Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Föreläsare från Oxford: Så hänger klimatet ihop med hälso- och sjukvården

11 november, 2019

HÅLLBAR UTVECKLING. Vården påverkar vårt klimat och klimatet påverkar vår hälsa. Därför är det en viktig uppgift för anställda inom hälso- och sjukvård att på alla sätt försöka minska det ekologiska fotavtrycket. Det var budskapet från föreläsarna från brittiska Centre for Sustainable Healthcare vid ett öppet seminarium i tisdags.

Seminariet inleddes av SASS (Sahlgrenska Academy Students for Sustainability), som varit vilande under en period, men nu återuppstått. De uppmanade intresserade studenter att höra av sig och gå med i kårens miljöutskott. SASS nås via e-post: sass@saks.gu.se.

I publiken fanns både anställda och studenter, och av dem som läser på våra internationella mastersprogram var det flera som berättade om hur klimatförändringarna påverkar livet i deras hemländer:

– Under vintern tvingar luftföroreningarna människor att ha ansiktsmask. Ibland är det så dålig sikt för bilister att det orsakar trafikolyckor, sade en student från Kina.

– Vi ser fler och mer allvarliga översvämningar. Under den stora översvämningen 2017 kollapsade latriner vid floden och vi fick en epidemi av kolera, berättade en annan student från Uganda.

– Somrarna har blivit längre och det har blivit svårare att förutse om vi kommer få en bra eller dålig skörd, sade en student från Pakistan.

Koppling mellan hälsa och miljö

Centre for Sustainable Healthcare är en fristående stiftelse i Oxford, med anknytning till universitetet. Dess arbeten har bland annat publicerats i The Lancet. Ett femtiotal forskare är knutna till centret, som framför allt arbetar på uppdrag av den brittiska hälsomyndigheten National Health Services (NHS), för att den brittiska hälso- och sjukvården ska nå sitt mål att minska sina koldioxidutsläpp med 80 procent till år 2050. Centret utarbetar hållbarhetslösningar för olika delar av hälso- och sjukvården, och även pedagogiska verktyg för utbildning av läkare, tandläkare, sjuksköterskor, apotekare, arbetsterapeuter och folkhälsovetare.

Sahlgrenska akademin bjöd in föreläsarna från Centre for Sustainable Healthcare som en del av programmet under hållbarhetsveckan ACT!Sustainable. I början av Hållbarhetsveckan lyftes hållbarhetsperspektivet för hälso- och sjukvården för både studenter och anställda vid fyra olika seminarier.

Rachel Stancliffe

Planetens gränser

Personal inom hälso- och sjukvård har en viktig roll att spela för vårt klimat, konstaterade föreläsarna, eftersom klimatet är avgörande för att kunna skapa en mer hälsosam framtid för alla.

– Hållbarhet är en komplex fråga för hälso- och sjukvården, och som berör fler dimensioner än de ekologiska utmaningarna. En annan viktig aspekt är de sociala utmaningarna, som ojämlikhet, patienternas upplevelser och överarbetad personal, sade Rachel Stancliffe, som är en av grundarna och föreståndare för Centre for Sustainable Healthcare.

Föreläsarna nämnde också de nio miljöprocesser, som har identifierats av forskare vid Stockholm Resilience Centre som avgörande för att levnadsförhållandena på jorden ska vara stabila. Dessa planetgränser handlar bland annat om klimatet, världshaven, ozonskiktet och den biologiska mångfalden. Redan idag påverkas människors hälsa av flera av dessa globala miljöutmaningar, som ökade temperaturer, markförstöring och luftföroreningar. Bara luftföroreningarna i världen beräknas orsaka 4,2 miljoner dödsfall varje år.

Mycket engångsmaterial

Ingeborg Steinbach

Nästa talare, Ingeborg Steinbach, visade en bild på en läkare vid en enorm hög provtagningskanyler:

– Den här allmänläkaren samlade ihop alla kanyler som använts för att ta blodprover vid hans mottagning under ett halvår, och som vi kan se blev det en ansenlig mängd engångsartiklar som slängs efter användningen. Vi har omkring 7000 allmänläkarmottagningar i Storbritannien, så detta är bara en liten del av all plast som går åt bara för blodprovstagning. När prover tas på rutin kan det innebära onödig miljöpåverkan, men också slöseri med ekonomiska resurser, och ökad belastning på personal utan att det ger något mervärde för patienten.

Två sökningar ger samma utsläpp som att koka en gryta med vatten.

Gunilla Priebe, som är sammankallande för Sahlgrenska akademins nätverk för hållbar utveckling, konstaterade att även hon fått lära sig något nytt av besöket från Centre for Sustainable Healthcare:
– I går fick vi höra att två sökningar på Google producerar lika mycket koldioxidutsläpp som att koka en kastrull med vatten. Det visste inte jag tidigare, visste ni det? En enda sökning på nätet pingar en stor mängd servrar som startas och sedan måste kylas, vilket kostar energi och orsakar utsläpp. Det är därför bättre att använda universitetsbibliotekets sökfunktioner, som är mer precisa.

Någon i publiken tipsade också om sökmotorn Ecosia (https://www.ecosia.org/) som använder intäkterna från sökningarna för att plantera träd, vilket är en form av klimatkompensation.

Kartlagt vårdkedjors utsläpp

Stefi Barna

Stefi Barna, som har utarbetat modeller för hur planetär hälsa kan integreras i hälsoprofessionernas utbildningar, inledde med att visa en kort film från klimatrörelsen Extinction Rebellion, där brittiska läkare gav sin syn på kopplingen mellan klimat och hälsa, och berättade de valt att ansluta sig till rörelsen som agerar med civil olydnad: https://www.youtube.com/watch?v=-wyjWlVd3Kc

Centre for Sustainable Healthcare har bland annat kartlagt det ekologiska fotavtrycket för olika vårdkedjor, och undersökt vilka aktiviteter som ger upphov till mest koldioxidutsläpp inom de olika medicinska specialiteterna.

– Som student eller som anställd inom hälso- och sjukvård har du stora möjligheter att påverka din egen verksamhet att bli mer hållbar. Bland annat har sjukhuset i New Castle deklarerat klimatnödläge, efter påtryckningar från anställda, berättade Stefi Barna.

Efter pausen övergick seminariet till en workshop, där deltagarna fick möjlighet att formulera hur just deras profession kan arbeta för minskad klimatpåverkan.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Act!Sustainable, Centre for Sustainable Healthcare, Hållbar utveckling, Internationalisering, miljöarbete, planetär hälsa, Sahlgrenska Academy Students for Sustainability (SASS), Sahlgrenska akademins nätverk för hållbar utveckling

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor