KRÖNIKA. Sahlgrenska akademin behöver investera i sina lokaler för att även i framtiden vara ett lockade alternativ för studenter och forskare. Det menar Eric Hanse, vicedekan för lokaler och infrastruktur, som i en krönika ger oss en samlad bild av de aktuella lokalutvecklingsprojekten.
Sahlgrenska akademin måste snart fatta beslut om att uppgradera våra undervisnings- och forskningslokaler så att de möter framtidens behov och blir ekonomiskt hållbara. Den typen av hus som vi inom Sahlgrenska akademin behöver är inga standardhus, utan vi måste i våra investeringar ta höjd för både avancerad labbteknik och nutidens krav avseende miljö och tillgänglighet. Vi har idag också en del lokaler som inte håller måttet.
Vi behöver därför en plan för våra lokalbehov på lång och kort sikt. Under hösten har Sahlgrenska akademin anlitat en extern konsult som har fördjupat sig i frågan om lokalerna och även tittat på kostnadsaspekterna. Arbetet pågår fortfarande. Vid ett öppet akademimöte 10 december kommer konsulterna att presentera en övergripande analys. Läs mer om akademimötet i inbjudan här.
Hyresavtalet innebär också att projektet har gått in i nästa fas
Våra kollegor vid Naturvetenskapliga fakulteten är ju i färd med att utöka sin närvaro på Medicinareberget genom nybyggnation. Nyligen nåddes en milstolpe i projektet när hyresavtal tecknades mellan Göteborgs universitet och Akademiska Hus för en yta på 28000 kvm. Den hyresgrundande riktkostnaden ligger på knappt 1,7 miljarder kronor. Göteborgs universitets budget för att genomföra projektet är cirka 240 miljoner kronor. I den summan ingår bland annat inredning, utrustning och arbetstid. Hyresavtalet innebär också att projektet har gått in i nästa fas. På byggplatsen kommer det dock inte att märkas någon större förändring på länge. Det förberedande markarbetet med sprängningar beräknas pågå fram till efter sommaren 2020. Totalt ska 260000 ton sprängsten lastas ut från platsen, och i nuläget är 100000 ton avklarade. Tidplanen för projektet håller och inflyttning planeras ske 2023.
Där kommer bland annat en ny restaurang att inrymmas
I Medicinarelängan där det nya huset ska dockas i kommer 2000 kvm att byggas om. Där kommer bland annat en ny restaurang att inrymmas. I Medicinarelängan pågår även ombyggnation på nedre plan för att skapa nya lokaler för Center for Cellular Imaging, CCI, som är en del av Core Facilities. Andra delar av Core Facilities förbereder sig för inflyttning i paviljonger som sätts upp på parkeringen bakom Lundberglabb, på Medicinaregatan 9C och 9D intill längan.
Ombyggnationen av Lundberglabb pågår också för fullt och syftar till att förbereda lokalerna för institutionen för biomedicins forskningsgrupper.
För EBM-huset startas inom kort en fördjupad förstudie som tittar på hur man kan bygga om de befintliga lokalerna i mindre steg utan alltför stora störningar i verksamheten.
Nybygge och ombyggnationer kan du läsa mer om på Akademiliv.
Studenternas studiemiljö kommer att utvecklas och förbättras
I projektet för Campusutveckling pågår mindre utvecklingsprojekt just nu i Medicinarelängan och ett exempel på det är att en del av studenternas studiemiljö kommer att utvecklas och förbättras.
I projektet Sahlgrenska Life fortsätter programarbetena och beräknas vara klara vid årsskiftet. Just nu pågår ett arbete med att finjustera önskemål, kostnader och behov. De kommer att utgöra underlag för beslut om att gå vidare till nästa fas i projektet. Parallellt så pågår Göteborgs stads arbete med detaljplan och beslut väntas av fastighetsnämnden under nästa år. I nuläget genomförs en miljökonsekvensutredning som bland annat undersöker frågan om rivningar av äldre byggnader på Medicinareberget och på Sahlgrenskatomten. Beslut om detaljplan behövs innan Sahlgrenska Life kan genomföras.
På Sahlgrenska universitetssjukhuset Östra sjukhuset pågår och planeras en rad olika byggprojekt. Sahlgrenska akademin är en del av utvecklingen på Östra genom en nyligen genomförd förstudie och genom våra representanter i de olika byggprojektens styrgrupper.
Något scenario helt utan kostnadsökningar finns tyvärr inte
Sammanfattningsvis så har vi en gedigen utmaning och flera faktorer att väga in. De vägval vi gör gällande våra lokaler ska baseras på ekonomiskt ansvarstagande både på kort och lång sikt. Något scenario helt utan kostnadsökningar finns tyvärr inte. Investeringar i lokaler är strategiska satsningar som hjälper oss att erbjuda utbildning av hög kvalitet och skapar forskningsmiljöer som gör Sahlgrenska akademin även i framtiden är ett lockade alternativ för studenter och forskare.
Eric Hanse
Vicedekan för lokaler och infrastruktur
Så här håller du dig uppdaterad om byggprojekt på Medicinareberget:
- Information relaterat tillpågående byggprojekt publiceras på Akademiliv varannan vecka.
- Byggnationer på Medicinareberget sida på Medarbetarportalen som samlar text, bild & film. Här hittar du även vanliga frågor och svar.
- Frågor om byggen mailas till medicinareberget@gu.se Kommunikationsenheten ser till att frågan besvaras av rätt aktör.
- Frågor som rör verksamhetsplanering och hur konsekvenser av byggverksamhet ska hanteras riktas till cheferna.