Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Uppskattat seminarium om medförfattarskap

26 november, 2019

FORSKNINGSETIK. Gert Helgesson, professor i medicinsk etik vid Karolinska Institutet, föreläste nyligen på Sahlgrenska akademin, inbjuden av Rådet för forskningsetik. Som erkänd expert inom publiceringsetik och forskningsetik är han en efterfrågad föreläsare, som ofta väckte muntra skratt i publiken under sitt föredrag, trots det allvarliga ämnet.

Här kan du se bilderna från Gert Helgessons presentation: https://gubox.box.com/s/f5ad5okwjb449vdmc0cmwbff34ijzqhj

Ett 80-tal åhörare hade samlats i hörsal Arvid Carlsson för seminariet om medförfattarskap, och nästan lika många åhörare följde seminariet i direktsändning på webben. Under sitt korta inledningsanförande konstaterade dekan Agneta Holmäng att det saknas en enhetlig definition av författarskap och medförfattarskap för vetenskapliga artiklar, där viljan ofta är stor att ta på sig författarskap men ibland inte lika stor när det gäller att ta ansvar:

– Medförfattarskap reser olika och inte sällan problematiska frågeställningar. Vilka kriterier bör gälla för att berättiga till medförfattarskap och hur ska ansvar utkrävas och fördelas vid eventuella oegentligheter? Vilket ansvar har medförfattaren för andra forskares insatser? Sade Agneta Holmäng bland annat.

En viktig fråga

Gert Helgesson konstaterade inledningsvis att publikationer är centrala i forskares CV, och att det är en mycket viktig fråga vem som får stå med som författare på artiklar, och varför de får göra det:

– Det finns mycket kritik mot tvivelaktig författarskapspraxis, inte minst inom det medicinska området. Och det finns också kritik mot centrala forskningsetiska riktlinjer om medförfattarskap.

Det faktum att man leder en forskargrupp eller stått för finansieringen av forskningen är inte tillräckligt för att man ska få vara medförfattare. Det räcker inte heller att man är den formella handledaren för doktoranden, eller att man arbetat med insamling av data utan att medverka i en kritisk revidering av artikeln.

Svårtolkade regler

Med utgångspunkt från de mest kända och inflytelserika riktlinjerna för hur författarskap ska hanteras, Vancouverreglerna, fortsatte han sedan sin presentation. Reglerna skrevs från början för medicinsk forskning men har fått spridning till andra fält, bland annat sociologi, naturvetenskap och datavetenskap. Reglerna kan sammanfattas kort och rakt, men är på flera sätt svårtolkade. Han valde att ta upp på originalspråket engelska, eftersom det lätt blir misstolkningar om man tar dessa regler på svenska:

– Ta regeln om att den som blir författare ska ha gjort ”a substantial contribution” till arbetet. Det kan vara svårt att tolka hur mycket arbete det egentligen är, men det är viktigt att komma ihåg att ”substantial” inte betyder substantiell, utan avsevärd.

Vancouverrregelernas författarskapskriterier (ICMJE Recommendations for the conduct, reporting, editing and publication of scholarly work in medical journals)

  1. Substantial contributions to the conception or design of the work; or the acquisition, analysis, or interpretation of data for the work
  2. Drafting the work or revising it critically for important intellectual content
  3. Final approval of the version to be published
  4. Agreement to be accountable for all aspects of the work in ensuring that questions related to the accuracy or integrity of any part of the work are appropriately investigated and resolved

Vaghet och otydlighet

Författarskapskriterierna innehåller två typer av oklarheter, vaghet och otydlighet, konstaterade Gert Helgesson:

– De begrepp som är vaga är de som saknar skarpa gränser för var de börjar och var de slutar. Hur mycket ska man ha bidragit för att bidraget ska anses vara ”substantial”? Ett exempel på ett tvetydligt begrepp som används är ”revise”, som både kan tolkas som att du måste ha gjort en betydande ändring i manuskriptet eller att du kritiskt ska ha granskat arbetet men inte måste ha gjort några ändringar.

Vancouverreglerna innebär att de som är författare till en artikel också ansvarar för den. Det finns dock olika uppfattningar om hur långt ansvaret sträcker sig. I Singapore Statement anges att alla ska hållas ansvariga för allt om det fuskas, om det inte tydligt framgår i artikeln vilken forskare som har gjort vad, så att den skyldige på så sätt kan identifieras. I praktiken är dessa formuleringar oftast för oprecisa för att kunna användas på det sättet, konstaterade Gert Helgesson.

– En annan uppfattning, som också är min uppfattning, är att medförfattare inte ska hållas ansvariga om de (1) inte varit personligen inblandade i fusket eller avvikelsen från god forskningssed, (2) inte uppmuntrade till ett sådant beteende och (3) inte kände till eller misstänkte det utan att vidta åtgärder, sade han och tillade att det också kan vara rimligt att tänka sig att ansvaret kan bero på vilken roll man haft i arbetet med den aktuella artikeln, där det är skillnad om man exempelvis är doktorand eller Principal Investigator.

Vanligt att Vancouverregler åsidosätts

2016 undersökte Gert Helgesson och hans kollegor vilken erfarenhet nydisputerade forskare inom medicin har i Sverige. Hur såg det då ut? Hälften (53 procent) av de som svarade på enkäten angav att Vancouverreglerna inte följdes i minst en av artiklarna i avhandlingen. Nästan alla av de svarande (97 procent) tyckte att det var viktigt att medförfattarskap hanteras korrekt, men bara 19 procent angav att deras institution har en klar och konsistent tillämpad policy i frågan.

Gert Helgesson avslutade sin presentation med några tankar kring forskningskultur, där han menade att detta är en viktig fråga för både medicinetiker och andra att ta itu med: hur skapar vi forskningsmiljöer där manipulerande och allmänt tricksande inte ingår som en naturlig del i arbetet?

– Där ingår att kartlägga vad det är som karakteriserar en god forskningskultur eller forskningsmiljö, och vad som karakteriserar de miljöer där det gått fel. Det är viktigt att försöka analysera ”bra forskningskultur” genom att bryta ned det i konkreta aspekter som det går att påverka.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: forskarseminarium, forskningsetik, Karolinska institutet, medicinsk etik, Rådet för forskningsetik

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor