ALLMÄNT AKADEMIMÖTE. Konsultbyrån Inhouse Tech har gjort en analys av Sahlgrenska akademins lokalbehov, som tidigare presenterats för prefekter och fakultetsstyrelse, och som nu även beskrivits för medarbetare på det senaste allmänna akademimötet. Analysen pekar på att Sahlgrenska akademin i förlängningen inte kan ge plats åt nya medarbetare genom förtätning i befintliga lokaler, om vår fakultet fortsätter växa i liknande takt som den gjort de senaste åren.
Värd för det allmänna akademimötet om byggnationer och lokalutveckling för framtiden var Eric Hanse, vicedekan för lokaler och infrastruktur.
– När det gäller våra lokaler har vi inte gjort så mycket de senaste tjugo åren. Frågan har skjutits på framtiden, vilket lett till att vi nu behöver göra desto mer de närmsta tio åren. Lokaler och byggnation är besvärliga strategiska frågor där rapporten från Inhouse Tech blir ett av de underlag som fakultetsstyrelsen nu kan basera beslut på, sade Eric Hanse inledningsvis.
Underlag för beslut
Flera andra underlag finns också tillgängliga för de stora lokalbeslut som behöver fattas, bland annat förstudier om forskningslokaler, undervisningslokaler och lokaler på Campus Östra. Tidiga utredningar avseende lokalbehov för Core Facilities, EBM finns framme och en förstudie görs nu tillsammans med fastighetsägaren Akademiska Hus. Dessutom finns sedan tidigare en campusplan, framtagen för att skapa en samsyn mellan GU och Akademiska Hus, och som beskriver en önskad fysisk utveckling av Medicinareberget i stora drag fram till år 2040. I campusplanen påpekas bland annat att det är närheten till Sahlgrenska Universitetssjukhuset som är den huvudsakliga orsaken till placeringen på Medicinareberget, och att samarbetet med SU kan stärkas med hjälp av fysiska kopplingar.
– Med utgångspunkt från den rapport som Inhouse Tech nu presenterar ska fakulteten under våren 2020 ta fram en lokalförsörjningsplan, med stöd av Mårten Tiselius som är fastighetsstrateg på universitetet, sade Eric Hanse.
Delade undervisningslokaler
Av de projekt som berör medarbetare vid Sahlgrenska akademin har Naturvetenskapliga fakultetens nya byggnad kommit längst. Här planeras bland annat en ny restaurang och de studieplatser och undervisningslokaler som den nya byggnaden tillför kommer tillsammans med övriga undervisningslokaler på Medicinareberget att delas av båda fakulteterna.
Förstudien avseende EBM, ska pröva hur en ombyggnation som sker varsamt, för att verksamheten ska störas så lite om möjligt, kan genomföras. Denna förstudie ska vara klar före sommaren 2020.
Ritningar och hyresnivåer
Vid mötet nämndes bland annat Sahlgrenska Life, som befinner sig i slutet av programskedet och där universitetets och sjukhusets ledningar inom kort kommer diskutera de förutsättningar som framkommer i programskedets rapport, för att besluta om man ska gå vidare in i nästa skede, systemskedet. Rapporten från programskedet kommer bland annat att innehålla preliminära ritningar och preliminära hyresnivåer.
En grundidé i Sahlgrenska Life som är betydelsefull för Sahlgrenska akademin är det nya centrat för färdighetsträning som diskuteras. Preliminär byggstart för de tänkta byggnaderna som ska binda samman Medicinareberget med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i projekt Sahlgrenska Life sker i etapper mellan 2022 och 2024. Innan byggstart kan ske, krävs fortsatta diskussioner och beslut inom universitetet och sjukhuset samt ett beslut i Göteborgs Stads kommunfullmäktige om att anta detaljplan för området.
Platsbesök och statistik
Konsulterna från Inhouse Tech har, med gott stöd av den tidigare prefekten Anders Oldfors, gjort platsbesök i flera lokaler runt om på Medicinareberget, och fått tillgång till ekonomisk och personell statistik genom bland andra ekonomichefen Kristina Johansson. Inhouse Tech ska leverera sin slutrapport till Sahlgrenska akademin nu före jul.
Sammanställningen visar att både studenter och anställda ökat på Sahlgrenska akademin de senaste åren, men att tillgången till lokaler inte alls ökat i samma takt. Den förtätning som skett i lokalerna har hållit nere hyreskostnaderna, som i dagsläget är mycket lågt jämfört med andra lärosäten i Sverige och även i jämförelse med andra lokaler i liknande läge i Göteborg. Om Sahlgrenska akademin fortsätter växa är det dock inte hållbart att lösa detta med fortsatt förtätning, visar analysen.
Fortsatt tillväxt behöver nya lokaler
Exakt hur mycket Sahlgrenska akademin kommer att växa de närmsta åren är svårt att förutse, och konsulterna har därför räknat med flera olika framtidsscenarion. Analysen visar att oavsett om anställda inom Sahlgrenska akademin skulle växa med en, två eller tre procent, och oavsett om vi kan acceptera att förtäta ytterligare fem, tio eller femton procent i befintliga lokaler kommer vi att behöva tillskott av fler lokaler, kanske redan inom några år.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM