HEDERSDOKTORER. I fredags bjöd Sahlgrenska akademin in till ett seminarium med våra nya hedersdoktorer Carl Bennet, Gunilla Backman och Denis Mukwege. Nu är filmen med seminariet tillgänglig.
Här kan du se seminariet (på engelska):
Var och en av våra tre nya hedersdoktorer gav korta och inspirerande tal under seminariet.
Industrimannen Carl Bennet inledde med att han kände sig mycket ärad att bli utsedd till hedersdoktor, särskilt i sällskap av Gunilla Backman och Denis Mukwege, som även de senare lyfte fram att de fått fint sällskap som nya hedersdoktorer vid Sahlgrenska akademin. Under sitt tal berörde Carl Bennet sedan bland annat den stora globala utmaning som klimathotet utgör, något han menade borde innebära att Sverige fördubblar sin satsning på forskning och utveckling för att kunna möta. I en humanitär kris är tillgången till rent vatten det första problemet som måste lösas, och där kan Sverige, med sin expertis inom ingenjörskonst och industri, har mycket att erbjuda.
Gunilla Backman är verksam på biståndsmyndigheten Sida som senior rådgivare inom hälsa och SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) mot Asien, Mellanöstern och Nordafrika. Under sitt tal poängterade hon vilken stor kraft som ryms inom mänskliga rättigheter, men konstaterade att utrymmet för mänskliga rättigheter krymper. Hon uppmanade oss alla att se till att principerna om mänskliga rättigheter får en större betydelse än vackra ord på ett papper i en skrivbordslåda, och omsätts i praktik.
Denis Mukwege, som genom Panzi-sjukhuset i Demokratiska Republiken Kongo vårdar överlevare efter sexuellt våld, uppmanade Sverige att fortsätta stå upp för mänskliga rättigheter. Han framförde vikten av att de män som begått allvarliga brott i hans hemland får sona sina handlingar. Först när förövarna fått sina rättmätiga straff kan landet börja läka. Han lyfte fram svenska kvinnor som föregångare för det jämlikhetsarbete, som han tycker är nödvändigt för att alla män ska kunna frigöra sig från den toxiska maskulinitet som leder till diskriminering av kvinnor och sexistisk praktik. ”Låt oss skapa en värld där alla kan leva fritt som de själva väljer” avslutade han sitt tal.
TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM
FILM: MEDIETEKNIK