UTMÄRKELSE. Anne Uv, som sedan i somras är professor professor i morfologi och utvecklingsbiologi vid Sahlgrenska akademin, har nu fått ta emot studenternas pedagogiska pris Pedalen. Studenterna lyfter fram henne som en ovanligt engagerad och inspirerande lärare.
Anne Uv undervisar i huvudsak på läkarprogrammet och är kursledare för Funktionell histologi i början på termin 2, där Eva Jennische sedan tidigare etablerat ett bra kursupplägg.
– På denna kurs får jag mycket öga-till-öga kontakt med studenterna under de praktiska mikroskoperingsövningarna, berättar Anne, som tycker det känns väldigt roligt att ha fått Pedalen:
– Jag tycker om att undervisa och gillar våra entusiastiska studenter, men detta var klart otippat. Tusen tack!
Kommunikationen viktig
För henne är det ett privilegium att få undervisa frågvisa unga människor i medicinska ämnen, och hon drivs av glädjen att se att studenterna lär sig och mår bra. Som lärare beskriver hon sig själv som pragmatisk, och hon strävar efter att att vara tydlig, strukturerad och relevant. Hon tycker också att det är viktigt att känna in studenterna och justera undervisningen efter behov – utan att sänka kraven.
– Jag tänker att studentlivet blir roligare om man gillar vad man studerar och jag kan bidra genom att vara positiv och minska onödiga frustrationer i en intressant men krävande utbildning. Att undervisa kan göras på många sätt, men kommunikationen med studenterna är viktig för mig – frågor är alltid bra och kan ge en chans att förklara något som inte var så tydligt första gången.
Där tre celler möts
Anne Uv är nybliven professor vid Sahlgrenska akademin, och hennes forskning handlar om epitelbeklädda organ, alltså hur cellerna koordinerar sitt beteende så att organen får sin bestämda form under utvecklingen.
– Biologi är fascinerande och när jag fattar en ny mekanism eller koncept, antingen genom att läsa mig till det eller genom egen forskning, blir jag fortfarande exalterad, säger Anne Uv och berättar att hon och hennes kolegor just nu bland annat undersöker vad som händer där tre cellhörn möts:
– Tittar man på ett epitel ovanifrån, så liknar det ju binas vaxkakor med sexkantiga celler. Kontakten mellan två grannceller är välstuderade, men just där tre celler möts är geometrin annorlunda och “tilltäppningen” av epitetet vid dessa tre-cell-kontakter måste ske via andra mekanismer som är anpassad för den geometrin. Intressant nog, så verkar det som om förflyttning av celler, så som neutrofiler och cancerceller, genom epitel gärna sker just där tre cellhörn möts, vilket ger en extra relevans till frågan.
Studenternas pris
Pedalen är SAKS pedagogiska pris, som delats ut sedan 1984. Priset ges till lärare som på ett förtjänstfullt sätt förmedlat kunskap och engagemang till studenterna. Det är studenterna som både nominerar och bestämmer vem som ska få priset.
– Det är studenternas sätt att lyfta fram och tacka de lärare som lägger ner tid och energi på att på bästa möjliga sätt lära ut sitt ämne, säger Klara Romare som är ordförande för SAKS.
Hon tillägger:
– Det ska löna sig att vara en skicklig och engagerad pedagog och därför vill vi uppmärksamma dem extra!
Så här lyder motiveringen från Sahlgrenska akademins studentkår SAKS:
Otroligt engagemang
”Anledningarna till att Anne Uv förtjänar det pedagogiska priset är många. Efter några tunga månader med knappt ett leende på läpparna introducerades vi till histologikursen av kursledare Anne Uv. Det tog bara några minuter innan stämningen var uppsluppen och vi äntligen kunde skratta igen tillsammans i klassen, tack vare Anne. Hon visade ett sådant otroligt engagemang i de ämnen hon föreläste i, men också i oss studenter. Efter en föreläsning med Anne behövde man knappt läsa igenom anteckningarna, allt satt redan. Anne blandade (ofta utan intention misstänker jag) in mycket humor i sina föreläsningar samtidigt som det inte fanns någon fråga som var för klurig att svara på.
Det tar dock inte slut här! Vi studenter satt ofta kvar sent på kvällarna och mikroskoperade i grupprummen under anatomen, men det var ingenting mot Anne Uv. Hon var ofta kvar ännu längre och tappade aldrig humöret hur många gånger vi än frågade om hur man ser skillnad på tjocktarm och magsäck i mikroskopet. Det var Anne Uv som fick många av oss att orka kolla på de där extra preparaten på kvällarna som gjorde att vi senare skulle bli godkända på preparattentan. Tack Anne!”
TEXT: ELIN LINDSTRÖM
FOTO: ZEYNAB ALIJAN
Tidigare pristagare
2018: Henrik Fagman, anatomi och patologi
2017: –
2016: Michael Winder, farmakologi
2015: Ellen Johansson, anatomi
2014: Magnus Rudenholm (då Bengtsson), neurologi
2013: Peter Lingström, cariologi
2012: Henrik Zetterberg, neurokemi
2011: Kristina Luthman, kemi
2010: Lars Rönnbäck, neurologi
2009: Anna Lundgren, immunologi
2008: Anette Larsson, farmaceutisk teknologi
2007: Ingrid Berns, logopedi
2006: Bengt R Johansson, klinisk anatomi
2005: Agnetha Ekman, farmakologi
2004: Lars Gunnar Pettersson, fysiologi
2003: Anders Ågård, internmedicin
2002: Hans Nissbrandt, farmakologi
2001: Mikael Hellström, diagnostisk radiologi
2000: Elias Eriksson, farmakologi
1999: Anette Lohmander, logopedi
1998: Gösta Roupe, dermatologi
1997: Svante Nordgren, kirurgi
1996: Tomas Skoglund, neuroanatomi
1995: Anna Elander, plastikkirurgi
1994: Rolf Olsson, internmedicin
1993: Olof Gustafsson, neurokirurgi
1992: Anders Bergbrant, medicin
1990: Anestesi-, ortopedi- och kirurgiklinikerna, Östra sjukhuset
1989: Lars Gunnar Kindblom, patologi
1988: Christer Lundqvist, neurologi
1987: Sverker Jern, klinisk fysiologi
1986: Birger Löfving, fysiologi
1985: Lars Forssman & Ian Milsom, obstetrik och gynekologi
1984: Bo Samuelsson, medicinsk kemi
Levent Akyürek skriver
Välförtjänt.