FORSKNINGSENS FÖRUTSÄTTNINGAR. Sambio Core Facilities hade anledning att fira i slutet av förra veckan, när det stod klart att samtliga nationella infrastrukturer som plattformarna medverkar i får fortsatt stöd från Vetenskapsrådet. Core Facilities vid Göteborgs universitet deltar i fyra av de elva infrastruktursatsningar som beviljades av VR.
– Vi är oerhört glada och stolta efter VR:s besked i torsdags, kommenterar Elisabet Carlsohn, avdelningschef för Sambio Core Facilities, som tillsammans med ytterligare en avdelning, Laboratoriet för experimentell biomedicin (EBM), utgör Core Facilities vid Göteborgs universitet.
Elisabet Carlsohn fortsätter:
– Satsningar på forskningsinfrastruktur är extremt viktiga för att skapa de bästa förutsättningar för forskning av högsta vetenskapliga kvalité. Det gör det möjligt för specifika kompetenser och infrastruktursmiljöer att samverka och stötta forskning på ett sätt som oftast inte är möjligt på ett enskilt lärosäte. Som forskare får man tillgång till högklassiga infrastrukturer som ger tillgång till de främsta metoderna, avancerad utrustning och – viktigast av allt – den tekniska expertisen.
Med i fyra av elva
Fyra enheter inom Sambio Core Facilities ingår i de nationella infrastrukturerna: Centre for Cellular Imaging (CCI), Proteomics, Bioinformatics och Biobank. De fyra forskingsinfrastrukturerna av nationellt intresse som Sambios plattformar medverkar inom är Nationell Bioinformatik Infrastruktur Sverige (NBIS), Biobank Sverige (BIS), infrastruktur inom biologisk masspektrometri (BioMS) och Nationell infrastruktur för mikroskopi inom livsvetenskaperna (NMI), De båda infrastrukturerna inom bioinformatik och biobankning leds från Uppsala universitet, den inom masspektrometri leds från Lunds universitet och den mikroskopiska infrastrukturen leds från KTH.
Egen nisch
Julia Fernandez-Rodriguez är föreståndare för en av enheterna, CCI, som inom den nationella infrastrukturen för mikroskopi har en särskild nisch: korrelativ multimodal imaging (CMI) i 3D.
– Det är en metod som kombinerar två eller fler avbildningstekniker, och som ger de bästa funktionerna i de tekniker som används. CMI är mycket lämpad för att ta itu med de komplicerade frågor som uppstår inom biologisk och biomedicinsk forskning, eftersom den kan ge en helhet och komplementär kunskap om flera parametrar, inklusive strukturell, molekylär, dynamisk och kemisk information, berättar Julia Fernandez-Rodriguez.
Totalt 700 miljoner i utlysningen
Vetenskapsrådet fick in 27 ansökningar inom utlysningen för forskningsinfrastruktur av nationellt intresse, och av dessa beviljades elva, och i fyra av dessa är alltså plattformar inom Sambio Core Facilities medsökande. Inom utlysningen fördelas cirka 700 miljoner för åren 2020-2024, men fördelningen av medlen är ännu inte helt klar.
En nationell infrastruktur som Göteborgs universitet var medsökande i fick inte stöd i utlysningen. Ansökan handlade om en ny infrastruktur som kallades SWECCLIM, som handlade om effektivisering och samordning av användning av stordjur inom forskning. Göteborgs universitets del av ansökan rörde modul 5, som handlar om 3R, det vill säga arbetet med att förfina och minska djurförsök, samt träning.
TEXT: ELIN LINDSTRÖM