierad avstötning efter njurtransplantation. Inger Gjertsson, adjungerad professor i reumtologi, får 1,2 miljoner kronor till ett projekt om autoantikroppar mot ledrelaterade proteiner som verktyg och behandlingsmål för patienter med reumatoid artrit. Elmir Omerovic, professor i kardiologi, får 17,5 miljoner för att kunna genomföra en registerbaserad klinisk studie om optimal farmakologisk behandling för takotsubosyndromet, som ibland också kallas broken heart syndrome.

TEXT OCH PORTRÄTTFOTO: ELIN LINDSTRÖM

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för biomedicin, institutionen för medicin

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nytt ansökningsförfarande för SSMF Starting och Consolidator Grant

7 februari, 2023

UTLYSNINGAR. Från och med i år inför SSMF ett nytt ansökningsförfarande för sina utlysningar Starting och Consolidator Grant. Dessa kommer nu geno … [Read More...]

Läkemedlet metotrexat kopplas till förhöjd risk för hudcancer

7 februari, 2023

NY STUDIE. Det immundämpande läkemedlet metotrexat kan på befolkningsnivå kopplas till en ökad risk för tre olika former av hudcancer, visar forsk … [Read More...]

Centrumbildningar i fokus för årets Forskningsdag

6 februari, 2023

SAMVERKAN. För åttonde året i rad bjöd Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset in till Forskningsdagen. 2023 års upplaga lyfte … [Read More...]

Masterprogrammet i folkhälsa banade väg för samarbete i Sri Lanka och Indien

6 februari, 2023

RESEBERÄTTELSE. I början av november förra året reste Solveig Lövestad, Monica Hunsberger (ansvarig för masterprogrammet i folkhälsa) och Evelina … [Read More...]

Tydliga genusnormer när långvarig smärta beskrivs

6 februari, 2023

AVHANDLING. Känsliga kvinnor och tåliga män. Det är en rådande bild av personer med långvarig smärta. Följden kan bli omotiverade skillnader i den … [Read More...]

Ny metod för diagnostik av ligamentskador i knäleden på gång

3 februari, 2023

HÄLSA OCH TEKNIK. En ny metod att diagnostisera skador i knäets ligament har tagits fram av forskare vid Sahlgrenska akademin och Chalmers. M … [Read More...]

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor