Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Egbert Clevers blev först att få en dubbel forskarexamen

19 november, 2019

FORSKARUTBILDNING. Egbert Clevers, som genomfört sin forskarutbildning både vid KU Leuven i Belgien och vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, blev nyligen den första att disputera samtidigt vid de två lärosätena och därmed få ut en dubbel forskarexamen.

Betygskommitté, opponent och handledare samlade (klicka för att se en större bild). De två personerna längst bak utan dräkt är Hans Törnblom, bihandledare Göteborgs universitet, och Lukas van Oudenhove, huvudhandledare, KU Leuven. Längst fram från vänster: Magnus Simrén, huvudhandledare, Göteborgs universitet, Frank Buntinx (betygskommittén, KU Leuven): Anna Nilsson (ordförande betygskommittén, Göteborgs universitet), Daisy Jonkers, (opponent, Masstricht), Gianluca Matteoli (ordförande för disputationen, KU Leuven), Jan Tack (bihandledare, KU Leuven), samt Susanna Walter (betygskommittén, Linköpings universitet).

Disputationen skedde torsdag den 14 november, fysiskt på KU Leuven, men följdes i direktsändning via länk från Medicinareberget i Göteborg. Egbert Clevers är glad över att han nu får en dubbel PhD, och tycker att det varit en positiv erfarenhet:

– Den stora fördelen är att jag fått möta två olika kulturer och mentaliteter. Det har berikat mig, både professionellt och privat. Dessutom har jag lärt känna dubbelt så många kollegor. Jag är mycket tacksam för att ha bott i Göteborg, som jag tycker är en underbar stad med fantastiska människor.

Egbert Clevers lade märke till flera skillnader mellan den svenska och den belgiska forskarutbildningen. Doktorander i Belgien har exempelvis mer kreativt utrymme, där det finns färre regler att förhålla sig till när det gäller utformningen av omslaget till avhandlingen. I Belgien finns inte heller några krav att doktorander ska genomföra forskarutbildningskurser.

– Att vara doktorand i Sverige kändes mer som att vara en student, medan doktorander i Belgien är mer som att vara en vanlig anställd, säger Egbert.

Förenkla processen

Gunnar Tobin. Foto: Elin Lindström.

Det var Gunnar Tobin, dåvarande vicedekan för internationalisering, som drev på för att fakulteten skulle införa möjligheten att ta en dubbel forskarexamen. När den första dubbla doktoranden nu disputerat gläds han framför allt å fakultetens vägnar, men också på ett mer personligt plan:

– Det förekom en viss tveksamhet mot idén initialt och det krävdes mycket arbete på många håll och kanter innan det var på plats. Fortfarande tror jag att man behöver arbeta med att försöka förenkla processen, men så är det alltid.

Egbert Clevers avhandling har både KU Leuvens och Göteborgs universitets logotyper på framsidan. (Klicka för att se en större bild)

Gunnar Tobin menar att det finns många anledningar till att det behövs en dubbel forskarexamen. På fakultetsnivå gynnas forskningssamarbete, vilket i förlängningen stimulerar både fakultetens forskarutbildning och forskning. Och han ser fördelar även för enskilda forskare:

– Inte sällan utförs ett doktorandprojekt vid mer än ett lärosäte och med flera forskare inblandade i handledningen. Handledning av en doktorand är ju meriterande och på detta sätt kan gracerna spridas till fler. Dessutom kanske en utländsk doktorand vill ha meriten av en examen från vår utmärkta fakultet, och tvärtom.

Produktivt forskningssamarbete

Anledningen till att de både forskargrupperna i Leuven och Göteborg ville anställa en gemensam doktorand var att de ville fördjupa och underlätta det samarbete de haft sedan länge.

Egbert Clevers under försvaret i Leuven.

– Forskningsmässigt har det gemensamma projektet fungerat mycket bra. Egbert Clevers har fyra publicerade arbeten i bra gastroenterologiska tidskrifter i sin avhandling och två till under granskning i tidskrift, men det har också funnits hinder för projektet som vi behövt hantera, berättar huvudhandledaren Magnus Simrén, som var på plats i Leuven under disputationen.

Han fortsätter:

– Det har varit en del problem med att få till stånd avtal och överenskommelser mellan GU och KU Leuven, vilket inte är så konstigt med tanke på att detta är något nytt. Efter en del diskussioner har vi kunnat lösa dessa problem i samförstånd. Dessutom lite knöligt med forskarutbildningskurser, till exempel hur dessa ska tillgodoräknas, men även detta har lösts bra efter diskussion och i samförstånd.

Kompromisser mellan regelverk

Doktoranden själv, Egbert Clevers, berättar att han upplevt en del svårigheter under forskarutbildningen. Att ordna med praktikaliteter i två städer innebar mycket jobb och han upplevde att han kom lite i kläm mellan universitetens regelverk. Men i framtiden hoppas och tror Egbert Clevers att dubbla doktorander inte kommer att ha lika stora svårigheter. Han tycker att den enklaste lösningen vore att ha en ”huvud-institution” och en ”partner-institution”, där det blir tydligt vilken uppsättning med regler som ska gälla:

– I det här fallet har vi konstant behövt söka efter kompromisser mellan de olika regler som gäller vid de båda universiteten, från forskarutbildningskurser till utseendet på den tryckta avhandlingen och sammansättningen av betygskommittén, och det har varit besvärligt. Jag hade personligen också hellre haft två olika lokala ceremonier än den Skype-sändning vi nu hade till Göteborg, som jag tycker skapade extra stress under disputationen.

Trots de bekymmer som fått lösas under resans gång tycker Magnus Simrén att processen på det hela taget varit en mycket positiv erfarenhet:

– Vi håller faktiskt redan på att anställa en ny gemensam doktorand mellan Leuven och Göteborg.

TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO I LEUVEN: MAGNUS SIMRÈN

Så såg disputationen ut från Medicinareberget, där den följdes i direktsändning via länk:

 

Av: Elin Lindström

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor