Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Du kan nå fler med sociala medier

21 oktober, 2019

KOMMUNIKATION. Sahlgrenska akademin arbetar aktivt med många olika digitala kanaler för att nå ut med information och nyheter. Ett gott exempel är Lars Hagbergs enkla film om mässling, som nådde en halv miljon användare när vi delat den på Facebook.

Alla inom Göteborgs universitet får gärna använda sig av sociala medier för att nå ut med information. Sociala medier ger ytterligare möjlighet att kommunicera, skapa relationer, främja dialog, dela kunskap eller marknadsföra utbildning. Läs gärna den allmänna information som universitetet samlat i Medarbetarportalen: https://medarbetarportalen.gu.se/Kommunikation/socialamedier/.

Målgrupper och kanaler

Om ni har något på gång i din verksamhet som du tror kan passa i Sahlgrenska akademins sociala medier får du gärna tipsa oss, och även tagga oss, om ni själva delar något. Tagga med #sahlgrenskaakademin #sahlgrenskaacademy #thisisgu samt @sahlgrenskaakademin. Mejla anette.nilsson@sahlgrenska.gu.se om du vill tipsa om något vi skulle kunna dela i sociala medier.

För att nå ut är det viktigt att ha mottagaren i åtanke. Sahlgrenska akademin väljer att publicera olika typer av information på olika platser, beroende på innehåll och målgrupp.

  • Webbplatsen sahlgrenska.gu.se publicerar nyheter som har tillräckligt stort nyhetsvärde för en bredare publik.
  • Facebook har fokus på den bredare allmänheten samt presumtiva studenter. Här har vi lite mer utbildningsfokus och publicerar till exempel intressant och bred forskning samt positiva händelser.
  • Twitter använder vi för att föra fram forskning. Målgrupper är framför allt myndigheter och politiker, media samt aktörer inom hälsa och sjukvård.
  • Instagram har en yngre publik – här passar inlägg som till exempel visar vår fysiska miljö och hur det är att vara student på Sahlgrenska akademin. Här gör vi helt enkelt nerslag i vår vardag och verksamhet.
  • Vår podd Akademiliv vänder sig både till anställda och studenter, och en bredare allmänhet.

Mässlingsfilm nådde halv miljon på Facebook

Skärmbild från Lars Hagbergs film om mässling.

Infektionsläkaren och professorn Lars Hagberg gjorde den korta och enkla mässlingsfilmen i samband med mässlingsutbrottet förra årsskiftet, då sjukhusledningen ville ha en infromationsfilm för sina anställda. Att göra film var inget nytt för Lars, det är ett medium han lärt sig använda sedan några år tillbaka.

– Jag blev faktiskt inspirerad av PewDiePie’s sommarprat när han beskrev att miljontals människor ansåg, eller snarare trodde att de kände honom, när de följde honom på Youtube. Så jag började testa att jobba med korta medicinska filmer som komplement till övrig undervisning för läkarstudenter. Det fungerade bra och numera utnyttjar jag ofta filmer som instrument för regelbunden kontakt och veckovis information från kursledningen på GUL, säger Lars Hagberg, som menar att film till viss del kan överbrygga avståndet mellan studenterna och kursledningen:

– Åtminstone så att studenterna upplever kursledningen lite mer personlig, som att de ”känner” oss. Genom filmerna tar de lättare till sig råd, förbereder sig bättre för vissa undervisningsmoment och vägleds genom kursen.

Sahlgrenska akaddemin delade filmen den 12 januari 2019.

Sahlgrenska akademin fick lov att dela filmen på vår Facebooksida, och den började snabbt få ”likes”, massa kommentarer, diskussioner och delningar. Efter ett tag var den uppe i över 3600 delningar, hade 136 kommentarer och nått en halv miljon Facebook-användare. Kombinationen av aktuellt budskap som berör många, vid rätt tillfälle av trovärdig person är självklart viktigt för framgången.  Se filmen

Så gör Lars film

Lars Hagberg berättar att han fått stor uppskattning för filmerna från studenter i kursenkäter. Precis som filmen om mässlingen är Lars Hagbergs andra filmer enkla med ett rakt budskap, och inte för långa. Han gör dem vid sin dator:
–  Jag är på mitt arbetsrum, framför min egen dator med ett nedladdat filmprogram som heter Camtasia. Gu-play går också bra men jag har vant mig med Camtasia.

Lars Hagberg – skärmbild från filmen om mässling.

Mässlingsfilmen gjorde han helt utan omtagningar eller redigeringar, vilket blivit vanligare allteftersom han blivit mer van vid att göra filmer.
– Jag har lärt mig titta bättre in i kameran för att få bättre kontakt, och försöker se gladare ut om det inte är ett allvarligt budskap.

Lars Hagbergs råd till den som vill testa att göra film är att sätta igång:

– Var inte rädda för om kvalitén på inslaget inte är perfekt. Viktigare är det med budskapet. Det finns en enorm kraft i detta media. Tänk vilken skillnad det är i genomslag att föreläsa för en grupp jämfört med mässlingsfilmen!

När denna text publiceras på Akademiliv har filmen på Facebook nått 452 092 Facebook-användare.

*Här finns Sahlgrenska akademin på sociala medier:

  • Facebook: https://www.facebook.com/sahlgrenskaakademin/
  • Instagram: @sahlgrenskaakademin
  • Twitter: @SahlgrenskaAcad
  • Podden Akademiliv hittas på bland annat Sound Cloud https://soundcloud.com/sahlgrenskaakademin

Lars tips: Felix ”PewDiePie” Kjellbergs sommarprat

Mässlingsfilmen med och av Lars Hagberg
 https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=WcsbHFBj-m4

TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN / ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: avdelningen för infektionssjukdomar, institutionen för biomedicin, mässling, sociala medier

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor