SAMVERKAN. Sahlgrenska akademin deltar som en av parterna när Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu tar ett helhetsgrepp på cancervård och cancerforskning, genom att inleda processen för att bilda ett Comprehensive Cancer Center (CCC).
Med på tåget är flera aktörer i regionen och självklart även Sahlgrenska akademin.
– Cancerforskningen vid Sahlgrenska akademin och då inte minst den translationella kliniknära cancerforskningen har gjort stora framsteg. Vid ett Comprehensive Cancer Center kommer många av forskningsresultaten och studierna snabbare till kliniken vilket är till gagn för cancerpatienterna, säger Peter Naredi professor i kirurgi och prefekt vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Kravet på ett CCC är att det erbjuder högkvalitativ cancervård samt driver forskning av hög kvalitet i samverkan med akademi. Ackrediteringsprocessen tar två till tre år och fungerar som en kvalitetsstämpel för sjukhusets arbete med cancervård och forskning. Som ett första steg i processen har Sahlgrenska Universitetssjukhuset nu blivit fullvärdig medlem i Organisation of European Cancer Institutes (OECI), för att i nästa steg ansöka om att bli ett ackrediterat Comprehensive Cancer Center (CCC). Ackrediteringen garanterar hög kvalitet inom alltifrån forskning och utbildning till klinisk verksamhet, administration och informationshantering. Idag finns 19 CCC i Europa, varav två i norden, Oslo och Helsingfors, samt Vejle Cancer Centre i Danmark som är ett Clinical Cancer Center (det vill säga en nivå som innebär mindre sjukhus och begränsad forskning). Sahlgrenska Comprehensive Cancer Center (SCCC) skulle därmed kunna bli ett av de första i Sverige.
Tidigare i år, i samband med det första Gothenburg Cancer Meeting i maj, lyfte Peter Naredi fram initiativet som en positiv utveckling för både vård och forskning inom cancerområdet:
– Som CCC-ackrediterad visar du att du är med och påverkar kvaliteten på vården och förbättra resultaten får våra patienter. Vi kommer jobba med kvalitet och utökade möjligheter för hela kedjan, från utbildning för personal och patienter, prevention för allmänheten, via både preklinisk och klinisk translationell forskning till vård och kostnadseffektivitet, sade Peter Naredi i samband med mötet.
Nu i slutet av augusti var en delegation från Sahlgrenska universitetssjukhuset, Regionalt Cancer centrum RCC och Sahlgrenska akademin på ett möte på universitetssjukhuset i Oslo, ett av de två sjukhus som redan är ackrediterade i Norden. Syftet var att lära av Oslos erfarenheter av deras lyckade ackrediteringsprocess.
Background of the OECI (Organisation of European Cancer Institutes) Accreditation Programme
TEXT: SUSANNE LJ WESTERGREN