Akademiliv

Sahlgrenska akademins nyheter

Göteborgs universitets logotyp
  • Nyheter
  • Notiser
  • Bidrag
  • Om Akademiliv
Sara Wallström, postdoktor vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa får bidrag för juniorforskare från Forte, vilket ger projektet fyra miljoner kronor.

Flera fick del av bidrag från Forte

7 oktober, 2019

BIDRAG. Sara Wallström, Leo Stockfelt och Kristina Jakobsson fick alla gehör för sina ansökningar till Forte. De får totalt 8,5 miljoner kronor till sina projekt som undersöker arbetsåtergång vid långvarig smärta, kopplingen mellan luftföroreningar och åderförkalkning, samt huruvida exponering för högfluorerade ämnen kan påverka effekten av vaccination av barn. Flera andra forskare tar också del av utlysningen som medsökande i projekt som leds från andra lärosäten.

Sara Wallström, postdoktor på institutionen för vårdvetenskap och hälsa, får fyra miljoner till sitt projekt där hon tillsammans med kollegor ska undersöka de eventuella effekterna av personcentrerade rehabiliterande insatser i hemmet för personer med långvarig smärta.

Tar tillvara mänskliga förmågor i rehabiliteringen

Projektet innebär en enkel insats tidigt i sjukdomsförloppet, där patienten har huvudrollen i sin egen rehabilitering, och bygger på en personcentrerad etik som avser att identifiera, bekräfta och ta tillvara personens möjligheter och mänskliga förmågor.

– Vi ska genomföra en randomiserad kontrollerad studie där vi ger en tidig personcentrerad insats i hemmet via samtal på distans och en e-hälsoplattform till interventionsgruppen. Den e-hälsoplattform som vi ska använda kallas MyHealthPain, och en liknande intervention har visats vara en kostnadseffektiv metod för att öka tilltron till egen förmåga jämfört med standardbehandling, säger Sara Wallström.

Projektet genomförs i samarbete med Närhälsan och utöver Sara Wallström ingår Inger Ekman, Paulin Andréll, Mari Lundberg, Andreas Fors, Karl Swedberg och Hanna Gyllensten.

Ger högfluorerade ämnen sämre vaccinsvar?

Kristina Jakobsson

Kristina Jakobsson, professor i klinisk miljömedicin, får 1,2 miljoner kronor till sitt projekt, där hon och hennes kollegor slå samman resultat från fyra studier som redan pågår, där sambandet mellan halter av olika högfluorerade ämnen och nivåer av vaccinationsantikroppar.

Tillverkning och användning av dessa ämnen (så kallade per- och polyfluorerade alkylsubstanser, eller PFAS) har lett till global miljöförorening. På vissa håll har dricksvattnet förorenats från industrier och vid användning av vissa typer av brandskum.

– I några få observationsstudier på barn och ungdomar från Färöarna, Norge och USA har man sett ett samband mellan exponering för PFAS och nedsatt antikroppssvar bland barn efter vaccinationer, men resultaten är inte helt entydiga, berättar Kristina Jakobsson:

– Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar att fynden var tillräckligt säkra för att kunna användas som underlag för nya hälsobaserade tolerabla veckointag från livsmedel och dricksvatten i Europa medan den Europeiska kemikaliemyndigheten  har kommit till motsatt resultat.

Projektet kommer också omfatta alla de vanliga barnvaccinationerna (difteri, stelkramp, kikhosta, mässling, påssjuka och röda hund). Studien kommer att omfatta 2900 barn och ungdomar i åldern 3-18 år.

– Den kommer att ge ett viktigt underlag för framtida riskbedömningar av PFAS, som underlag för beslut om reglering och riskhantering för att komma till rätta med föroreningsproblematiken, säger Kristina Jakobsson.

Luftföroreningars koppling till åderförkalkning

Leo Stockfelt

Leonard Stockfelt, disputerad läkare och forskare inom arbets- och miljömedicin vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, får 3,3 miljoner till ett projekt om kopplingen mellan luftföroreningar och åderförkalkning i en svensk kohort (SCAPIS-Luft).

– Det mest spännande med projektet är att vi i SCAPIS-kohorten har världsunikt bra studiematerial vad gäller tidig hjärtkärlsjukdom, och att vi har ett nationellt samarbete för att få en helhetsbild av hälsoeffekterna av miljöfaktorer i svensk befolkning, säger Leo Stockfelt.

Cirka fem miljoner dödsfall orsakas årligen i världen av luftföroreningar, framför allt i hjärt-kärlsjukdomar. Genom det stora forskningsprojektet SCAPIS, där 30000 deltagare har undersökts med state-of-the-art-metoder för påverkan på hjärta, kärl och lungor ska projektet undersöka om långtidsexponering för luftföroreningar har samband med tidig åderförkalkning i hjärtats kranskärl, artärer till hjärnan, och benen. Forskarna ska också undersöka vilken typ av luftföroreningar som har ett sådant samband, och utforska bakomliggande mekanismer.

– Genom samarbete med bland annat SMHI skapar vi högkvalitativ modellering av luftföroreningshalter från olika källor för en lång studieperiod bakåt i tiden, och kan därför särskilja effekter av olika slags luftföroreningar. Detta är ett av de första anslagen i det nystartade nationella SCAPIS-miljö-samarbetet där vi planerar studera hälsoeffekter av olika miljörisker, berättar Leonard Stockfelt.

Bullrets påverkan på hjärta och kärl

Kerstin Persson Waye. Foto: Johan Wingborg.

Samtidigt finansierar Forte nu ett projekt som leds av Petter Ljungman vid KI, där kopplingen mellan hjärtkärlsjukdom och trafikbuller ska undersökas på liknande sätt (SCAPIS-Buller). Leo Stockfelt är medsökande i projektet, liksom Kerstin Persson Waye och Mikael Ögren. Projektet får totalt 3,3 miljoner kronor.

– Bullerexponering orsakar både sömnstörningar och stress, och vi har också allt bättre evidens för samband med hjärt-kärlsjukdom, övervikt och typ 2 diabetes. Projektet ger unik möjlighet att studera tidiga tecken på hjärtkärlsjukdom och diabetes och dess samband med bullerexponering i hemmet. På sikt hoppas vi kunna få svar på om ämnesomsättningen och hjärta och kärl påverkas av bullerrelaterad stress och sömnstörningar, säger Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin, särskilt bullerforskning, vid institutionen för medicin.

Kerstin Persson Waye är också medsökande i ett annat projekt, där även Laith Hussain, universitetslektor i folkhälsovetenskap, och Kim Kähäri, universitetslektor i audiologi med inriktning mot fluktuerande hörselnedsättning, ingår. Projektet leds av Stephen Widen vid Örebro universitet och ska undersöka om musiklyssningsvanor orsakar hörselskada bland ungdomar i nedre tonåren. Denna longitudinella studie får 3,4 miljoner kronor från Forte.

 

TEXT: ELIN LINDSTRÖM

Av: Elin Lindström
Taggat med: Arbets- och miljömedicin, Bidrag och stipendier, buller, externa bidrag, Forte, högfluorerade ämnen, institutionen för medicin, institutionen för vårdvetenskap och hälsa, luftföroreningar, Scapis

GLAD SOMMAR!

Akademilivs nyhetsbrev är tillbaka onsdag 21 augusti.

Kontakta din institution för att lägga in din händelse i Medarbetarportalens kalendarium

  • Biomedicin: Kristian Kvint: kalender@biomedicine.gu.se
  • Core Facilities: Amelie Karlsson: amelie.karlsson.2@gu.se
  • Kliniska vetenskaper: Katarina Olinder Eriksson: klinvet@gu.se
  • Medicin: Nina Raun; kommunikation@medicine.gu.se
  • Neurovetenskap och fysiologi: Josefin Bergenholtz; kommunikation@neuro.gu.se
  • Odontologi: Johan Thompson; info@odontologi.gu.se
  • Sahlgrenska akademins kansli: och fakultetsgemensamma kalenderhändelser Åsa Ekvall; info@sahlgrenska.gu.se
  • Vårdvetenskap och hälsa: Karin Mossberg; vardvetenskap@fhs.gu.se

Information from Sahlgrenska Academy Research Support Office

[UPDATED JUNE 2024]
The Sahlgrenska Academy Research Support Office provides an overview of upcoming and current calls, nominations and events in an information letter. This letter is updated on a monthly basis.
Current and previous newsletters are also available in the Staff Portal.

’20 minuter för forskare’ är tillbaka – här kan du se hela vårens program

Under 20 minuter över Zoom tipsar Biomedicinska biblioteket om verktyg och tjänster som kan underlätta din forskarvardag.

Här finns aktuell information om ALF i Västra Götaland

Fler nyheter

Nyheter på sajten har inte uppdaterats sedan maj månad – utlysningar fortsätter samlas på akademiliv.se

13 juni, 2024

NYHETER. Efter den omfattande kraschen av Akademilivs sajt i maj månad har sajtens nyhetsdel inte uppdaterats. Sajten är nu uppe igen, och det f … [Read More...]

En personlig död – chans att vinna Björn Fagerbergs nya bok

27 maj, 2024

NY BOK. Under sitt liv som invärtesmedicinare har Björn Fagerberg varit med om många dödsfall som han alltid hanterat professionellt i sin yrk … [Read More...]

Alba Corell ger rapport från ett hjärntumörmöte på hög nivå 

20 maj, 2024

KRÖNIKA. Nyligen avslutades den Skandinaviska Neuro-onkologiska gruppens (SNOG) sammankomst i Göteborg. Professor Asgeir Jakola stod som värd och … [Read More...]

Gudmundur Johannsson prisad med europeisk medalj

20 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Professor Gudmundur Johannsson fick nyligen ta emot 2024 års European Hormone Medal under mötet European Congress of Endocrinolgy i St … [Read More...]

Från Sydafrika till Sverige: forskningssamverkan för att förbättra gravida kvinnors hälsa

17 maj, 2024

GLOBAL HÄLSA. På det dynamiska universitetssjukhuset Tygerberg Hospital i Kapstaden arbetar ett hängivet forskarteam under ledning av Lina Be … [Read More...]

Sara Bjursten och Anna Wenger får Assar Gabrielssons pris 2024

17 maj, 2024

UTMÄRKELSE. Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond har utsett Anna Wenger till pristagare i kategorin basvetenskaplig forskning och Sara Bjursten … [Read More...]

Hon gör residency i USA med läkarexamen från Göteborg

17 maj, 2024

STUDENT. Att få göra sin ”residency” inom ortopedi i USA är en ouppnåelig dröm för många nyutbildade amerikanska läkare. Nu har Janina Kaarre, med … [Read More...]

En heldag för doktorander med fokus på mental hälsa

16 maj, 2024

DOKTORAND. För sjätte gången har Sahlgrenska akademins doktorander bjudits in till PhD Day, organiserad av Doktorandrådet. Dagen gav bland annat k … [Read More...]

Kaj Blennow rankas högst i Sverige  inom neurovetenskap

16 maj, 2024

UTMÄRKELSE. I årets upplaga av forskarrankningen från Research.com inom ämnet neurovetenskap placeras Kaj Blennow på plats 17 på den inter … [Read More...]

Linda Wass gör postdok vid Stanford med ALF-medel

14 maj, 2024

ALF-MEDEL. Den biomedicinska analytikern Linda Wass har just installerat sig i Stanford i Kalifornien där hon ska göra en två år lång period som p … [Read More...]

Fler nyheter…

Sahlgrenska akademin

© Göteborgs universitet
Box 100, 405 30 Göteborg
Telefon: 031 786 0000

Om webbplatsen

Elin Lindström är redaktör för Akademiliv.
Har du idéer eller synpunkter mejla till akademiliv@gu.se

Anmäl dig till Akademilivs nyhetsbrev:

Tipsa Akademiliv

Har du förslag på en nyhet eller känner till något intressant bidrag/seminarium/utbildning?
Skicka ett mejl till Elin Lindström Claessen

www.watchfreesocceronline.com replik klockor