Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Från vänster: Mikael Persson, Mikael Elam och Kaj Lindecrantz. Foto: Helene Lindström/MedTech West.

Jubileum för MedTechWest – tio år av västsvensk samverkan kring medicinteknik

25 oktober, 2019

JUBILEUM. År 2009 startades en medicinteknisk plattform i Västsverige; MedTech West. Det var de fem parterna Chalmers tekniska högskola, Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen som tillsammans beslutade sig för att satsa 13,5 miljoner kronor extra under en treårsperiod för att utveckla det medicintekniska området. 

Bakom initiativet hittar vi tre professorer: Mikael Elam, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare i klinisk neurofysiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Mikael Persson, professor i signalbehandling och medicinsk teknik vid Chalmers samt Kaj Lindecrantz, professor i medicinsk signalbehandling och systemteknik (Chalmers, Högskolan i Borås samt KTH och Karolinska Institutet). Samtliga är fortfarande kvar i MedTech West och i samband med att man nu firar tioårsjubileum är det ett lämpligt läge att ställa några frågor till dem.

Torsdagen den 24 oktober arrangerade MedTech West ett öppet hus på Sahlgrenska Universitetssjukhuset där ett femtontal medicintekniska forskare från Chalmers och Göteborgs universitet presenterade sina innovationer tillsammans med västsvenska medicinteknikföretag. Jubileet firades bland annat med tårta…

Hur började det hela?

– Mikael Persson och jag arbetade tillsammans på Chalmers, minns Kaj Lindecrantz. Vi lärde känna Mikael Elam genom medicintekniska utvecklingsprojekt där vi samarbetade genom våra olika roller på Chalmers respektive sjukhuset.

– Tidigare fungerade det i princip så att samarbeten byggde på personliga kontakter, säger Mikael Persson. Det kan fungera väldigt bra, men det är inte lika lätt för den som ska starta upp ett samarbete utan att ha rätt kontakter. Dessutom är våra verksamheter organiserade på väldigt olika sätt. Det krävde att man förstod hur den andra verksamheten fungerar, vilket var krångligt och tog mycket tid från annat arbete. Vi såg att det fanns ett stort behov av att förenkla, förbättra och snabba upp medicintekniska samarbeten mellan sjukhuset och Chalmers.

Och då startade ni MedTech West?

…och bubbel.

– Allt oftare kom våra samtal in på behovet av att bygga en plattform som kunde förbättra förutsättningar för forskning, utveckling och innovationer inom det medicintekniska området genom ökad samverkan mellan akademi, vård och industri, säger Mikael Elam. Det fanns också flera utredningar som hade visat att det fanns en brist på nya idéer och förslag till djärva projekt. Genom att sammanföra de här parterna; näringsliv, sjukvård och forskning, hoppades vi också att det skulle bli en plattform där nya, innovativa idéer kunde tillvaratas och vidareutvecklas.

När ni nu ser tillbaka, hur blev det då?

– Sedan vi startade MedTech West för tio år sedan har mycket positivt hänt med innovationssystemet i Västsverige, konstaterar Mikael Persson. Här har MedTech West bidragit till att etablera en välfungerande samverkansgrupp tillsammans med Sahlgrenska Science Park, Gothia Forum, Innovationsplattformen, Business Region Göteborg och AZ BioVentureHub.

– Annat som MedTech West har arbetat för är att det på Chalmers idag finns ett masterprogram i medicinteknik och inom kort startar den första grundutbildningen; ett civilingenjörsprogram i medicinteknik, säger Kaj. Utbildning är en viktig förutsättning för fortsatt utveckling genom att det säkrar upp tillgången till medicinteknisk kompetens i framtiden.

– Även Forskarskolan som planeras av Sahlgrenska akademin och Chalmers gemensamt är en oerhört viktig förutsättning som MedTech West har bidragit till att realisera, säger Mikael Elam.

– Sedan har MedTech West också varit en viktig aktör i planerandet och organiserandet av Medtech4Health, som man idag är västsvensk nod för, fortsätter Mikael Persson. Medtech4Health är ett nationellt strategiskt innovationsprogram inom medicinteknik som finansieras av Vinnova. Programmet ska vara en katalysator för att få fler medicintekniska idéer att implementeras i vården, effektivisera hälso- och sjukvård samt stärka den medicintekniska industrin.

Hur ser framtiden ut?

– Idag kan vi se att det har blivit ett betydligt större fokus på samarbete mellan vården och tekniksidan i regionen, vilket är vad vi har strävat efter, säger Mikael Persson. Det arbetet ska vi nu fortsätta.

– Och här har ju MedTech West en fortsatt mycket viktig roll i och med att man i tio år har byggt upp välfungerande nätverk och processer för att det här arbetet även i fortsättningen ska kunna drivas så snabbt och effektivt som möjligt, säger Kaj Lindecrantz.

– Behovet av att utveckla nya, högteknologiska lösningar för att lösa vårdens utmaningar har inte minskat. Tvärtom ökar det hela tiden, säger Mikael Elam. Efter tio år är MedTech West en resurs där det finns en unik kompetens och erfarenhet av att arbeta med de här frågorna i just den här komplexa samverkansmiljön.

– Vi hoppas att MedTech West under de kommande tio åren fortsätter vara en stor resurs och ett verktyg som kan hjälpa regionen att lösa en del av vårdens behov och i slutänden bidra till största möjliga nytta för patienter, avslutar Mikael Persson.

TEXT: HELENE LINDSTRÖM, MEDTECH WEST
FOTO: HELENE LINDSTRÖM OCH ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: jubileum, medicinteknik, MedTech West, Samverkan

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Nyhetsbrevet tar paus för sportlovet – uppehåll onsdag 15 februari

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JAN 24]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Nu kan du nominera 2023 års hedersdoktorer

2 februari, 2023

HEDERSDOKTOR. Alla anställda inom Sahlgrenska akademin kan nominera hedersdoktorer. Utnämningarna är ett bevis på fakultetens uppskattning, och et … [Read More...]

Högtidlig ceremoni för lång och trogen tjänst

30 januari, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Onsdagen den 25 januari bjöd universitetet in totalt 68 medarbetare till högtidlig utdelning av utmärkelsen Nit och red … [Read More...]

Ny avhandling: Högre risk för framtida tarmläckage efter sfinkterskada

27 januari, 2023

AVHANDLING. Risken för framtida läckage av tarmgas och avföring är betydligt högre bland kvinnor som fått en sfinkterskada vid förlossning, och al … [Read More...]

Depression och låg livskvalitet 30 år efter kemattack

25 januari, 2023

NY STUDIE. Senapsgas skadar syn, hud och andning – men tre decennier senare är det den psykiska ohälsan som väger tyngst. I en tid av hot om kemi … [Read More...]

Emma Eckernäs: Nu kartlägger universitetet arbetsmiljön även för doktorander

24 januari, 2023

KRÖNIKA. För första gången innehåller arbetsmiljöundersökningen vid Göteborgs universitet (ARK) en underenkät särskilt inriktad mot doktorander. N … [Read More...]

Ny lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Ny EU-lagstiftning för kliniska läkemedelsprövningar fasas in de närmsta åren. Inom kort måste alla nya ansökningar … [Read More...]

Färre operationer vid fotledsfraktur med tydlig behandlingsrutin

24 januari, 2023

NY AVHANDLING. Andelen fotledsfrakturer som opereras har visat sig kunna minska rejält, från drygt 30 till 10 procent vid vanligaste typen av f … [Read More...]

Kraftsamling för forskning om astma, allergi och luftvägar

24 januari, 2023

FORSKNINGENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Nu lanseras ”Breathe Sweden” - en digital plattform för forskare som samlar studier om sjukdomar som drabbar luftvä … [Read More...]

Dags att nominera till pris för Årets avhandling 2022

23 januari, 2023

PRIS. Känner du till en riktigt bra avhandling som försvarades under förra året? Fram till den 7 februari kan du nominera till Sahlgrenska aka … [Read More...]

Till minne av Bo Lundbäck

23 januari, 2023

MINNESORD: Den 6 december gick professor Bo Lundbäck bort efter en tids sjukdom, vid en ålder av 74 år. Han var seniorprofessor i lungmedicin vid … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor