KRÖNIKA. Nyligen beslöt rektor och universitetsstyrelsen att det extra basanslaget som universitetet fått från regeringen för forskning och forskarutbildning ska gynna kompletta akademiska miljöer. Beslutet innebär att tillskottet på 55 miljoner fördelas på fyra fakulteter, och Sahlgrenska akademin är inte en av dem som tar del av medlen. I en krönika efterlyser dekan Agneta Holmäng en mer långsiktig plan för att få mer förutsägbara ekonomiska villkor.
Att bygga framgångsrika forskningsmiljöer är ett idogt arbete som tar lång tid. Sedan Sahlgrenska akademin bildades har vi exempelvis långsiktigt arbetat för att stärka resurserna till vård- och hälsovetenskaplig forskning. Vi har varit noga med att skynda långsamt för att de institutioner där denna forskning bedrivs ska få tid att planera och genomföra de rekryteringar och åtgärder som krävs för en bra utveckling av verksamheten. Nu kan vi stolt konstatera att vi har nationellt och internationellt ledande forskningsverksamheter inom dessa områden. Som exempel kan nämnas Centrum för personcentrerad vård, som nästa år firar sitt tioårsjubileum. För att nå en sådan framgång måste satsningar ske successivt, de måste vara långsiktiga, stabila och förutsägbara.
Årets fördelning av det extra basanslaget från regeringen kunde ha hanterats bättre
Med detta i åtanke menar jag att årets fördelning av det extra basanslaget från regeringen kunde ha hanterats bättre vid Göteborgs universitet. Det rör sig om ett extra tillskott till lärosätena i Sverige från regeringen, GU får cirka 55 miljoner kronor, och som universitetet självt väljer hur det bäst ska användas. På GU tog rektor Eva Wiberg hjälp av Forskningsnämnden, och bad dem diskutera och bereda ett förslag, som universitetet nu också beslutat. Resultatet är att hälften av pengarna går till utbildningsvetenskapliga fakulteten, och att resten fördelas mellan Samfak, Handels, IT-fakulteten och övergripande strategiska satsningar.
Att ge snabba större tillskott till verksamheter är sällan rätt
Jag är inte alls emot att universitetet satsar på exempelvis utbildningsvetenskap, men jag tycker att denna satsning kunde planerats bättre. Att ge snabba större tillskott till verksamheter är sällan rätt sätt att hjälpa dem att växa på ett bra sätt. Jag hade gärna sett en mer genomgripande konsekvensanalys före beslutet. Detta är också en fråga som måste behandlas i rätt instans. Våra statsanslag utgör basen i vår verksamhet och bör beredas grundligt och främst diskuteras av dem som har linjeansvaret, såsom rektors ledningsråd.
Prefekterna och jag hade nyligen ett dialogmöte med rektor där vi ifrågasatte denna hantering. Eva Wiberg var då noga med att poängtera att hon tycker att Sahlgrenska akademin är en fantastisk medicinsk fakultet, men framförde att detta fördelningsbeslut går i linje med vad universitetet strävar efter när det gäller att främja kompletta akademiska miljöer. Rektor ser detta som en strategisk satsning för att försöka jämna ut historiska skillnader mellan fakulteterna vad gäller relationen mellan utbildnings- och forskningsanslag.
Vi ser oss inte som konkurrenter till andra fakulteter inom GU
Sahlgrenska akademin befinner sig i en situation där vi måste göra investeringar, framför allt på infrastruktur inom till exempel Sambio Core Facilities och EBM. Detta för att vi framgångsrikt ska kunna konkurrera både nationellt och internationellt och därigenom kunna fortsätta vår positiva utveckling att attrahera externa forskningsmedel. Vi ser oss inte som konkurrenter till andra fakulteter inom GU, de som nu fick ta del av den extra tilldelningen. Vi konkurrerar istället med andra medicinska fakulteter, bland annat fakulteterna i Lund, Umeå och Uppsala. De har alla fått ta del av dessa medel i enlighet med fördelningsmodeller som är mer transparanta och stabila. Därmed riskerar vi, i förlängningen, att våra möjligheter att upprätthålla och utveckla forskarmiljöer som kan behålla och attrahera duktiga forskare och lärare försämras.
Agneta Holmäng
Fotnot: Läs mer om fördelningen av det extra forskninsganslaget i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/nyheter-detalj//extra-forskningsanslag-ska-gynna-kompletta-akademiska-miljoer.cid1651989