FORSKARUTBILDNING. På initiativ från FUR kommer alla avhandlingar från och med nästa höst att genomgå en plagiatgranskning med verktyget iThenticate. Granskningen görs för att hitta likheter i avhandlingens texter som senare riskerar att leda till anklagelser om plagiat.
Inledningsvis, från och med 15 februari 2020 kommer alla doktorander att erbjudas att ramberättelsen granskas, men till hösten från och med den 15 september kommer granskningen att bli obligatoriskt för alla.
Avhandlingarna kommer att granskas med verktyget iThenticate. Verktyget jämför textmassan med texter som finns eller har funnits publicerad på webben, och markerar likheter mellan texten i ramberättelsen och tidigare publicerad text. Idag används just iThenticate av allt fler vetenskapliga tidskrifter för att stoppa plagierade texter i manuskript från att bli publicerade, och Sahlgrenska akademin har tidigare uppmanat doktorander att vara uppmärksamma på att inte använda text eller figurer från delarbeten i ramberättelsen.
Höjer kvaliteten på avhandlingarna
Khalil Helou, akademigemensam studierektor vid Sahlgrenska akademin, berättar att plagiatgranskningen införs för att stötta doktorander och handledare vid fakulteten:
– Det är en ny rutin som kommer att höja kvaliteten på våra avhandlingar. Plagiatgranskningen ska betraktas som ett steg i doktorandens utbildning, som belyser att det är doktorandens bidrag till en ny forskning
Hjälper doktoranderna
Avhandlingar vid Sahlgrenska akademin består i normalfallet av två till fyra delarbeten, som knyts samman av en ramberättelse, eller kappa som det också ofta kallas. Ramen är doktorandens egen beskrivning av den forskning som hen gjort, där hen sätter delarbetenas resultat i relation till forskningsområdet och bland annat visar att hen kan identifiera styrkor och svagheter med sitt eget bidrag till fältet.
Det vanligaste problemet där den nya plagiatgranskningen kommer att vara till hjälp är självplagiering, det vill säga fall där doktoranden råkat kopiera textsnuttar, figurer och tabeller ur sina publikationer hen själv skrivit in i sin ramberättelse.
– När texten bearbetas i olika versioner är det inte ovanligt att doktorander råkar återanvända formuleringar.. På detta sätt belyser vi problematiken om självplagiat och uppmanar alla doktorander att inte använda texter i sin ram från sina opublicerade manuskript och förebygger problem som kan uppstå senare, säger Khalil Helou som berättar att det funnits fall på Sahlgrenska akademin där doktorander fått bekymmer för att deras manuskript fastnat i tidskriftens plagiatkontroll, för att formuleringar redan funnits publicerade i avhandlingens ramberättelse i Gupea.
– Vi inför plagiatgranskningen för att hjälpa våra doktorander, och hittills har alla som prövat att få sin ram och sina delarbeten plagiatgranskade verkligen uppskattat den feed-back de fått, säger Khalil Helou.
En process i två steg
Granskningen kommer att ske i två steg: en första plagiatgranskning görs tre veckor innan avhandlingen ska lämnas in på tryck. Denna rapport överlämnas till doktoranden och handledaren så att de kan diskutera den och så att doktoranden kan skriva om den text där detta är nödvändigt. En andra plagiatgranskning kommer sedan att göras när avhandlingen har spikats elektroniskt, och denna rapport lämnas till betygskommitténs ordförande att väga in i bedömningen av avhandlingens kvalitet.
Doktoranden skickar sin ramberättelse (Word- eller PDF format) till akademigemensam studierektor via https://sahlgrenskaacademy.wufoo.com/forms/ithenticate/
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM