Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Från vänster: Mikael Persson, Mikael Elam och Kaj Lindecrantz. Foto: Helene Lindström/MedTech West.

Jubileum för MedTechWest – tio år av västsvensk samverkan kring medicinteknik

25 oktober, 2019

JUBILEUM. År 2009 startades en medicinteknisk plattform i Västsverige; MedTech West. Det var de fem parterna Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen som tillsammans beslutade sig för att satsa 13,5 miljoner kronor extra under en treårsperiod för att utveckla det medicintekniska området. 

Bakom initiativet hittar vi tre professorer: Mikael Elam, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare i klinisk neurofysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mikael Persson, professor i signalbehandling och medicinsk teknik vid Chalmers samt Kaj Lindecrantz, professor i medicinsk signalbehandling och systemteknik (Chalmers, Högskolan i Borås samt KTH och Karolinska Institutet). Samtliga är fortfarande kvar i MedTech West och i samband med att man nu firar tioårsjubileum är det ett lämpligt läge att ställa några frågor till dem.

Torsdagen den 24 oktober arrangerade MedTech West ett öppet hus på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där ett femtontal medicintekniska forskare från Chalmers och Göteborgs universitet presenterade sina innovationer tillsammans med västsvenska medicinteknikföretag. Jubileet firades bland annat med tårta…

Hur började det hela?

– Mikael Persson och jag arbetade tillsammans på Chalmers, minns Kaj Lindecrantz. Vi lärde känna Mikael Elam genom medicintekniska utvecklingsprojekt där vi samarbetade genom våra olika roller på Chalmers respektive sjukhuset.

– Tidigare fungerade det i princip så att samarbeten byggde på personliga kontakter, säger Mikael Persson. Det kan fungera väldigt bra, men det är inte lika lätt för den som ska starta upp ett samarbete utan att ha rätt kontakter. Dessutom är våra verksamheter organiserade på väldigt olika sätt. Det krävde att man förstod hur den andra verksamheten fungerar, vilket var krångligt och tog mycket tid från annat arbete. Vi såg att det fanns ett stort behov av att förenkla, förbättra och snabba upp medicintekniska samarbeten mellan sjukhuset och Chalmers.

Och då startade ni MedTech West?

…och bubbel.

– Allt oftare kom våra samtal in på behovet av att bygga en plattform som kunde förbättra förutsättningar för forskning, utveckling och innovationer inom det medicintekniska området genom ökad samverkan mellan akademi, vård och industri, säger Mikael Elam. Det fanns också flera utredningar som hade visat att det fanns en brist på nya idéer och förslag till djärva projekt. Genom att sammanföra de här parterna; näringsliv, sjukvård och forskning, hoppades vi också att det skulle bli en plattform där nya, innovativa idéer kunde tillvaratas och vidareutvecklas.

När ni nu ser tillbaka, hur blev det då?

– Sedan vi startade MedTech West för tio år sedan har mycket positivt hänt med innovationssystemet i Västsverige, konstaterar Mikael Persson. Här har MedTech West bidragit till att etablera en välfungerande samverkansgrupp tillsammans med Sahlgrenska Science Park, Gothia Forum, Innovationsplattformen, Business Region Göteborg och AZ BioVentureHub.

– Annat som MedTech West har arbetat för är att det på Chalmers idag finns ett masterprogram i medicinteknik och inom kort startar den första grundutbildningen; ett civilingenjörsprogram i medicinteknik, säger Kaj. Utbildning är en viktig förutsättning för fortsatt utveckling genom att det säkrar upp tillgången till medicinteknisk kompetens i framtiden.

– Även Forskarskolan som planeras av Sahlgrenska akademin och Chalmers gemensamt är en oerhört viktig förutsättning som MedTech West har bidragit till att realisera, säger Mikael Elam.

– Sedan har MedTech West också varit en viktig aktör i planerandet och organiserandet av Medtech4Health, som man idag är västsvensk nod för, fortsätter Mikael Persson. Medtech4Health är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom medicinteknik som finansieras av Vinnova. Programmet ska vara en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras i vården, effektivisera hälso- och sjukvård samt stärka den medicintekniska industrin.

Hur ser framtiden ut?

– Idag kan vi se att det har blivit ett betydligt större fokus på samarbete mellan vården och tekniksidan i regionen, vilket är vad vi har strävat efter, säger Mikael Persson. Det arbetet ska vi nu fortsätta.

– Och här har ju MedTech West en fortsatt mycket viktig roll i och med att man i tio år har byggt upp välfungerande nätverk och processer för att det här arbetet även i fortsättningen ska kunna drivas så snabbt och effektivt som möjligt, säger Kaj Lindecrantz.

– Behovet av att utveckla nya, högteknologiska lösningar för att lösa vårdens utmaningar har inte minskat. Tvärtom ökar det hela tiden, säger Mikael Elam. Efter tio år är MedTech West en resurs där det finns en unik kompetens och erfarenhet av att arbeta med de här frågorna i just den här komplexa samverkansmiljön.

– Vi hoppas att MedTech West under de kommande tio åren fortsätter vara en stor resurs och ett verktyg som kan hjälpa regionen att lösa en del av vårdens behov och i slutänden bidra till största möjliga nytta för patienter, avslutar Mikael Persson.

TEXT: HELENE LINDSTRÖM, MEDTECH WEST
FOTO: HELENE LINDSTRÖM OCH ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: jubileum, medicinteknik, MedTech West, Samverkan

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor