Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

”Miljö och hållbar utveckling är allt viktigare för fakulteten”

3 december, 2019

MILJÖARBETE. Efter 15 år som fakultetens miljösamordnare är det snart dags för Mats Sandberg att lämna över stafettpinnen. Under hans tid har bland annat miljöledningssystem, källsortering, seminarieserien Planeten och cykelverkstad kommit på plats. Men det finns så klart mer att göra för miljön på Sahlgrenska akademin.

Just nu söker Sahlgrenska akademin nästa miljösamordnare, som kan ta över när Mats slutar. Här kan du läsa annonsen i Akademiliv: https://akademiliv.se/2019/11/61730/

Mats fick frågan om han kunde tänka sig att bli miljösamordnare av den dåvarande dekanen Pam Fredman och kanslichefen Irja Persson Utterhall. Eftersom Mats och Pam var forskare inom närliggande ämnen kände hon till hans engagemang för miljö och natur. Vid det laget hade han själv redan under flera års tid cyklat till och från jobbet från hemmet i Pixbo årets alla dagar, främst av miljöskäl:

– Det tar omkring 40 minuter, inklusive duschen jag behöver ta när jag kommer fram till jobbet. Det är jämförbart med andra färdmedel, och så får jag motion på köpet, säger Mats.

Kanske är det hans egna envetna cykelpendlande som inspirerat några av Miljörådets initiativ på cykelområdet: cykelställ under tak, deltagande i cykelutmaningen, cykelservice på plats på campus både vår och höst, och nu senast en välutrustad cykelverkstad, som finns tillgänglig för både anställda och studenter på Medicinareberget bakom Zoologen.

Mats Sandberg tog denna groupie av Miljörådet i somras, i samband med att Henriette Philipson slutade i rådet. På bilden Irene Leonardsson (kliniska vetenskaper), Henriette Philipson (medicin), Rolf Werme (Core Facilities), Rose-Marie Sjöberg (biomedicin), Rita Grander (fysiologi och neurovetenskap samt fakultetens miljösamordnare), och Mats Sandberg I Miljörådet ingår dessutom Jon Karlsson (campusservice), Karin Dejke (vårdvetenskap och hälsa), Stina Lassesson (som delar uppdraget vid Core Facilities med Rolf Werme), Carin Gustafsson (fakultetskansliet), Petra Johansson (odontologi), samt studentrepresentant.

De goda exemplen blev draglok

Som miljösamordnare kom Mats Sandberg att bli sammankallande i Miljörådet, där alla institutioner, campusservice, Core Facilities, fakultetskansliet och studenter deltar med representanter som utsetts att samordna miljöarbetet inom sitt område. Sedan tidigare fanns det ett mer eller mindre aktivt miljöarbete inom olika verksamheter på Sahlgrenska akademin. 2006, för att få fart på arbetet mot att certifiera fakulteten enligt miljöledningssystemet ISO 14001, lyfte Miljörådet inledningsvis några av de verksamheter som redan kommit långt: Klinisk genetik, Odontologen och Wallenberglaboratoriet.

– Där var miljöarbetet redan då välorganiserat. Ett strategiskt miljöarbete innebär att man kan undvika revisionsavvikelser som annars måste hanteras och rapporteras. Man får som bonus en bättre arbetsmiljö för till exempel hantering av farliga kemikalier. Därför är det både smart och tidseffektivt att integrera miljöarbetet i verksamheten, säger Mats Sandberg, och fortsätter:
– Nu samordnas allt miljöarbete på fakulteten av miljörådet, som har möte varje månad. Det är trevliga sammankomster med ett riktigt härligt och välfungerande gäng. Vi rapporterar till ledningen som ger feedback på vårt arbete.

På senare år har Rita Grandér, miljösamordnare för institutionen för neurovetenskap och fysiologi, fått ett allt större ansvar för det övergripande miljöarbetet som miljösamordnare för hela fakulteten, och delar nu uppdraget med Mats.

Ordning och reda på labben

Jämfört med när han började som miljösamordnare för 15 år sedan, tycker Mats Sandberg att det har blivit lättare att driva miljöfrågorna på fakulteten:
– Miljö och hållbar utveckling är en allt viktigare fråga för omvärlden, och också för vår fakultet. Det är verkligen stimulerande att ha ett uppdrag som fokuserar på frågor som de flesta numera tycker är viktiga.

I början, 2004, gällde uppdraget framför allt att samordna Sahlgrenska akademins anpassning till miljöledningssystemet ISO 14001. Det är en avancerad standard för miljöledning som ger verktyg för att granska och förbättra miljöarbetet i verksamheterna. Ett led i ISO 14001 är återkommande besök av både interna och externa revisorer, som bland annat kontrollerar att miljöarbetet följer universitetets handlingsplan.

– Miljörevisorerna berättar att de också får bilden av att miljöfrågorna fått en mer framskjuten position på Sahlgrenska akademin, också i verksamheterna. De ser att det är ordning och reda på labben, och att avdelningarna och institutionerna tar miljöfrågorna på allt större allvar, säger Mats Sandberg, men konstaterar att det trots den goda ordningen på labben finns det en del kvar att göra:

– Den vanligaste avvikelsen som revisorerna rapporterar är brister i riskbedömningar av arbete med farliga kemikalier, speciellt så kallade CMR-ämnen, det vill säga cancerframkallande, mutagena eller reproduktionstoxiska ämnen.

Solceller på taken

Att få ett källsorteringssystem på plats var ett annat projekt som tagit mycket tid för Miljörådet, där Sahlgrenska akademin tog in hjälp av en projektanställd biträdande miljösamordnare. Även införandet av kemikaliesystemet Klara, som Rita Grandér nu har huvudansvar för, har tagit mycket kraft.

Under nästa år installeras solceller på taken på Lyktan, ett resultat av ett samarbete mellan Akademiska Hus och miljörådet.

Akademiska Hus installerar närmare 4 000 kvadratmeter solpaneler på taken, som när de är i drift i slutet av nästa år kommer att generera 675 000 kilowattimmar förnybar el om året.

– Det är fantastiskt roligt och bra. Miljörådet agerade nog lite katalysator till detta eftersom rådet genom bidrag ur GUs klimatfond med 150 000 kronor, säger Mats, vars ansökan om en satsning på solceller blev beviljad för snart tre år sedan och som ursprungligen gällde medel för en solföljare på stativ:
– Av olika orsaker blev inte det projektet av utan medlen satsas nu tillsammans med Akademiska hus på solpaneler på Lyktans tak istället.

Lagstadgad hållbarhet

De 17 målen för agenda 2030 inom hållbar utveckling (klicka för större bild). Läs mer om Agenda2030 på www.globalamalen.se.

Under de år Miljörådet varit igång med sitt arbete har utvecklingen verkligen gått framåt, men det finns mycket kvar att göra och arbetet kommer nog att delvis ändra karaktär konstaterar han:

– Ju närmre vi kommer 2030 desto mer kommer nog att handla om akademins klimatpåverkan och Agenda2030. GU har ju tillsammans med de flesta högskolor och universitet i Sverige anslutit sig till Klimatramverket. Det ska bli mycket intressant att följa det arbetet, och fortsätter:

– Högskolelagen säger klart att vi ska främja hållbar utveckling. Idag finns det något sådant inslag inom alla program och vissa program har kommit riktigt långt men många av våra utbildningar har fortfarande ett stort arbete framför sig.

Mats Sandberg var delaktig i akademins första handlingsplan för integrering av hållbar utveckling i utbildningen från 2007 och har haft introduktionsföreläsningar i ämnet sedan 2008.

Enligt ett förslag till regeringen från Agenda2030-delegationen kan Universitetskanslersämbetet, UKÄ, komma att få i uppdrag att senast 2022 åter utvärdera arbetet för hållbar utveckling vid universitet och högskolor för att följa upp att högre utbildning uppfyller högskolelagens krav i undervisningen.

– Här behöver vi skapa en stabil utveckling, som inte bara bygger på eldsjälar. En stor utmaning den närmsta tiden är att integrera hållbar utveckling med utgångspunkt från högskolelagen och Agenda2030 i utbildningarna på ett professionsrelaterat och långsiktigt sätt, säger Mats, och tillägger att Sahlgrenska akademins nätverk för integrering av hållbar utveckling i utbildning, som sammankallas av Gunilla Priebe och där Mats varit delaktig, påbörjat det stora arbetet genom den handlingsplan som arbetats fram för 2019-2020:

– I handlingsplanen finns listat nästan 20 punkter, och det föreslås bland annat fakultetsövergripande lärandemål inom hållbar utveckling, mer tid för lärares kompetensutveckling och att bättre sprida de goda exempel som finns idag inom akademin.

Upptäckarglädje

Mats Sandberg ser fram emot lövsångarnas återkomst till våren. (Foto från bildbyrån Mostphotos)

Att vara miljösamordnare tar numera tio procent av hans arbetstid. Som professor på institutionen för biomedicin är det hans huvudsakliga jobb att forska om skyddsmekanismer i hjärnan efter syrebrist, och att undervisa inom histologi på läkarprogrammet.

– Där har jag ingen direkt beröring med miljöfrågor. Kontrasterna är intressanta och det är berikande att ha så olika så vitt skilda arbetsuppgifter, säger Mats som berättar att han också är gammal fältbiolog.

Hans miljömedvetna bana började nog i Scouterna, vidare till Fältbiologerna och numera är han lokalt engagerad i Naturskyddsföreningen i sin hemkommun Härryda. Även intresset för fåglar har följt honom hela livet:

– Det är härligt att gå ut på vårkanten och följa vilka flyttfåglar som dyker upp och identifiera dem baserat på deras läte. Det finns en upptäckarglädje i att vara fågelskådare som kanske också hör ihop med den nyfikenhet jag känner inför forskningen, säger Mats som hoppas kunna växla upp sin fågelskådning när han går i pension till våren, lagom till att lövsångarna återvänder.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

 

 

Av: Elin Lindström
Taggat med: agenda 2030, Akademiska hus, cykel, cykelservice, Hållbar utveckling, institutionen för biomedicin, ISO 14001, källsortering, klarna, miljöarbete, miljörådet, miljösamordnare, Planeten, solceller, UKÄ, Universitetskanslersämbetet

Kommentarer

  1. Levent Akyürek skriver

    5 december, 2019 vid 19:00

    Uppskattad insats, stort tack.

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor