BIDRAG. Lill Mårtensson, Jonas Nilsson, Michael Olausson, Ruth Palmer, Diana Swolin-Eide och Peter Thomsen får totalt nästan 17 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse till i första hand inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning för sin forskning inom områdena cancer, njursjukdomar och ortopedi.
Störst bidrag, fem miljoner kronor, går till Jonas Nilsson projekt om malignt melanom, där målet är att skapa cellterapier för patienter med cancerformen.
– Denna cellterapi har utvecklats genom vårt arbete med humaniserade djurmodeller, så kallade avatarmöss, och det är tillfredsställande att detta arbete nu tar ett steg närmare klinisk användbarhet, säger Jonas Nilsson, som gläds över Lundbergsstiftelsens stöd.
Renrum och bioreaktorer
Immunterapi har god effekt för många patienter med malignt melanom, men för hälften av patienterna fungerar inte behandlingen. Jonas Nilssons grupp arbetar med att förändra immuncellerna utanför patientens kropp för att sedan kunna återföra de förbättrade immuncellerna (så kallade CAR-T-celler) i stora antal. För att kunna göra detta krävs ett speciellt renrum och särskilda maskiner, bioreaktorer, som nu finansieras genom anslaget från Lundbergstiftelsen. Det öppnar för etableringen av cellterapin i Göteborg.
Viktiga samarbeten
Som ett led i forskningen har två medarbetare tränats upp för arbete med Good Manufacturing Practice (God tillverkningssed, GMP) som är ett regelverk som styr tillverkning av bland annat läkemedel. Jonas Nilsson samarbetar med flera andra grupper i projektet, bland annat med Anders Lindahl på Cell och vävnadslaboratoriet, som är ett GMP-lab godkänt av läkemedelsverket, och med Lars Ny på Onkologen.
– Trots det kommer det vara utmanande och kostsamt att säkerställa kvaliteten i alla steg. Utrustningen vi nu kan köpa kommer hjälpa till att automatisera så att inte allt arbete blir manuellt, säger Jonas Nilsson.
Avancerad 3D-celltryckning
Sex av de 13 forskare som får bidrag i denna utdelning är verksamma vid Göteborgs universitet. Även Ruth Palmer, professor vid institutionen för biomedicin, får ett av det större bidragen från Lundbergstiftelsen. Hon får 3,9 miljoner kronor till avancerad 3D-cellodlingsteknik och mikroskopi för att öka förståelsen för sjukdomen neuroblastom. Kombinationen med det anpassningsbara konfokalt-mikroskopisystemet medför att Ruth Palmer och hennes kollegor kan undersöka neuroblastomceller på ett analyserande vis, men även undersöka celler och vävnader från modellorganismer med målet att identifiera viktiga händelser i utvecklingen av neuroblastom.
Säte i Göteborg
IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse grundades av IngaBritt Lundberg år 1982 till minne av hennes make grosshandlaren Arne Lundberg, född 1910 i Göteborg. Stiftelsen främjar medicinsk vetenskaplig forskning framför allt om cancer, njursjukdomar och ortopedi, och prioriterar inköp av apparatur, hjälpmedel och utrustning. Forskning inom Göteborgsregionen har företräde. Stiftelsen har sitt säte i Göteborg. http://www.lundbergsstiftelsen.se
Vid Sahlgrenska akademin fick dessa forskare medel ur Lundbergsstiftelsen 2019:
Lill Mårtensson, 3 000 000 kronor.
B-cells komponenter och sub-populationer viktiga för uppkomsten av cancer och som biomarkörer.
Jonas Nilsson, 5 000 0000 kronor.
Cellbaserad immunterapi av cancer.
Ruth Palmer, 3 900 000 kronor.
Signalöverföringsmekanismer av tyrosine kinase receptorn ALK och kontroll av neuroblastom tillväxt.
Michael Olausson, 2 400 000 kronor.
Prekonditionering och Preservation av Organ för Transplantation.
Diana Swolin-Eide, 900 000 kronor.
Translationella studier om tillväxt och skelettutveckling hos barn och ungdomar.
Peter Thomsen, 1 500 000 kronor.
Cellulära och molekylära mekanismer för osseointegration och benregeneration i stora bendefekter.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM