Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

In English
Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Kalendarium
  • Bidrag
  • Om Akademiliv

Martin Lagging blir ny vicedekan för utbildning på forskarnivå

15 oktober, 2019

UPPDRAG. Martin Lagging, professor i klinisk virologi, har utsetts till ny vicedekan för utbildning på forskarnivå. Han tillträder den 1 november, och har redan börjat sätta sig in i frågor som ligger på bordet för Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR).

– Sahlgrenska akademins forskarutbildning är i toppklass, och flera undersökningar har visat att det oftast går mycket bra för dem som disputerat hos oss. Men det finns förstås, som alltid, förbättringspotential, säger Martin Lagging.

Han har nyss fått beskedet att han utsetts till ny vicedekan och kommer nu ta sig tid att läsa in sig på de frågor som är aktuella, bland annat resultaten från utvärderingen RED19:

– Det är en omfattande utredning som det kommer ta tid för hela fakulteten, på olika nivåer, att begrunda. Den ger också konstruktiva förslag till hur vår forskarutbildning ska förbättras. Jag vill beakta dessa synpunkter för att, tillsammans med mina medarbetare i FUR, överväga hur vi bäst ska gå vidare.

Intressant och viktigt

För honom är uppdraget som vicedekan en del i den demokratiska organisation som fakulteten präglas av, där förslag först diskuteras och bereds i arbetsgrupper, kommittéer och råd, och där beslut fattas gemensamt och pragmatiskt.

– Jag hoppas att jag kan bidra med förslag som kan leda till förbättringar för studenter, doktorander, lärare och handledare, och som kan bidra till att forskarutbildningen vid Sahlgrenska akademin utvecklas. Men jag är också medveten om att mina företrädare, Anna Karlsson-Bengtsson och Kristoffer Hellstrand, har gjort ett utmärkt arbete i denna riktning.

Själv samverkansdoktorand

Att förbättra forskarutbildningen för samverkansdoktorander, alltså de doktorander som framför allt har Västra Götalandsregionen som arbetsgivare, är en av de förbättringspunkter som identifierades i RED19, och som FUR nu har att diskutera med resten av fakulteten.

Martin Lagging påpekar att han själv en gång var en sådan samverkansdoktorand, och att förutsättningarna sedan dess tydligt har förbättrats, bland annat genom beslut från sjukhusledningen att sjukhusanställda måste garanteras tid för forskning. Ett annat exempel på förbättring för kliniska doktorander är etableringen av ALF-tjänster för flera kategorier av sjukhusanställda.

– Utbildningen av läkare, som ALF-avtalet baseras på, skulle inte kunna genomföras om inte många andra sjukvårdsanställda deltog. Jag vill verka för att en större andel sjukhuspersonal med legitimationsutbildning inom Västra Götalandsregionen påbörjar och slutför forskarutbildning, och att villkoren för forskning för dessa personalkategorier jämställs. Det är glädjande att notera att Medi-sam och Hälso-sam nyligen har tagit viktiga steg i denna riktning.

Martin Lagging tycker också att det är angeläget att minnas att en stor del av forskarutbildningen bedrivs vid prekliniska institutioner:

– Klinisk forskning och grundläggande forskning kompletterar varandra. Jag vill verka för att fler läkare får möjlighet att doktorera i prekliniskt ämne så att fler läkarutbildade lärare involveras i grundutbildning för läkare och i andra vårdutbildningar.

Fyra år i FUR

Martin Lagging läkarutbildades vid Karolinska Institutet och disputerade i Göteborg med en avhandling om hepatit C-virusinfektion 2002. Han har varit huvudhandlare i två doktorandprojekt och bihandledare i tre; förnärvarande är han huvudhandlare åt ytterligare två doktorander samt bihandledare åt två. Martin Lagging har haft en sexårig forskartjänst från Vetenskapsrådet och utnämndes till professor i klinisk virologi 2014, kombinerat med en tjänst som överläkare på SU. På senare tid har hans forskningsfokus delvis flyttats från hepatit C till ett annat flavivirus, nämligen TBE. Fram till förra året var han en av två studierektorer vid institutionen för biomedicin, och han var då också under fyra år ledamot i Rådet för utbildning (FUR).

– Under min tid som studierektor fick jag erfarenhet av att hantera de problem, på många nivåer, som ibland kan uppstå mellan handledare och doktorand. Jag vill verka för att minimera risken att sådana konflikter uppstår, säger Martin Lagging.

Diskriminering prioriterat

En av de aktuella frågor som Martin Lagging kommer att prioritera är att gå vidare med den arbetsmiljöenkät för doktorander som genomfördes av doktorandrådet (DOR) med stöd av FUR. Martin Lagging vill utreda möjligheten att genomföra ytterligare undersökningar för att bekräfta och fördjupa den bild som enkäten gav. Den visade bland annat att betydligt fler av de internationella studenterna, tjugo procent, upplevde att de diskriminerats, jämfört med doktorander med svensk bakgrund (sju procent). Svarsfrekvensen i dock tyvärr låg i denna undersökning.

– Ingen enda doktorand ska behöva uppleva sig diskriminerad. Detta måste vi titta närmare på, säger Martin Lagging med eftertryck.

TEXT OCH FOTO: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: institutionen för biomedicin, Rådet för utbildning på forskarnivå (FUR), RED19, samverkansdoktorander, vicedekan, vicedekan för utbildning på forskarnivå

Lägg in dina egna arrangemang i Akademilivs kalendarium

Akademiliv tar ledigt under påsklovet, och därför kommer inget ordinarie nyhetsbrev onsdag 12 april.

Registration for supervisors – no later than April 14th

Val av dekan och prodekan – här hittar du kravprofilen när du vill nominera kandidater

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED MAR 22]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated approximately four times per semester.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Vi bygger på Medicinareberget

Nu hittar du samlad information om byggprojekt som påverkar Sahlgrenska akademin i Medarbetarportalen.

 

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Veckans lunchmenyer

Café Anatomen
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Café Annedal
Matsedel ej tillgänglig på hemsidan.

Lunchen.nu

Lustgården på Änggårdsbacken
Avhämtning för externa gäster mellan 11.00-12.30 vardagar.

Lyktan

Mersmak Mölndal

Mersmak Sahlgrenska

Mersmak Östra

Salt & Syra

Fler nyheter

Se bilderna från den högtidliga doktorspromoveringen

27 mars, 2023

AKADEMISK HÖGTID. Fredagen den 24 mars höll universitetet 2022 års doktorspromovering. Bland de nya doktorer som fick sina insignier hade över hun … [Read More...]

Agneta Holmäng: Välkomna till den kollegiala diskussionen på Akademimötet den 4:e maj!

27 mars, 2023

  KRÖNIKA. Förhoppningsvis blir det mer kollegiala diskussioner om viktiga frågor för hela fakulteten på Akademimötena framöver, s … [Read More...]

Tre juniora forskare får totalt 13,8 miljoner från Cancerfonden

27 mars, 2023

BIDRAG. Tre juniora vid Göteborgs universitet får forskningsfinansiering från Cancerfonden i dess senaste utlysning: Elinor Bexe Lindskog vid In … [Read More...]

Sahlgrenska akademin uppmärksammade de nya hedersdoktorerna

24 mars, 2023

AKADEMISKA HÖGTIDER. Det blev en lyckad och festlig tillställning på Medicinareberget när våra blivande hedersdoktorer Michael Treschow och Jens N … [Read More...]

Två prorektorskandidater går vidare – båda från Sahlgrenska akademin

24 mars, 2023

UNIVERSITETSLEDNING. Rekryteringsgruppen har nu hållit intervjuer med prorektorskandidater. Gruppen föreslår till universitetsstyrelsen att Ca … [Read More...]

Fler män än kvinnor opereras för nästäppa

23 mars, 2023

AVHANDLING. 70 procent av patienterna som genomgått operation på grund av kronisk nästäppa är nöjda. Men operationen genomförs betydligt oftare på … [Read More...]

17 forskare i Göteborg fick forskningsmedel från Reumatikerförbundet

22 mars, 2023

BIDRAG. 17 forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset får totalt 2 160 000 kronor i forskningsmedel från Re … [Read More...]

Halverad användning av urinvägsantibiotika hos äldre

22 mars, 2023

NY STUDIE. Ett beslutsverktyg för vårdpersonal har visat sig kunna halvera användningen av urinvägsantibiotika hos äldre med bibehållen säkerhet. … [Read More...]

Handelshögskolan och Sahlgrenska akademin invigde gemensamt centrum

21 mars, 2023

INVIGNING. Centre for Health Governance är Handelshögskolans och Sahlgrenska akademins gemensamma satsning för att skapa ny kunskap och nya lö … [Read More...]

Ny studie ska öka kunskapen om Alzheimers sjukdom hos personer med Downs syndrom

21 mars, 2023

JÄMLIK VÅRD. Nio av tio personer med Downs syndrom utvecklar Alzheimers sjukdom, ofta redan i medelåldern. Nu inleder Sahlgrenska Un … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor